GIS wycofuje zestaw naczyń. Lepiej ich nie używać
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o wycofaniu ze sprzedaży zestawu naczyń obiadowych, w tym talerzy o różnej wielkości oraz misek. Powodem decyzji jest stwierdzona wysoka migracja ołowiu, która może stanowić istotne zagrożenie dla zdrowia człowieka.
Szczegóły wycofania GIS
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany za pośrednictwem Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wycofaniu z rynku zestawu naczyń, prowadzonym przez niemiecką firmę Woolworth GmbH. Powodem jest stwierdzona wysoka migracja ołowiu, która może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Poniżej przedstawiamy szczegółowe informacje na temat produktu:
kraj pochodzenia: Chiny,
importer: Woolworth GmbH Germany,
dystrybutor w Polsce: Woolworth Polska, ul 11-ego Listopada 11, 40-387 Katowice.
Zastawa składa się z wymienionych naczyń:
Talerz do zupy 21 cm, numer EAN: 2000011859305,
Talerz do serwowania 30 cm, numer EAN: 2000011859947,
Miska 19 cm, numer EAN: 2000011859817,
Talerz deserowy 19 cm, numer EAN: 2000011857967,
Miska 13 cm, numer EAN: 2000011859435,
Talerz obiadowy 25cm, numer EAN: 2000011858520.
Podjęte działania
Podjęte działania zaradcze obejmują wycofanie produktu z obrotu przez importera, firmę Woolworth GmbH z Niemiec, która poinformowała również konsumentów o zagrożeniu. Dystrybutor w Polsce, Woolworth Polska, usunął produkt ze sprzedaży i jak czytamy w komunikacie, oczekuje na dalsze decyzje ze strony centrali w Niemczech.
Jednocześnie organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, we współpracy z polskim dystrybutorem, monitorują przebieg procesu wycofywania produktu z rynku.
Zaleca się, aby konsumenci nie używali naczyń objętych komunikatem do kontaktu z żywnością.
Jak migracja ołowiu wpływa na zdrowie?
Migracja ołowiu z naczyń do żywności oznacza, że pierwiastek ten może przenikać z powierzchni talerza czy miski do jedzenia, który się w nim znajduje. Regularne spożywanie tak skażonej żywności może prowadzić do przewlekłego zatrucia ołowiem, które ma poważne konsekwencje zdrowotne, szczególnie dla dzieci i kobiet w ciąży.
Przewlekłe narażenie na ołów z żywności może prowadzić do zmęczenia, rozdrażnienia, bólów głowy, nadciśnienia. Z czasem może dojść do uszkodzeń nerek, wątroby i układu nerwowego. Ołów wpływa też negatywnie na produkcję hemoglobiny, powodując niedokrwistość.
U dzieci przyjęcie zbyt dużej dawki ołowiu może wywołać trudności w nauce, opóźniony rozwój mowy, zaburzenia koncentracji, nadpobudliwość. Zatrucie ołowiem w ciąży może nawet skutkować poronieniem.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.