Cukrzyca a alkohol
Cukrzyca a dieta - to temat, z którym musi być na bieżąco każdy cukrzyk, aby utrzymać swoje zdrowie na odpowiednim poziomie. Samokontrola w cukrzycy, regularne mierzenie cukru we krwi i dostarczanie organizmowi dokładnie odliczonej ilości kalorii są podstawą leczenia cukrzycy, nawet jeśli stosuje się farmakoterapię.
Osoby chore na cukrzycę muszą przestrzegać wielu zasad dotyczących odżywiania: także tej, że alkohol w cukrzycy jest dozwolony, ale pod pewnymi warunkami.
1. Cukrzyca a dieta i alkohol
Alkohol w cukrzycy to zwykle nie jest najlepszy pomysł, szczególnie jeśli chory nie zdaje sobie sprawy z działania alkoholu na jego organizm. Oto w jaki sposób alkohol może wpłynąć na organizm cukrzyka:
- alkohol jest metabolizowany w wątrobie, która zajmuje się usuwaniem alkoholu z krwiobiegu zamiast regulowaniem poziomu cukru we krwi;
- niski poziom cukru we krwi objawia się podobnie jak upojenie alkoholowe (zawroty głowy, niewyraźna mowa, dezorientacja, senność), co może doprowadzić do nierozpoznania hipoglikemii w porę;
- alkohol to podobna ilość kalorii co tłuszcz;
- alkohol może zakłócić działanie wstrzykiwanej insuliny i leków przeciwcukrzycowych;
- glukagon nie zadziała, jeśli cukier spadnie z powodu alkoholu;
- alkohol i wysiłek fizyczny razem mogą jeszcze bardziej obniżyć poziom cukru we krwi;
- niewielka ilość alkoholu podnosi poziom cukru we krwi, duża natomiast go obniża;
- piwo, wino i słodkie drinki podnoszą cukier we krwi - najlepiej zmieszać je z wodą, aby nie działały gwałtownie na poziom cukru;
- alkohol zwiększa apetyt, co może wpłynąć na przestrzeganie diety cukrzycowej.
2. Kiedy alkohol w cukrzycy jest dozwolony?
Aby cukrzyk napił się alkoholu bez ryzyka:
- jego samokontrola cukrzycy powinna być odpowiednia (trzeba zbadać poziom cukru we krwi przed, podczas i po drinku czy kuflu piwa);
- poziom glukozy we krwi powinien być względnie stały;
- nie może cierpieć na powikłania cukrzycy takie jak uszkodzenie nerwów (neuropatie), nadciśnienie;
- musi wiedzieć, jak dokładnie alkohol działa na jego organizm;
- powinien zjeść coś przed sięgnięciem po alkohol (pełny żołądek spowalnia absorpcję alkoholu do krwiobiegu) i pić powoli;
- może wypić maksymalnie dwa (jeśli jest mężczyzną) lub jeden napój alkoholowy (jeśli jest kobietą) w ciągu jednej doby.
3. Cukrzyca a dieta
Odżywianie w cukrzycy powinno być bardzo regularne. Jeśli cukrzyk planuje wyjście ze znajomymi, po prostu musi to uwzględnić w menu - zaplanować posiłek przed i podczas picia alkoholu i wziąć pod uwagę dostarczane przez alkohol kalorie.
Skutki picia alkoholu dla organizmu cukrzyka nie są zbyt korzystne. Zakłóca on z trudem osiągniętą - za pomocą insuliny, leków czy diety - równowagę i kontrolę cukrzycy. Jednym słowem - alkohol i cukrzyca nie idą w parze.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.