80 milionów bakterii w pocałunku

Na pewno słyszałeś, jak pozytywnie na twój organizm wpływa całowanie. Uwalnia się serotonina i dopamina, czujemy się więc dobrze i przyjemnie. Dowiedziono też, że 15-minutowy pocałunek francuski spala więcej kalorii niż pływanie przez ten sam czas. Całowanie wpływa również na szybszą przemianę materii, trzy namiętne pocałunki dziennie przez okres jednego tygodnia to nawet kilogramowy ubytek masy ciała. Niestety takie okazywanie czułości ma również złe strony: podczas 10-sekundowego pocałunku możemy przekazać sobie nawet 80 milionów bakterii.

80 milionów bakterii w pocałunku80 milionów bakterii w pocałunku
Źródło zdjęć: © Zdjęcie całującej się pary/Shutterstock
Aleksandra Miłosz

Nauka a namiętność

Badacze uważają, że partnerzy, którzy całują się przynajmniej dziewięć razy w ciągu dnia, przekazują sobie na wargach i języku podobne grupy bakterii.

W teście, który miał potwierdzić tę tezę, pary najpierw się całowały, później jedna osoba została poproszona o wypicie szklanki jogurtu probiotycznego i ponowne pocałowanie swojego partnera lub partnerki. Bakterie w jogurcie probiotycznym, czyli Streptococcus, Lactobacillus i Bifidobacterium, zostały użyte jako markery do śledzenia bakterii przenoszonych przez partnerów z ust do ust. Po spożyciu jogurtu naukowcy odkryli, że bakterie markerów obecne były w ślinie i na języku partnera, który jogurtu nie wypił.

Rezygnacja z całowania?

Czy przenoszenie przez pocałunek tak wielu bakterii jest argumentem za tym, aby zrezygnować z tego rodzaju okazywania sobie uczuć? Naukowcy zapewniają, że dzielenie się bakteriami może mieć również pozytywne skutki dla zdrowia obojga partnerów. Niektórzy badacze twierdzą nawet, że w przyszłości pocałunek może stać się ewolucyjnym narzędziem do znalezienia partnera, który byłby z nami kompatybilny biologiczne, a którego bakterie mogłyby uzupełniać nasze własne.

Podobno, że w ciągu naszego całego życia całujemy się nawet 20 tysięcy razy. Statystyczny pocałunek trwa 12 sekund. Oznacza to, że na tę formę czułości poświęcamy prawie 77 dni. Osoby, które całują się każdego poranka na pożegnanie żyją nawet 5 lat dłużej niż ci, którzy tego nie praktykują.

 

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu