GIS wycofuje akcesorium kuchenne. Łyżka zawiera szkodliwe substancje
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością. Przedmiotem komunikatu jest chochla zawierająca pierwszorzędowe aminy aromatyczne, które mogą migrować do jedzenia. Służby monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu.
Szczegóły ostrzeżenia
Chochlę można było zakupić w sklepach sieci Kaufland. GIS w komunikacie podaje szczegółowe cechy produktu oraz zdjęcie.
nazwa produktu: Chochla - SPICE & SOUL,
nr artykułu: IAN 460148-2401,
EAN: 4 066635 086815,
kraj pochodzenia: Chiny,
wyprodukowano dla: Kapimex BV, Rithmeesterpark 40, Breda, 4838 GZ, Niderlandy.
W związku z decyzją podmioty odpowiedzialne podjęły już stosowne działania zaradcze. "Firma Kaufland Polska Markety Sp. z o.o. w dniu 27 czerwca 2025 rozpoczęła procedurę wycofania kwestionowanego towaru ze swoich sklepów i magazynów. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu" – czytamy w komunikacie wydanym przez GIS.
Urząd nie zaleca stosowania chochli do przygotowywanie posiłków. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne znajdujące się w produkcie mogą migrować do żywności. Jakie są potencjalne skutki?
Czym są pierwszorzędowe aminy aromatyczne?
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAA, ang. primary aromatic amines) to związki chemiczne otrzymywane z amoniaku, wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym i chemicznym. Znajdziemy je w produktach wykonanych z tworzyw sztucznych, m.in. w pudełkach do przechowywania żywności oraz wyrobach kuchennych z poliamidu (nylonu): łyżkach, widelcach, łopatkach, chochelkach i ubijakach.
Jeśli PAA zaczną migrować do żywności, wówczas mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Mogą działać rakotwórczo lub potencjalnie rakotwórczo. Zwiększają ryzyko rozwoju raka pęcherza moczowego, wątroby, płuc i jelita grubego. W nadmiarze mogą uszkadzać nerki, tarczycę i wzrok. Mogą również wywołać reakcje alergiczne.
Unia Europejska daje żółte światło związkom PAA. Co prawda są one dopuszczone w produkcji, ale ich użycie jest obwarowane regulacjami, np. w przypadku produktów mających kontakt z żywnością, jest zakaz uwalniania PAA powyżej 10 μg/kg z opakowań. Takie produkty są też często sprawdzane przez służby sanitarne. Wiele związków PAA znajduje się na liście substancji wzbudzających szczególnie duże obawy (SVHC).
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródło: GIS
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.