Ile tak naprawdę wiemy o katarze siennym?
Większość z nas cieszy się na wieść o nadchodzącym lecie. Dla niektórych jednak ciepłe dni oznaczają walkę z ciągłym katarem, kichaniem, swędzeniem w gardle i łzawieniem oczu. Katar sienny to popularna choroba - cierpi na nią co czwarty Europejczyk.
Alergiczny nieżyt nosa jest łatwy do zdiagnozowania. Większym problemem jest dobór odpowiedniego leczenia. Eksperci ostrzegają, że prowadzenie pojazdów przez osoby z katarem siennym może wywołać skutki podobne do jazdy po alkoholu.
Działanie histaminy
Produkcja histaminy następuje, gdy układ odpornościowy jest atakowany. Substancja ta uwalnia się, gdy pyłki traw lub drzew dostaną się do organizmu osoby cierpiącej na katar sienny. Wyzwala ona wtedy wszystkie niepożądane objawy: katar, łzawienie oczu, itp. Właśnie dlatego osobom z alergicznym nieżytem nosa podawane są leki przeciwhistaminowe.
W przyrodzie występują naturalne środki o podobnym działaniu. Są to kapary, czerwona cebula oraz rzeżucha. Zawierają one kwercetynę, czyli substancję hamującą wydzielanie histaminy.
Przyprawianie potraw
W walce z katarem siennym pomoże curry, kurkuma oraz inne ostre przyprawy. Dodawanie ich do potraw przyczyni się do zmniejszenia stanu zapalnego nosa, a tym samym do jego udrożnienia. Poza tym dzięki ostrym przyprawom rozszerzają się oskrzela, co zdecydowanie ułatwia oddychanie.
Pyłki kwiatów nie uczulają
Myślisz, że pyłki kwiatów to główna przyczyna kataru siennego? Jesteś w błędzie. Pyłki kwiatów są lepkie, co uniemożliwia im przenoszenie się wraz z powietrzem. Inaczej jest z pyłkami traw i drzew, które wirując w powietrzu, powodują kichanie i inne objawy kataru siennego.
Zdarza się, że niektóre osoby są uczulone na konkretny rodzaj kwiatów, ale nie łączy się to bezpośrednio z nieżytem nosa.
Jedzenie kolorowych owoców
Osoby cierpiące na alergiczny nieżyt nosa powinny urozmaicać swoją dietę o owoce. Najwięcej leczniczych właściwości mają te w kolorze czerwonym i pomarańczowym, czyli cytrusy.
Pomarańcze, grejpfruty czy cytryny zawierają beta-karoten, który jest naturalną formą witaminy A. W składzie owoców znajdziemy także witaminę C wzmacniającą odporność oraz bioflawonoidy, czyli substancje hamujące rozwój wolnych rodników. Wszystkie składniki są środkami przeciwzapalnymi wpływającymi pozytywnie na układ odpornościowy.
Jedzenie kiwi przez osoby z katarem siennym
Katar sienny może objawiać się również reakcją alergiczną w jamie ustnej. Jest to np. mrowienie, wysypka czy pieczenie języka. Alergia związana jest z jedzeniem produktów zawierających białko podobne do tego, które występuje w pyłkach traw lub drzew.
Proteiny znajdujące się w pyłkach brzozy są bardzo podobne do tych występujących w kiwi. Zjedzenie tego owocu przez osobę z nieżytem nosa może objawić się więc reakcją alergiczną.
Katar sienny a witamina D
Katar sienny może łączyć się również z brakiem witaminy D w organizmie, która produkowana jest dzięki promieniom słonecznym. Badania wykazały, że dzieci z niskim poziomem tej witaminy bardziej narażone są na alergie.
Pomocne w leczeniu kataru siennego jest picie tranu, który zawiera duże ilości witaminy D. To właśnie ten składnik wzmacnia odporność oraz pozytywnie działa na stan kości i zębów.