Ekspert radzi zrezygnować z tych ryb. Podnoszą ciśnienie i wcale nie służą zdrowiu

Ryby uchodzą za jedno z najzdrowszych źródeł białka i kwasów omega-3, ale nie wszystkie ich rodzaje przynoszą korzyści dla zdrowia – szczególnie dla osób z nadciśnieniem. Eksperci ostrzegają, że spożywanie niektórych popularnych rodzajów ryb może prowadzić do niebezpiecznego wzrostu ciśnienia tętniczego.

Unikaj takich ryb, zawierają dużo soliUnikaj takich ryb, zawierają dużo soli
Źródło zdjęć: © Getty Images

Dwie ryby, których warto unikać

Choć ryby w diecie kojarzą się głównie z działaniem przeciwzapalnym i ochroną serca, niektóre z nich, zwłaszcza suszone i wędzone ryby, zawierają bardzo duże ilości sodu. Ten pierwiastek, występujący w soli kuchennej, zatrzymuje wodę w organizmie, a nadmiar płynów powoduje zwiększone ciśnienie wewnątrz naczyń krwionośnych.

- Gdy spożywamy za dużo soli, organizm zatrzymuje wodę, co zwiększa objętość krwi i nacisk na ściany naczyń, prowadząc do wzrostu ciśnienia - wyjaśnia farmaceuta Abbas Kanani z Chemist Click Online Pharmacy.

Do ryb szczególnie niezalecanych osobom z nadciśnieniem zalicza się:

Ilość soli w diecie

  • ryby suszone (np. suszony dorsz, morszczuk),
  • ryby wędzone (np. łosoś wędzony, makrela wędzona).

Mimo że są bogate w białko i inne składniki odżywcze, ich wysoka zawartość soli może pogłębiać problemy z ciśnieniem i zwiększać ryzyko udaru lub zawału.

Jak wybierać ryby, by nie szkodziły?

Dietetyczka Sheena Bhageerutty z organizacji Action on Salt zaleca wybieranie ryb o niskiej zawartości sodu, np.:

  • ryby świeże,
  • ryby mrożone (bez dodatku soli),
  • ryby w puszkach bez dodatku soli lub w naturalnej zalewie.

Kupując produkty rybne, warto czytać etykiety – za wysoką zawartość soli uznaje się już 1,5 g soli na 100 g produktu. Unikając produktów o dużej zawartości sodu, można lepiej kontrolować ciśnienie i jednocześnie czerpać korzyści zdrowotne z obecności ryb w diecie.

Choć ryby mogą wspierać zdrowie serca, osoby z nadciśnieniem powinny szczególnie uważać na suszone i wędzone gatunki. Kluczem jest wybieranie mniej przetworzonych produktów, najlepiej świeżych, które dostarczają białka i cennych kwasów omega-3 bez ryzyka nadmiernego spożycia soli.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Action on Salt
  2. Chemist Click Online Pharmacy

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu