Czy dieta wegetariańska może pomóc przy problemach z nerkami?
Lekarze często powtarzają pacjentom, że to, w jakim stanie są ich nerki, w dużej mierze zależy od tego, z czego składa się ich dieta. Wszystko, w czym nefrolog pomoże za pomocą leków i medykamentów może zostać zaprzepaszczone, jeśli pacjent nie zwraca uwagi na to, co je. W przypadku ludzi, którzy mają problemy z nerkami, ważne jest określenie tego, jak wiele białka i soli dana osoba może spożywać.
1. Wegetarianizm a nerki
Szacuje się, że już 5 proc. polskiego społeczeństwa stanowią wegetarianie. Czy jest to chwilowy trend? Niekoniecznie. Przez ostatnie dziesięciolecia przeprowadzono setki badań na temat wpływu diety wegetariańskiej na zdrowie człowieka. Okazało się, że skutkuje ona obniżonym ryzykiem występowania otyłości, nadciśnienia, cukrzycy i choroby wieńcowej. Ponieważ wszystkie te choroby i dolegliwości związane są z przewlekłą chorobą nerek, to śmiało można wysnuć przypuszczenie, że dieta opierająca się jedynie na roślinach może w znacznym stopniu pomóc pacjentom.
Należy jednak pamiętać, że nie zastąpi leczenia zaordynowanego przez lekarza, a jedynie je wspomoże. Warto też wiedzieć, że nie wszystkie produkty stosowane w diecie wegetariańskiej będą odpowiednie dla osób zmagających się z problemami nerkowymi. Poproś swojego lekarza, aby wskazał ci, których produktów musisz unikać.
2. Zaprogramowani roślinożercy?
Wielu antropologów uważa, że jedzenie mięsa przez ludzi jest nienaturalne, a organizm ludzki nie jest w stanie trawić białka zwierzęcego tak często, jak je spożywamy. Jako argument przedstawiają nasze zęby: w wyglądzie bliżej im do zębów roślinożernej krowy niż mięsożernego tygrysa.
Ta teoria zmieniała się na przestrzeni dziesięcioleci, a obecnie naukowcy stwierdzili, że nasi przodkowie jedli mięso już 2 miliony lat temu i robili to dużo częściej niż obecnie my. Nie znaczy to, że powinniśmy wrócić do żywieniowych nawyków naszych braci i sióstr sprzed lat. Co więcej, jedzenie, które obecnie spożywamy, sprawiło, że staliśmy się ludźmi dużo bardziej towarzyskimi i inteligentnymi.
Uboga w tłuszcze i kalorie dieta warzywna brzmi dzisiaj bardzo dobrze, ale dla ówczesnego człowieka oznaczałaby marnowanie energii na trawienie produktów roślinnych zalegających w brzuchu. Obecnie rozmiar naszego żołądka i jelit się zmniejszył, dlatego nie potrzebujemy już tyle energii, aby strawić spożyte jedzenie. Na tej zmianie skorzystał nasz mózg, który potrzebuje 20 razy więcej energii niż mięśnie.
Jedzenie mięsa było więc katalizatorem dla zmian ewolucyjnych. Obecnie zarówno odstawienie mięsa, jak i niejedzenie warzyw może spowodować niedobory żywieniowe, dlatego oba te składniki są niezbędne w naszej codziennej diecie. Grunt to znać umiar.
3. Białko zwierzęce a nerki
W czasach, gdy praktyka dializowania nie była jeszcze znana, ograniczanie białka i odstawienie mięsa było podstawowym zarządzeniem lekarzy przy zaawansowanej niewydolności nerek. W rzeczywistości rezultaty z odstawienia białka nigdy nie są w pełni zgodne z oczekiwaniami, a wyniki osób, które praktykują dietę wegetariańską, są różne. Istnieją badania, które pokazują, że przy odstawieniu mięsa nie zaobserwowano ani znaczących korzyści, ani drastycznego pogorszenia się stanu nerek.
Biorąc pod uwagę wszystkie dane, można ewentualnie stwierdzić, że dieta wegetariańska może spowolnić proces rozwoju niewydolności nerek. Z drugiej strony korzyści z wegetarianizmu nie są unikalne i można je osiągnąć, stosując racjonalną, zdrową dietę. Możesz sobie więc czasem pozwolić na spożycie nabiału, mięsa czy jaj. To, co z pewnością wspomoże leczenie niedoczynności nerek to unikanie soli, tłustego jedzenia, rzucenie palenia, regularne ćwiczenia i unikanie stresu.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.