Czosnek – cudowny sposób na podniesienie odporności

Czosnek zarówno przez wielu zielarzy, jak i zwolenników medycyny naturalnej uznawany jest za cud natury. Badania naukowe potwierdziły jego przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe właściwości. Dodatkowo stosowany jest przy wielu innych dolegliwościach, np. zapaleniu stawów czy astmie. Trudno przecenić wartość zdrowotną czosnku. Bardzo dobrym pomysłem jest włączenie go do diety na stałe.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Isabel Eyre / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

/ 7Czosnek podnosi odporność

Gdy dopada cię przeziębienie lub grypa, spróbuj zjeść ząbek czosnku. Badania wykazały, że zwiększa on liczbę komórek odpowiedzialnych za walkę z bakteriami i wirusami. W konsekwencji przeziębienia mają łagodniejszy przebieg, a objawy przechodzą szybciej.

/ 7Czosnek pomaga zwalczyć stres

Obraz

Stresujący tryb życia powoduje spadek odporności i zwiększa ryzyko zapadnięcia na infekcje górnych dróg oddechowych. Kiedy organizm jest w permanentnym stresie, traci swe właściwości obronne. Badania wskazują, że jedzenie czosnku powoduje obniżenie poziomu napięcia oraz zmęczenia. Wpływa on na funkcjonowanie nadnerczy, które produkują mniej hormonu stresu, a w konsekwencji układ odpornościowy pracuje wydajniej.

/ 7Dodatkowe właściwości czosnku

Badania potwierdzają, że oprócz działania antybakteryjnego i przeciwwirusowego czosnek obniża ciśnienie krwi oraz reguluje poziom cholesterolu. Dodatkowo, dwusiarczan allilu, który wchodzi w skład czosnku, pomaga zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.

/ 7Dynamiczny duet – czosnek plus cynk

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Rene Schwietzke / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Związki siarki zawarte w czosnku stanowią niezwykle silną broń w walce z przeziębieniem i grypą. Dodatkowo pozwalają na lepsze wchłanianie cynku, który podnosi odporność. Znajdziesz go w produktach pełnoziarnistych, takich jak brązowy ryż, makaron czy pieczywo. Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z szynką i kilkoma plasterkami czosnku to dobry sposób, aby połączyć te dwa cenne składniki.

/ 7Zachowaj ostrożność

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Większość ludzi może spożywać czosnek i nie powoduje to u nich skutków ubocznych – z wyjątkiem nieświeżego oddechu. Ale jeśli przyjmujesz lekarstwa, które rozrzedzają krew lub jesteś przed operacją, nie spożywaj czosnku. U niektórych ludzi czosnek może spowodować też bóle żołądka, gdyż jest dość ciężkostrawny.

/ 7Sposoby na nieprzyjemny zapach

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Didriks / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Jest kilka sposobów na to, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust po zjedzeniu czosnku. Oto kilka z nich:

  • wypij mleko lub jogurt,
  • wypij kieliszek czerwonego wina,
  • zjedz łyżeczkę miodu,
  • zjedz jabłko,
  • żuj w ustach natkę zielonej pietruszki.

/ 7Ile czosnku jeść?

Obraz
© Zdjęcie autorstwa bykst / CC BY

Zalecana dzienna porcja świeżego czosnku wynosi około 4 g (1-2 ząbki). Przekroczenie tej "dawki" grozi bólem żołądka, biegunką, pieczeniem w przełyku, a nawet mdłościami i wymiotami.Czosnek można dodawać do sałatek, kanapek, a nawet mleka. Słynne mleko z miodem i czosnkiem to popularny napój walczący z przeziębieniem i grypą. Jeśli nie możesz jeść surowego czosnku z powodów zdrowotnych, spróbuj dostępnych w aptece czosnkowych tabletek.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu