Dieta antyalergiczna
Uporczywe bóle głowy, mięśni, gardła czy żołądka to niekoniecznie sygnały choroby. W zlikwidowaniu tych niepokojących sygnałów niepomogą jedynie leki przeciwbólowe.
Katar
Długotrwałe zmęczenie, objawy przeziębienia, wreszcie wzdęcia czy zaparcia mogą być sygnałami alergii. Poznaj produkty, które najczęściej ją wywołują.
Laktoza i gluten w diecie
Zdemaskuj alergeny
Gluten i laktoza to najczęściej uczulające produkty. Krótko po zjedzeniu chleba czy wypiciu mleka mogą pojawić się katar lub uciążliwy ból w okolicy skroni. Zazwyczaj uznajemy, że posiłek nie jest przyczyną objawów. Aby upewnić się jakie jest źródło alergii należy przeprowadzić testy krwi.
Placuszki z owocami
Alergia a celikia
Uczulenie nie jest związane z celiakią, czyli brakiem tolerancji na gluten. Celiakia to o wiele poważniejsza choroba. Źródłem tego składnika są zboża. Najlepiej więc wybierać produkty bezglutenowe: ryż, produkty kukurydziane, grykę lub proso.
Okrągły biały ser
Dozuj laktozę
Znajduje się głównie w żółtym i białym serze, jeśli jesteśmy uczuleni na laktozę, należy uzupełniać niedobory wapnia pijąc kefiry i jogurty. Doskonałym zamiennikiem są również produkty z mleka koziego, sojowego lub owczego.
Słodka babeczka
Atak grzyba Candidia
Częste przyjmowanie antybiotyków prowadzi do osłabienia flory bakteryjnej w jelitach. W tej sytuacji istnieje ryzyko rozrośnięcia się grzyba Candidia. Żywiący się głównie cukrami, może powodować uszkodzenia jelita. W ten sposób dostaje się do krwiobiegu i wywołuje alergię.
Problemy z oddychaniem
Niepokojące symptomy
Skóra i układ oddechowy to miejsca najcześciej atakowane przez alergię. Nawet małych wyprysków czy objawów przeziębienia nie należy bagatelizować, bowiem długotrwały stan chorobowy może doprowadzić do powstania znacznie poważniejszych chorób.
Chleb bezglutenowy
Produkty pozbawione alergenów
W związku z pojawianiem się częstych uczuleń, na rynku dostępnych jest coraz więcej produktów bezglutenowych.
Zdrowe kanapki
Mądry wybór
Produkty takie jak chleb pszenny, mleko krowie i płatki pszenne zamień na chleb żytni, mleko pochodzenia koziego lub owczego oraz płatki z mąki kukurydzianej i ryżowej.
Pieczone ziemniaki
Pomysł na obiad
Makaron z mąki pszennej, kluski czy kaszkę kuskus zamień na brązowy ryż, kaszę jaglaną lub gryczaną. Mięso w panierce zastąp duszonym.
Miska popcornu
Podwieczorek
Zrezygnuj ze słodkich ciastek i mlecznej czekolady. Wybierz sezamki, owoce suszone lub popcorn.
Danie restauracyjne
Restauracyjny dylemat
Co zamówić w restauracji? Na pewno unikaj pizzy, kebaba w bułce czy makaronów z zagęszczonymi sosami - mogą zawierać gluten. Poproś kelnera o chiński makaron, mięso duszone z surówkami lub falafel.
Dziecko na wizycie u alergologa
Nie wybieraj w ciemno
Upewnij się co cię uczula i zrób testy skórne. Przed wykonaniem badania jedz wszystko co wybierasz na codzień, wykluczenie produktów z laktozą i glutenem spowoduje, że badanie będzie nieskuteczne.