Ekspert radzi zrezygnować z tych ryb. Podnoszą ciśnienie i wcale nie służą zdrowiu
Ryby uchodzą za jedno z najzdrowszych źródeł białka i kwasów omega-3, ale nie wszystkie ich rodzaje przynoszą korzyści dla zdrowia – szczególnie dla osób z nadciśnieniem. Eksperci ostrzegają, że spożywanie niektórych popularnych rodzajów ryb może prowadzić do niebezpiecznego wzrostu ciśnienia tętniczego.
W tym artykule:
Dwie ryby, których warto unikać
Choć ryby w diecie kojarzą się głównie z działaniem przeciwzapalnym i ochroną serca, niektóre z nich, zwłaszcza suszone i wędzone ryby, zawierają bardzo duże ilości sodu. Ten pierwiastek, występujący w soli kuchennej, zatrzymuje wodę w organizmie, a nadmiar płynów powoduje zwiększone ciśnienie wewnątrz naczyń krwionośnych.
- Gdy spożywamy za dużo soli, organizm zatrzymuje wodę, co zwiększa objętość krwi i nacisk na ściany naczyń, prowadząc do wzrostu ciśnienia - wyjaśnia farmaceuta Abbas Kanani z Chemist Click Online Pharmacy.
Do ryb szczególnie niezalecanych osobom z nadciśnieniem zalicza się:
Ilość soli w diecie
- ryby suszone (np. suszony dorsz, morszczuk),
- ryby wędzone (np. łosoś wędzony, makrela wędzona).
Mimo że są bogate w białko i inne składniki odżywcze, ich wysoka zawartość soli może pogłębiać problemy z ciśnieniem i zwiększać ryzyko udaru lub zawału.
Zobacz także: Zielona herbata to naturalne wsparcie dla trzustki. Chroni narząd i wspomaga regenerację
Jak wybierać ryby, by nie szkodziły?
Dietetyczka Sheena Bhageerutty z organizacji Action on Salt zaleca wybieranie ryb o niskiej zawartości sodu, np.:
- ryby świeże,
- ryby mrożone (bez dodatku soli),
- ryby w puszkach bez dodatku soli lub w naturalnej zalewie.
Kupując produkty rybne, warto czytać etykiety – za wysoką zawartość soli uznaje się już 1,5 g soli na 100 g produktu. Unikając produktów o dużej zawartości sodu, można lepiej kontrolować ciśnienie i jednocześnie czerpać korzyści zdrowotne z obecności ryb w diecie.
Choć ryby mogą wspierać zdrowie serca, osoby z nadciśnieniem powinny szczególnie uważać na suszone i wędzone gatunki. Kluczem jest wybieranie mniej przetworzonych produktów, najlepiej świeżych, które dostarczają białka i cennych kwasów omega-3 bez ryzyka nadmiernego spożycia soli.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Action on Salt
- Chemist Click Online Pharmacy
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.