Interakcje międzylekowe

Podczas choroby bardzo często musimy przyjmować kilka leków równocześnie. Jeden zwalcza temperaturę, drugi katar, trzeci ból głowy, czwarty drgawki itd. I tak od kolorowych tabletek powstaje mała tęcza na naszej dłoni. Musimy jednak pamiętać, że gdy stosujemy tak wiele preparatów, powstają interakcje międzylekowe. Interakcje te mogą niekiedy zagrażać nawet naszemu życiu. Dlatego wszelkie leki powinniśmy przyjmować w konsultacji z lekarzem. Na działanie leków silnie oddziałują także przyjmowane przez nas pokarmy.

Interakcje międzylekoweInterakcje międzylekowe

Łączenie leków

Gdy w walce z chorobą zażywamy różnorodne środki, musimy pamiętać, że leki wchodzą z sobą w reakcje antagonistyczne bądź synergistyczne. O reakcjach antagonistycznych mówimy wówczas, gdy dwa zastosowane przez nas środki działają przeciwstawnie, czyli na przykład jeden lek podnosi, a drugi obniża ciśnienie. Natomiast do reakcji synergistycznych dochodzi wówczas, gdy leki wzajemnie wzmacniają swoje działanie. Jeżeli leki zostaną źle dobrane, mogą pojawić się skutki uboczne. Szczególną ostrożność powinni zachować chorzy na cukrzycę i choroby serca. Leki przez nich stosowane bardzo często wchodzą w niepożądane reakcje z innymi farmaceutykami. Na przykład, gdy pacjent zastosuje jeden z leków na cukrzycę i połączy go z salicylanami, wówczas może dojść do toksycznych reakcji, skutkiem których będzie gwałtowny spadek cukru we krwi. Działanie leków zależy zatem od innych środków farmaceutycznych, które stosujemy.

Lekarz, dobierając leki dla danego pacjenta, powinien brać pod uwagę wszelkie inne schorzenia, na które cierpi pacjent. Obowiązkiem chorych jest informowanie specjalisty o zażywanych innych preparatach. Dzięki temu możliwe będzie zmniejszenie ryzyka wystąpienia niekorzystnych dla zdrowia interakcji międzylekowych. Współcześnie chorzy lubią leczyć się sami. Idą do apteki, za radą farmaceuty kupują potrzebne im środki. Niejednokrotnie zapominają przy tym powiedzieć o lekach, które już stosują, a także o rozmaitych dolegliwościach, na które cierpią. Takie postępowanie może sprawić, że dojdzie do łączenia leków, które nigdy nie powinny być równolegle stosowane. Przyjmowanie leków powinno zatem odbywać się tylko i wyłącznie pod kontrolą lekarza.

Wpływ diety na leki

Na skuteczność terapii farmakologicznej wpływa także stosowana przez nas dieta. Nie zdajemy sobie sprawy, jak potrawy przez nas spożywane działają na przyjmowane leki, a jest to niezwykle ważne. Pokarmy mogą bowiem zwiększać bądź zmniejszać wchłanianie leków z przewodu pokarmowego.

Osoby leczące się na nadciśnienie powinny unikać tłustej diety, gdyż stosowane przez nich lekarstwa należą do związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Jeśli chory zje na obiad jajecznicą przygotowaną na masełku i boczku, a następnie zażyje tabletkę na nadciśnienie, wówczas lek zostanie natychmiast wchłonięty, pojawią się przy tym niepokojące objawy, np. nagłe zwolnienie bicia serca. Tak szybkie wchłonięcie substancji nasz organizm odczytuje jako przedawkowanie leku. Odmienne skutki daje dieta bogata w węglowodany. Substancje te hamują wchłanianie leków z przewodu pokarmowego, a tym samym zmniejszają skuteczność terapii.

W niekorzystne reakcje z lekami wchodzi także grejpfrut. W soku tego owocu znajdują się związki, które uniemożliwiają prawidłowe działanie pewnej grupy enzymów wątrobowych (tzw. cytochrom P-450). Przyczyniając się do ich zablokowania, sprawiają, że niemożliwe staje się usunięcie z organizmu leków rozkładanych za pomocą tego samego enzymu. Dotyczy to głównie leków stosowanych w terapii chorych z nadciśnieniem tętniczym, alergią oraz chorobą wieńcową. Z kolei chorzy na niewydolność krążenia powinni unikać łączenia leków z piwem bądź słodyczami. Zarówno w piwie, jak i w niektórych słodyczach zawarta jest lukrecja, która obniża poziom potasu we krwi. Połączenie leków na niewydolność krążenia i lukrecji może przyczynić się do spowolnienia bicia serca.

Skutki uboczne leków pojawiają się wtedy, gdy przyjmowane przez nas preparaty wzajemnie blokują swoje działanie. Niepożądane efekty może dać także łączenie leków z niektórymi pokarmami, dlatego tak ważna jest rozmowa chorego z lekarzem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Tu na karetkę czeka się najdłużej. GUS wskazuje, gdzie przekracza to nawet 20 minut
Tu na karetkę czeka się najdłużej. GUS wskazuje, gdzie przekracza to nawet 20 minut
Łatwo przekroczyć ten limit. ZUS może wtedy pobrać pieniądze z automatu
Łatwo przekroczyć ten limit. ZUS może wtedy pobrać pieniądze z automatu
Trzy promile na dyżurze. Lekarz z Poniatowej pod lupą prokuratury po interwencji policji
Trzy promile na dyżurze. Lekarz z Poniatowej pod lupą prokuratury po interwencji policji
Białko ratunkiem dla serca? Badacze sprawdzili, że może spowalniać niewydolność
Białko ratunkiem dla serca? Badacze sprawdzili, że może spowalniać niewydolność
Czym właściwie jest foie gras i dlaczego tak mocno dzieli opinię publiczną?
Czym właściwie jest foie gras i dlaczego tak mocno dzieli opinię publiczną?