5 sposobów na ochronę tętnic przed tłustym jedzeniem
Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego zauważyli, że po zjedzeniu hamburgera szkodliwe reakcje w tętnicach zachodzą już w ciągu 2 godzin. Jednak jeżeli posiłkowi towarzyszy kawałek awokado, negatywne skutki praktycznie nie występują. Okazuje się więc, że owoc ten zapobiega stanom zapalnym powodowanym przez mięso.
Marynuj mięso
Podczas gotowania mięsa w wysokiej temperaturze wykształcane są związki, nazywane końcowymi produktami zaawansowanej glikacji. Przyczyniają się one do stanu zapalnego w organizmie i zwiększają ryzyko cukrzycy. Aby zminimalizować ekspozycję na szkodliwe związki, należy marynować mięso w soku cytrynowym lub occie, grillować w niskich temperaturach i usuwać zwęglone końce.
Zobacz także: Tych leków na kaszel i katar nie kupisz już bez recepty
Spożywaj zdrowe zboża
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu Yale ukazano, że produkty owsiane lub pszeniczne spożywane wraz z wysokotłuszczową dietą zapobiegają zwężeniu tętnic. Zboża te chronią przed gromadzeniem się tłuszczu w organizmie.
Zobacz także: Zmęczenie, osłabienie pamięci, katar. Tak objawia się niedobór jednego z pierwiastków
Spaceruj
Dlaczego po posiłku warto wybrać się na spacer? Co najmniej 30-minutowy marsz może zmniejszyć stężenie tłuszczu we krwi nawet o 10-25%.
Pij czerwone wino
W jednym z badań ukazano, że spożywanie około 230 ml wina dziennie wraz z bogatą w tłuszcze dietą, pozwala zredukować negatywny wpływ posiłków na naczynia krwionośne. Wino można dodawać do potraw np. przyrządzając mięso. Dzięki temu neutralizujesz po części jego szkodliwe właściwości.
W innym badaniu dowiedziono podobnego działania soku z winogron.