Kwas salicylowy - charakterystyka, źródła kwasu salicylowego, objawy alergii

Alergia na salicylany, a dokładniej, na kwas salicylowy, może pojawić się w przypadku zażywania leków, zawierających ten kwas, jak i spożywania żywności, w której naturalnie występuje ta substancja. Kwas salicylowy to organiczna, bezbarwna, krystaliczna substancja, która topi się w temperaturze 159 stopni Celsjusza. Znakomicie rozpuszcza się w alkoholach, natomiast w wodzie nie. Kiedyś salicylany bardzo często wchodziły w skład past i maści odkażających skórę.

Kwas salicylowy - charakterystyka, źródła kwasu salicylowego, objawy alergiiKwas salicylowy - charakterystyka, źródła kwasu salicylowego, objawy alergii
Źródło zdjęć: © 123RF

Charakterystyka kwasu salicylowego

Salicylany w postaci czystej znajdziemy w 2-3% roztworach etanolowych. Kwas salicylowy wykazuje działanie odkażające (wykorzystywane w spirytusie salicylowym) i odtłuszczające, a do tego podrażnia naskórek oraz delikatnie go złuszcza. Z kolei stężenie kwasu salicylowego wahające się między 10, a 20% może intensywnie złuszczyć skórę, co sprawiło, że znalazł zastosowanie w wielu środkach przeciw trądzikowi, itp.

Poza tym, kwas salicylowy posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Dawniej kwas salicylowy używany był do produkcji kremów i maści odkażających.

Kwas salicylowy może powodować jednak wiele skutków ubocznych, m.in. może być przyczyną alergii skórnych czy ataków astmy. W przypadku wystąpienia kataru, kaszlu, zmian skórnych, czy napadów duszności można podejrzewać uczulenie na kwas salicylowy.

Polacy wydają coraz więcej na leki

Alergicy powinni więc zrezygnować z niesteroidowych leków zapalnych, które działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, a które zawierają w swoim składzie salicylany. Przy przeziębieniu lepiej zastosować inny preparat.

Jakie produkty spożywcze są naturalnym źródłem kwasu salicylowego?

Alergia na kwas salicylowy wymaga od alergika znajomości naturalnych źródeł kwasu salicylowego. Do najlepszych źródeł kwasu salicylowego zaliczamy:

  • owoce, takie jak brzoskwinie, jabłka, jeżyny, maliny, morele, nektarynki, pomarańcze, porzeczki, śliwki, truskawki, winogrona, czy wiśnie;
  • warzywa, czyli przede wszystkim brokuły, cykorię, ogórki, pomidory, rzodkiewka, słodką kukurydzę oraz szpinak;
  • przyprawy, np. anyż, curry, cynamon, gałkę muszkatołową, kminek, kurkumę, paprykę lub pieprz turecki;
  • zioła, m.in. bazylię, estragon, koper, majeranek, miętę, oregano, szałwię, rozmaryn i tymianek.

Kwas salicylowy występuje również w produktach spożywczych, m.in. w: kawie, herbacie, coca-coli, sokach owocowych, napojach alkoholowych, miodzie, lukrecji, cukierkach miętowych, produktach drożdżowych, sosach pomidorowych, w żywności wysoce przetworzonej.

Małą zawartość kwasu salicylowego mają: mięso, ryby, skorupiaki, mleko, sery, jajka, pszenica, żyto, owies, jęczmień i ryż.

Jakie są objawy alergii na salicylany?

Salicylany występują w niesteroidowych lekach przeciwzapalnych znajdujących się w powszechnym użyciu. Alergia na leki może objawiać się w postaci pokrzywki na skórze. Badania naukowe dowodzą, że kwas acetylosalicylowy zaostrza objawy astmy.

Najczęstsze objawy alergii na leki niesteroidowe to:

  • zmiany skórne;
  • alergiczny katar;
  • obrzęk naczynioruchowy;
  • wstrząs anafilaktyczny.

Zobacz także:

Alergię na leki zawierające kwas salicylowy rozpoznaje się na podstawie wywiadu. Stosunkowo rzadko wykonuje się dodatkowe badania. Czasami lekarz może zlecić próby prowokacyjne donosowe, doustne lub wziewne. Gdy u pacjenta zostanie stwierdzone uczulenie na kwas salicylowy, zazwyczaj zaleca się unikanie leków, działających na bazie kwasu salicylowego. Odczulanie nie jest, niestety, skuteczne i nie stosuje się go jako metody leczenia. Aby uniknąć alergii na salicylany, najlepiej rezygnować z leków niesteroidowych i żywności bogatej w naturalny kwas salicylowy.

Źródła

  1. Buczko W. (red.), Mutschler Farmakologia i toksykologia, MedPharm, Wrocław 2010, ISBN 978-83-60466-81-0
  2. Antczak A. Wielka interna - pulmonologia, Medical Tribune Polska, Warszawa 2010, ISBN 978-83-60135-76-1
  3. Gromek I., Krzeski A., Rynologiczne aspekty astmy aspirynowej, Via Medica, Gdańsk 2007, ISBN 83-60945-43-8

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy niewielki wzrost ciśnienia po trzydziestce. Rośnie ryzyko udaru i chorób serca
Wystarczy niewielki wzrost ciśnienia po trzydziestce. Rośnie ryzyko udaru i chorób serca
Przeżył rozwarstwienie aorty, mając 24 lata. Został lekarzem, by ratować życie
Przeżył rozwarstwienie aorty, mając 24 lata. Został lekarzem, by ratować życie
Jedz garść dziennie dla sprawnego umysłu i zdrowego serca. Najzdrowsza przekąska
Jedz garść dziennie dla sprawnego umysłu i zdrowego serca. Najzdrowsza przekąska
Gwałtowny wzrost przypadków WZW. "Kiedy wątroba zaczyna boleć, to zwykle jest już naprawdę źle"
Gwałtowny wzrost przypadków WZW. "Kiedy wątroba zaczyna boleć, to zwykle jest już naprawdę źle"
Napoje, którymi lepiej nie popijać leków. Połączenie toksyczne dla wątroby
Napoje, którymi lepiej nie popijać leków. Połączenie toksyczne dla wątroby
Nie tylko ochrona przed COVID-19. Szczepionka może pomóc w walce z alergiami
Nie tylko ochrona przed COVID-19. Szczepionka może pomóc w walce z alergiami
Kanada traci status kraju wolnego od odry. Winny spadek poziomu szczepień
Kanada traci status kraju wolnego od odry. Winny spadek poziomu szczepień
Badali kobiety przez 14 lat. Wiedzą, co wspiera kości
Badali kobiety przez 14 lat. Wiedzą, co wspiera kości
Ekspert mówi, co wpływa na dłuższe życie. "To prawie nic nie kosztuje"
Ekspert mówi, co wpływa na dłuższe życie. "To prawie nic nie kosztuje"
Rak jelita grubego nie wybiera wieku. Te kobiety z diagnozy uczyniły swoją misję
Rak jelita grubego nie wybiera wieku. Te kobiety z diagnozy uczyniły swoją misję
Wypijał 2 litry napojów energetycznych dziennie. Taki był skutek
Wypijał 2 litry napojów energetycznych dziennie. Taki był skutek
Odeszła prof. Barbara Iwańczak. Autorytet i mentor wielu pokoleń lekarzy
Odeszła prof. Barbara Iwańczak. Autorytet i mentor wielu pokoleń lekarzy