Cukrzyca a alkohol

Cukrzyca a dieta - to temat, z którym musi być na bieżąco każdy cukrzyk, aby utrzymać swoje zdrowie na odpowiednim poziomie. Samokontrola w cukrzycy, regularne mierzenie cukru we krwi i dostarczanie organizmowi dokładnie odliczonej ilości kalorii są podstawą leczenia cukrzycy, nawet jeśli stosuje się farmakoterapię. Osoby chore na cukrzycę muszą przestrzegać wielu zasad dotyczących odżywiania: także tej, że alkohol w cukrzycy jest dozwolony, ale pod pewnymi warunkami.

1. Cukrzyca a dieta i alkohol

Alkohol w cukrzycy to zwykle nie jest najlepszy pomysł, szczególnie jeśli chory nie zdaje sobie sprawy z działania alkoholu na jego organizm. Oto w jaki sposób alkohol może wpłynąć na organizm cukrzyka:

  • alkohol jest metabolizowany w wątrobie, która zajmuje się usuwaniem alkoholu z krwiobiegu zamiast regulowaniem poziomu cukru we krwi;
  • niski poziom cukru we krwi objawia się podobnie jak upojenie alkoholowe (zawroty głowy, niewyraźna mowa, dezorientacja, senność), co może doprowadzić do nierozpoznania hipoglikemii w porę;
  • alkohol to podobna ilość kalorii co tłuszcz;
  • alkohol może zakłócić działanie wstrzykiwanej insuliny i leków przeciwcukrzycowych;
  • glukagon nie zadziała, jeśli cukier spadnie z powodu alkoholu;
  • alkohol i wysiłek fizyczny razem mogą jeszcze bardziej obniżyć poziom cukru we krwi;
  • niewielka ilość alkoholu podnosi poziom cukru we krwi, duża natomiast go obniża;
  • piwo, wino i słodkie drinki podnoszą cukier we krwi - najlepiej zmieszać je z wodą, aby nie działały gwałtownie na poziom cukru;
  • alkohol zwiększa apetyt, co może wpłynąć na przestrzeganie diety cukrzycowej.

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

2. Kiedy alkohol w cukrzycy jest dozwolony?

Aby cukrzyk napił się alkoholu bez ryzyka:

  • jego samokontrola cukrzycy powinna być odpowiednia (trzeba zbadać poziom cukru we krwi przed, podczas i po drinku czy kuflu piwa);
  • poziom glukozy we krwi powinien być względnie stały;
  • nie może cierpieć na powikłania cukrzycy takie jak uszkodzenie nerwów (neuropatie), nadciśnienie;
  • musi wiedzieć, jak dokładnie alkohol działa na jego organizm;
  • powinien zjeść coś przed sięgnięciem po alkohol (pełny żołądek spowalnia absorpcję alkoholu do krwiobiegu) i pić powoli;
  • może wypić maksymalnie dwa (jeśli jest mężczyzną) lub jeden napój alkoholowy (jeśli jest kobietą) w ciągu jednej doby.

3. Cukrzyca a dieta

Odżywianie w cukrzycy powinno być bardzo regularne. Jeśli cukrzyk planuje wyjście ze znajomymi, po prostu musi to uwzględnić w menu - zaplanować posiłek przed i podczas picia alkoholu i wziąć pod uwagę dostarczane przez alkohol kalorie.

Skutki picia alkoholu dla organizmu cukrzyka nie są zbyt korzystne. Zakłóca on z trudem osiągniętą - za pomocą insuliny, leków czy diety - równowagę i kontrolę cukrzycy. Jednym słowem - alkohol i cukrzyca nie idą w parze.

Bibliografia

Gajewska D. (red.), 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Urban & Partner, Wrocław 2010, ISBN 978-83-7609-228-7

Biernat J., Mikołajczak J., Wyka J. Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy? MedPharm, Wrocław 2008, ISBN 978-83-60466-63-6

Czech A., Idaszak D., Tatoń J. Żywienie w cukrzycy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, ISBN 978-83-200-4194-1

Ball S., Toksykologia żywności bez tajemnic, Medyk, Warszawa 1998, ISBN 83-87340-55-3

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!