Dodaj kurkumę do szklanki wody. Niezwykły napój o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym
O właściwościach kurkumy – żółtego, niepozornego kłącza – mówi się już od dawna. Jednak wciąż niewiele osób wie, że wystarczą dwa kroki, by wykonać zdrowotny napój z kurkumą. Wspiera pracę tarczycy, mózgu, wątroby, a nawet działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
W tym artykule:
Kurkuma
Ostryż długi, nazywany również ostryżem Zohary, kurkuma długa, szafran indyjski – to niektóre z nazw kłącza rosnącego dziko w Indiach. Tam też kurkuma powszechnie stosowana jest w kuchni, ale też w kosmetyce i medycynie.
W ostatnich latach kurkuma zyskała na popularności także na kontynencie europejskim bynajmniej nie tylko z powodu apetycznego, żółtego koloru i charakterystycznego smaku, poprawiającego walory wielu dań.
Głównym składnikiem kłącza jest kurkumina – żółty pigment kurkumy i zarazem naturalny przeciwutleniacz. To właśnie za jej sprawą spożywanie kurkumy wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych. Co ciekawe, kurkumina budzi zainteresowanie badaczy, którzy badają jej właściwości, także pod kątem działania antynowotworowego.
Lecznicze moce indyjskiej przyprawy. Potwierdzają to badania
Nie trzeba sięgać po suplementy diety z apteki ani pamiętać o doprawianiu każdej potrawy kurkumą. Wystarczy prosty, dwuskładnikowy napój – pity regularnie wpłynie pozytywnie na pracę tarczycy, mózgu, wątroby, a także zmniejszy stany zapalne organizmu.
Woda z kurkumą
Poza kurkuminą w napoju z żółtą przyprawą znajduje się bogactwo witamin i minerałów: witaminy E oraz K, kwasu foliowego, niacyny, cynku, miedzi i fosforu.
Jak go wykonać? Wystarczy szklanka ciepłej wody i 1 łyżeczka suszonej kurkumy. Należy ją dokładnie wymieszać z wodą. Można dodać szczyptę pieprzu, poprawiając w ten sposób przyswajalność składników aktywnych kurkuminy.
Taki napój należy pić codziennie rano – najlepiej na czczo. Można dodać odrobinę miodu i soku z cytryny, jeśli smak wody z kurkumą jest zbyt intensywny.
Jakich korzyści należy oczekiwać?
Korzyści z picia wody z kurkumą
- wspiera wątrobę – chroni organ przed uszkodzeniami, a nawet ma właściwości regenerujące już powstałe uszkodzenia,
- obniża poziom cholesterolu,
- wpływa pozytywnie na pracę tarczycy i korzystanie działa na gruczoł w przypadku chorób autoimmunologicznych,
- przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki,
- chroni komórki mózgowe przed uszkodzeniami,
- zwalcza przewlekłe stany zapalne, zmniejszając dolegliwości bólowe – m.in. stawowe,
- wspiera odporność, działa też przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.