- dr Krystyna Pogoń
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Dieta podstawą leczenia - zdrowe przepisy
W czasie choroby i rekonwalescencji wzrasta zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Intensywniej pracuje układ immunologiczny, regenerują się uszkodzone tkanki. W tym okresie jednak trudno o dobry apetyt.
Sytuacji nie poprawia fakt, że wiele chorób daje objawy ze strony układu pokarmowego, m.in. bóle brzucha, nudności, wymioty. Nie wiemy też, jak poprawnie bilansować dietę, by uwzględniała wszystkie niezbędne substancje w odpowiedniej ilości.
Warto sięgnąć wówczas po żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, np. Nutramil Complex. Preparat dostępny jest w postaci proszku, który można dodać do przygotowanego posiłku.
Zawiera wszystkie potrzebne składniki odżywcze, skraca czas powrotu do zdrowia. Jest dedykowany pacjentom onkologicznym przed i w trakcie leczenia, ale z powodzeniem mogą po niego sięgać seniorzy i osoby zmagające się z chorobami jelit.
Dlaczego niedożywienie jest groźne?
Niedożywienie to stan, w którym dochodzi do niezamierzonej utraty masy ciała, osłabieniu ulega siła mięśniowa. Substancje odżywcze niezbędne organizmowi nie są prawidłowo wchłaniane lub organizm otrzymuje je w niewystarczającej ilości. Dotyczy najczęściej osób przewlekle chorych i seniorów.
Na co dzień pokarm powinien zapewniać nam wystarczającą ilość białka, węglowodanów, makro- i mikroelementów. Gdy jest ich zbyt mało, organizm sięga po "rezerwy" i czerpie energię z rozpadu własnych tkanek. Taki stan nie może jednak trwać długo. Niższa masa mięśniowa powoduje szybsze odczuwanie zmęczenia i osłabienie. Spada też odporność i zwiększa się ryzyko infekcji. Pogorszeniu ulega samopoczucie, co z kolei negatywnie wpływa na proces leczenia.
Nic zatem dziwnego, że prawidłową dietę uznaje się za kluczowy czynnik powodzenia terapii i powrotu do zdrowia. Posiłki powinny być odpowiednio zbilansowane, ale też smaczne i kolorowe. Dzielimy się kilkoma przepisami, udowadniając przy tym, że dieta osób chorych nie musi być nudna.
Waniliowa nutella do kanapek
Składniki na 4 porcje:
- saszetka preparatu Nutramil complex o smaku waniliowym
- awokado
- 2-3 łyżki karobu (kakao naturalne)
- olej kokosowy (opcjonalnie)
- 2-3 suszone daktyle (opcjonalnie)
Obierz awokado, wyjmij pestkę, dodaj karob i zmiksuj na gładką masę, następnie dodaj saszetkę Nutramilu complex i ponownie zmiksuj na gładką masę. Opcjonalnie możesz dodać kilka łyżek oleju kokosowego nierafinowanego i 2-3 daktyle.
Placuszki jaglane na słodko
Składniki na 3 porcje:
- saszetka preparatu Nutramil complex® o smaku waniliowym
- 100 g kaszy jaglanej (około ½ szklanki)
- 1 łyżka oleju rzepakowego nierafinowanego
- szczypta kurkumy
- 1 jajko
- dżem owocowy niskosłodzony
Ugotuj kaszę jaglaną, a następnie zmiksują ją z jajem, kurkumą i saszetką Nutramilu complex, dolej niewielką ilość wody, aby uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju rzepakowego i rozprowadź go dokładnie. Tę czynność wykonuj tylko przed smażeniem pierwszej partii placków.
Nakładaj na patelnię po łyżce masy, starając się uformować cienkie placuszki. Usmaż je z dwóch stron i przełóż na talerz, a następnie dodaj ulubionego dżemu niskosłodzonego.
Waniliowy napój kawowy
Składniki na 2 porcje:
- saszetka preparatu Nutramil complex o smaku waniliowym
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 250 ml mleka 3,2 proc.
- pokruszona gorzka czekolada: 70-99 proc. kakao
Mleko, kawę oraz Nutramil complex wlać do miksera i miksować, aż do osiągnięcia gładkiej masy. Napój przelać do szklanki i posypać startą na tarce gorzką czekoladą.
Ciasto drożdżowe
Składniki na 20 porcji:
- 170 ml mleka 3,2 proc.
- 170 g masła extra
- 3 jaja
- 60 g świeżych drożdży
- 650 g pszennej mąki
- 2 łyżki oleju
- saszetka preparatu Nutramil complex® o smaku waniliowym
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 170 g mąki
Masło razem z mlekiem podgrzewać, aż do jego rozpuszczenia. Poczekać, aż masa wystygnie. Do przestudzonej masy wbić jaja oraz drożdże i wymieszać. Przykryć ścierką i odstawić na kilka godzin.
Po kilku godzinach dodać przesianą mąkę, Nutramil complex i dokładnie wyrobić. Ciasto wyrabiać kilkanaście minut do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne oraz nie będzie się kleiło do rąk.
Formę wysmarować olejem i wyłożyć urobionym ciastem. Rodzynki oprószyć mąką i poukładać równomiernie na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 45 minut.
Zupa krem pomidorowa z serem
Składniki na 4 porcje:
- saszetka preparatu Nutramil complex o smaku neutralnym
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- 6 dużych pomidorów
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 700 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- suszone oregano
- pęczek świeżej bazylii
- 70 ml śmietany 18 proc.
- ser mozarella lub ser twardy typu parmezan
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w paseczki cebulę i posiekany ząbek czosnku. Smażyć przez około 4 minuty do momentu, kiedy cebula się zeszkli.
Dodać marchew i pietruszkę pokrojoną na cieniutkie plasterki i znów smażyć około 4 min, mieszając. Pomidory należy umyć i usunąć szypułki, następnie sparzyć i obrać ze skórki.
Kolejno pokroić i usunąć gniazda nasienne, a pozostały miąższ i sok zachować. Warzywa z patelni przełożyć do garnka i dodać pomidory. Smażyć przez 1 minutę. Do przygotowanych warzyw wlać gorący bulion i doprowadzić do zagotowania, a następnie przyprawić solą, pieprzem i oregano.
Wszystko gotować ok. 20 min. Zupę zmiksować dodając część liści bazylii. Odstawić zagotowaną zupę na około 10-15 min. Do miseczki wlać śmietanę i powoli dodawać do niej zupę, mieszając.
Następnie dodać Nutramil complex i całość dobrze zamieszać. Podawać ze startym serem lub kawałkiem mozzarelli z listkami bazylii.
Placuszki ze szpinakiem
Składniki na 10 porcji:
- saszetka preparatu Nutramil complex o smaku neutralnym
- 400 g mrożonego szpinaku
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki zwykłej lub razowej
- 100 g startego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 200 g jogurtu greckiego
- koperek
Szpinak dokładnie umyć i gotować w osolonej wodzie około dwóch minut. Następnie spryskać strumieniem zimnej wody i odcedzić.
Szpinak pokroić drobno i wymieszać z jajkami, mąką, Nutramilem complex i wodą. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i nakładać przygotowaną masę, formując placuszki odpowiedniej wielkości.
Na wierzch placuszków zetrzeć żółty ser i przykryć patelnię pokrywką. Po około 3-4 minutach przewrócić na drugą stronę i smażyć bez przykrycia – ponownie około 3 min. Podawać z sosem czosnkowym i koperkiem.
Inspiratorem przepisów jest marka Nutramil