Kwas salicylowy - charakterystyka, źródła kwasu salicylowego, objawy alergii

Alergia na salicylany, a dokładniej, na kwas salicylowy, może pojawić się w przypadku zażywania leków, zawierających ten kwas, jak i spożywania żywności, w której naturalnie występuje ta substancja. Kwas salicylowy to organiczna, bezbarwna, krystaliczna substancja, która topi się w temperaturze 159 stopni Celsjusza. Znakomicie rozpuszcza się w alkoholach, natomiast w wodzie nie. Kiedyś salicylany bardzo często wchodziły w skład past i maści odkażających skórę.

Kwas salicylowy - charakterystyka, źródła kwasu salicylowego, objawy alergiiKwas salicylowy - charakterystyka, źródła kwasu salicylowego, objawy alergii
Źródło zdjęć: © 123RF

Charakterystyka kwasu salicylowego

Salicylany w postaci czystej znajdziemy w 2-3% roztworach etanolowych. Kwas salicylowy wykazuje działanie odkażające (wykorzystywane w spirytusie salicylowym) i odtłuszczające, a do tego podrażnia naskórek oraz delikatnie go złuszcza. Z kolei stężenie kwasu salicylowego wahające się między 10, a 20% może intensywnie złuszczyć skórę, co sprawiło, że znalazł zastosowanie w wielu środkach przeciw trądzikowi, itp.

Poza tym, kwas salicylowy posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Dawniej kwas salicylowy używany był do produkcji kremów i maści odkażających.

Kwas salicylowy może powodować jednak wiele skutków ubocznych, m.in. może być przyczyną alergii skórnych czy ataków astmy. W przypadku wystąpienia kataru, kaszlu, zmian skórnych, czy napadów duszności można podejrzewać uczulenie na kwas salicylowy.

Polacy wydają coraz więcej na leki

Alergicy powinni więc zrezygnować z niesteroidowych leków zapalnych, które działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, a które zawierają w swoim składzie salicylany. Przy przeziębieniu lepiej zastosować inny preparat.

Jakie produkty spożywcze są naturalnym źródłem kwasu salicylowego?

Alergia na kwas salicylowy wymaga od alergika znajomości naturalnych źródeł kwasu salicylowego. Do najlepszych źródeł kwasu salicylowego zaliczamy:

  • owoce, takie jak brzoskwinie, jabłka, jeżyny, maliny, morele, nektarynki, pomarańcze, porzeczki, śliwki, truskawki, winogrona, czy wiśnie;
  • warzywa, czyli przede wszystkim brokuły, cykorię, ogórki, pomidory, rzodkiewka, słodką kukurydzę oraz szpinak;
  • przyprawy, np. anyż, curry, cynamon, gałkę muszkatołową, kminek, kurkumę, paprykę lub pieprz turecki;
  • zioła, m.in. bazylię, estragon, koper, majeranek, miętę, oregano, szałwię, rozmaryn i tymianek.

Kwas salicylowy występuje również w produktach spożywczych, m.in. w: kawie, herbacie, coca-coli, sokach owocowych, napojach alkoholowych, miodzie, lukrecji, cukierkach miętowych, produktach drożdżowych, sosach pomidorowych, w żywności wysoce przetworzonej.

Małą zawartość kwasu salicylowego mają: mięso, ryby, skorupiaki, mleko, sery, jajka, pszenica, żyto, owies, jęczmień i ryż.

Jakie są objawy alergii na salicylany?

Salicylany występują w niesteroidowych lekach przeciwzapalnych znajdujących się w powszechnym użyciu. Alergia na leki może objawiać się w postaci pokrzywki na skórze. Badania naukowe dowodzą, że kwas acetylosalicylowy zaostrza objawy astmy.

Najczęstsze objawy alergii na leki niesteroidowe to:

  • zmiany skórne;
  • alergiczny katar;
  • obrzęk naczynioruchowy;
  • wstrząs anafilaktyczny.

Zobacz także:

Alergię na leki zawierające kwas salicylowy rozpoznaje się na podstawie wywiadu. Stosunkowo rzadko wykonuje się dodatkowe badania. Czasami lekarz może zlecić próby prowokacyjne donosowe, doustne lub wziewne. Gdy u pacjenta zostanie stwierdzone uczulenie na kwas salicylowy, zazwyczaj zaleca się unikanie leków, działających na bazie kwasu salicylowego. Odczulanie nie jest, niestety, skuteczne i nie stosuje się go jako metody leczenia. Aby uniknąć alergii na salicylany, najlepiej rezygnować z leków niesteroidowych i żywności bogatej w naturalny kwas salicylowy.

Źródła

  1. Buczko W. (red.), Mutschler Farmakologia i toksykologia, MedPharm, Wrocław 2010, ISBN 978-83-60466-81-0
  2. Antczak A. Wielka interna - pulmonologia, Medical Tribune Polska, Warszawa 2010, ISBN 978-83-60135-76-1
  3. Gromek I., Krzeski A., Rynologiczne aspekty astmy aspirynowej, Via Medica, Gdańsk 2007, ISBN 83-60945-43-8

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc