Brudna prawda o twojej kuchni. Sprawdź, które kuchenne sprzęty są siedliskiem bakterii

Nawet w najczystszej kuchni żyją zarazki. Ciepło, wilgoć i resztki jedzenia stanowią idealne środowisko dla rozwoju bakterii. Czy wiesz, na których kuchennych sprzętach jest ich najwięcej? Możesz być zaskoczony!

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kuchni / Shutterstock

/ 7Zlew i gąbeczka do mycia naczyń

Odpływ zlewu i zmywak do naczyń to ulubione miejsca bakterii. Na niespełna 10 centymetrach kwadratowych odpływu zlewu żyje ich nawet milion! Brzydki zapach gąbeczki to sygnał, że już dawno trzeba było ją wymienić. Zmywaki powinniśmy wyrzucać co tydzień. Jak walczyć z bakteriami w zlewie? Codziennie wieczorem, po sprzątnięciu naczyń, umyj go detergentem. Gąbeczkę można odkazić, mocząc ją we wrzątku z octem. Ważne, aby zmywak dokładnie wypłukiwać w czystej wodzie i wyciskać z nadmiaru wody.

/ 7Blok na noże

Bądźmy szczerzy – kiedy ostatnio myłeś blok na noże, jeśli w ogóle robiłeś to kiedykolwiek? Wkładamy do niego czyste noże, ale niestety nie ma gwarancji, że za każdym razem były pozbawione wszystkich bakterii i zarazków. W szparach w drewnianym bloku mogą rozwijać się groźne mikroorganizmy, dlatego warto raz na jakiś czas go wyczyścić. Zacznij od wysypania z niego wszelkich okruchów, a następnie umyj go w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu. Zawsze upewniaj się, że noże są czyste i całkowicie suche przed włożeniem ich do bloku.

/ 7Otwieracz do puszek

Często korzystamy z przydatnego otwieracza do puszek, ale zwykle po użyciu wrzucamy go z powrotem do szuflady, bez czyszczenia. Niestety, zazwyczaj brudzimy go zawartością puszki, dlatego dobrze pamiętać, aby go umyć. Jeśli masz zmywarkę, kup otwieracz, który można w niej myć i wkładaj go tam po każdym otwarciu konserwy.

/ 7Deski do krojenia

Na desce do krojenia żyje więcej bakterii niż... na desce klozetowej. Dobrym pomysłem jest posiadanie kilku desek przeznaczonych do różnych grup produktów. Do surowego mięsa i ryb najlepiej używać plastikowej, którą łatwiej zdezynfekować i wyczyścić. Plastikowe i szklane deski można myć w zmywarce, jednak drewniane wymagają mycia ręcznego. Pamiętajmy, aby po umyciu nie zostawiać drewnianej deski do wyschnięcia – trzeba od razu zetrzeć wodę ręcznikiem papierowym, dzięki czemu unikniemy zagrzybienia drewna. Warto je myć płynem do mycia naczyń z dodatkiem cytryny i sody oczyszczonej.

/ 7Drewniane łyżki

Przybory kuchenne wykonane z drewna świetnie sprawdzają się podczas gotowania, jednak mogą być siedliskiem groźnych bakterii, np. E.coli. Jeśli twoje łyżki pociemniały, to znak, że czas je wymienić na nowe, ponieważ mogą w nich zachodzić procesy gnilne.

/ 7Co kryje w sobie kuchenna ścierka?

Wilgoć i wysoka temperatura w kuchni sprawiają, że mikroby mają świetne warunki do rozwoju. Niebezpieczne bakterie mogą żyć na ściereczkach kuchennych, dlatego należy bardzo często wymieniać je na czyste. Nie dopuszczajmy do sytuacji, że mokra ścierka schnie w kuchni, a później znów jej używamy. Aby mieć pewność, że pozbyliśmy się wszystkich bakterii, powinniśmy je prać w wysokiej temperaturze.

/ 7Lodówka

Czy wiesz, gdzie w twojej lodówce żyje najwięcej zarazków? Na najniższej półce, gdzie zbierają się wszelkie resztki i soki z jedzenia. Dla zdrowia całej rodziny należy przecierać półki w lodówce (np. antybakteryjną chusteczką) co najmniej raz w tygodniu. Raz na miesiąc warto urządzić porządne sprzątanie – wyjąć półki i umyć je w ciepłej wodzie z płynem do naczyń.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu