Brudna prawda o twojej kuchni. Sprawdź, które kuchenne sprzęty są siedliskiem bakterii
Nawet w najczystszej kuchni żyją zarazki. Ciepło, wilgoć i resztki jedzenia stanowią idealne środowisko dla rozwoju bakterii. Czy wiesz, na których kuchennych sprzętach jest ich najwięcej? Możesz być zaskoczony!
Zlew i gąbeczka do mycia naczyń
Odpływ zlewu i zmywak do naczyń to ulubione miejsca bakterii. Na niespełna 10 centymetrach kwadratowych odpływu zlewu żyje ich nawet milion! Brzydki zapach gąbeczki to sygnał, że już dawno trzeba było ją wymienić. Zmywaki powinniśmy wyrzucać co tydzień. Jak walczyć z bakteriami w zlewie? Codziennie wieczorem, po sprzątnięciu naczyń, umyj go detergentem. Gąbeczkę można odkazić, mocząc ją we wrzątku z octem. Ważne, aby zmywak dokładnie wypłukiwać w czystej wodzie i wyciskać z nadmiaru wody.
Blok na noże
Bądźmy szczerzy – kiedy ostatnio myłeś blok na noże, jeśli w ogóle robiłeś to kiedykolwiek? Wkładamy do niego czyste noże, ale niestety nie ma gwarancji, że za każdym razem były pozbawione wszystkich bakterii i zarazków. W szparach w drewnianym bloku mogą rozwijać się groźne mikroorganizmy, dlatego warto raz na jakiś czas go wyczyścić. Zacznij od wysypania z niego wszelkich okruchów, a następnie umyj go w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu. Zawsze upewniaj się, że noże są czyste i całkowicie suche przed włożeniem ich do bloku.
Otwieracz do puszek
Często korzystamy z przydatnego otwieracza do puszek, ale zwykle po użyciu wrzucamy go z powrotem do szuflady, bez czyszczenia. Niestety, zazwyczaj brudzimy go zawartością puszki, dlatego dobrze pamiętać, aby go umyć. Jeśli masz zmywarkę, kup otwieracz, który można w niej myć i wkładaj go tam po każdym otwarciu konserwy.
Deski do krojenia
Na desce do krojenia żyje więcej bakterii niż... na desce klozetowej. Dobrym pomysłem jest posiadanie kilku desek przeznaczonych do różnych grup produktów. Do surowego mięsa i ryb najlepiej używać plastikowej, którą łatwiej zdezynfekować i wyczyścić. Plastikowe i szklane deski można myć w zmywarce, jednak drewniane wymagają mycia ręcznego. Pamiętajmy, aby po umyciu nie zostawiać drewnianej deski do wyschnięcia – trzeba od razu zetrzeć wodę ręcznikiem papierowym, dzięki czemu unikniemy zagrzybienia drewna. Warto je myć płynem do mycia naczyń z dodatkiem cytryny i sody oczyszczonej.
Drewniane łyżki
Przybory kuchenne wykonane z drewna świetnie sprawdzają się podczas gotowania, jednak mogą być siedliskiem groźnych bakterii, np. E.coli. Jeśli twoje łyżki pociemniały, to znak, że czas je wymienić na nowe, ponieważ mogą w nich zachodzić procesy gnilne.
Co kryje w sobie kuchenna ścierka?
Wilgoć i wysoka temperatura w kuchni sprawiają, że mikroby mają świetne warunki do rozwoju. Niebezpieczne bakterie mogą żyć na ściereczkach kuchennych, dlatego należy bardzo często wymieniać je na czyste. Nie dopuszczajmy do sytuacji, że mokra ścierka schnie w kuchni, a później znów jej używamy. Aby mieć pewność, że pozbyliśmy się wszystkich bakterii, powinniśmy je prać w wysokiej temperaturze.
Lodówka
Czy wiesz, gdzie w twojej lodówce żyje najwięcej zarazków? Na najniższej półce, gdzie zbierają się wszelkie resztki i soki z jedzenia. Dla zdrowia całej rodziny należy przecierać półki w lodówce (np. antybakteryjną chusteczką) co najmniej raz w tygodniu. Raz na miesiąc warto urządzić porządne sprzątanie – wyjąć półki i umyć je w ciepłej wodzie z płynem do naczyń.