Jak skutecznie uniknąć zatrucia pokarmowego?

Coraz częściej słyszymy o niebezpiecznych zatruciach pokarmowych wywołanych przez szczepy bakterii Escherichia Coli (EHEC). Czy należy się bać? Jak zapobiec zatruciom?

Obraz
Źródło zdjęć: © plumandjello, lic. CC BY-SA 2.0

/ 4Owoce na targu

Obraz
© footloosiety, lic. CC BY 2.0

Kupuj z głową

Wystrzegaj się produktów hodowanych w szklarniach przy użyciu sztucznych nawozów oraz produktów, które nie posiadają swojego naturalnego zapachu. Może to być oznaką wysokiej zawartości azotanów. Zwróć również uwagę na wielkość warzyw i owoców - nienaturalne olbrzymy to efekty intensywnego nawożenia.

/ 4Mycie warzyw przed jedzeniem

Obraz
© dano272, lic. CC BY-ND 2.0

Dbaj o higienę

Przed spożyciem należy dokładnie umyć produkty i obrać je ze skórki, to ważne ponieważ właśnie tam mogą znajdować się trujące metale ciężkie oraz patogeny wywołujące choroby. Uwaga! Przed jedzeniem dokładnie myj ręce, cerkarie będące jednym z etapów rozwoju motylicy wątrobowej, przez brak higieny łatwo mogą dostać się do przewodu pokarmowego.

/ 4Przechowywanie produktów

Obraz
© Francois Schnell, lic. CC BY 2.0

Odpowiednio przechowuj

Nie zaleca się przechowywania owoców i warzyw w foliowych opakowaniach. W przypadku warzyw próżniowo pakowanych istnieje duże proawdopodobieństwo zatrucia bakterią Yersinia. Nie jedz warzyw nadpsutych, w tych miejscach z kolei rozwijają się bakterie z rodzaju Erwinia. Wniosek jest prosty, kupujmy często i na bieżąco, wystrzegajmy się długotrwałego przechowywania warzyw i owoców.

/ 4Przetwory w słoikach

Obraz
© amiefedora, lic. CC BY-ND 2.0

Zwalczaj bakterie wysoką temperaturą

Pałeczki niebezpiecznej bakterii E. Coli oraz Listeria Monocytogenes pod wpływem wysokiej temperatury (60-100 stopni Celsjusza) znikają bez śladu. Niebezpieczne okazać się może również nieprawidłowe ukiszenie sprzyjające rozwojowi bakterii Clostridum, dlatego pamiętajmy o co najmniej 15 minutowej pasteryzacji.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Zjadały 100 g ananasa dziennie. Takie były skutki po 4 tygodniach
Zjadały 100 g ananasa dziennie. Takie były skutki po 4 tygodniach
GIS wycofuje produkt kuchenny. Kupiłeś? Lepiej nie używaj
GIS wycofuje produkt kuchenny. Kupiłeś? Lepiej nie używaj
35-latka zmaga się z rakiem trzustki. Mówi, jaki był pierwszy objaw
35-latka zmaga się z rakiem trzustki. Mówi, jaki był pierwszy objaw
Najlepsze produkty dla mózgu. Chronią przed demencją i udarem
Najlepsze produkty dla mózgu. Chronią przed demencją i udarem
Nawyk, który szkodzi sercu i sprzyja miażdżycy. Kardiolodzy ostrzegają
Nawyk, który szkodzi sercu i sprzyja miażdżycy. Kardiolodzy ostrzegają
"Wirus Ferrari" wciąż bez szczepionki. Jest groźny i wysoce zakaźny
"Wirus Ferrari" wciąż bez szczepionki. Jest groźny i wysoce zakaźny
Nowa terapia na alzheimera. Lek ma wspierać "samooczyszczanie" neuronów
Nowa terapia na alzheimera. Lek ma wspierać "samooczyszczanie" neuronów
Istotne zmiany dotyczące porodów. Mają wejść w życie w styczniu 2026 r.
Istotne zmiany dotyczące porodów. Mają wejść w życie w styczniu 2026 r.
Nowe badania dot. melatoniny. Taki może mieć wpływ na serce
Nowe badania dot. melatoniny. Taki może mieć wpływ na serce
Przełom w badaniach nad czerniakiem. Odkryto kluczowe białko
Przełom w badaniach nad czerniakiem. Odkryto kluczowe białko
Gabinet lekarski w supermarkecie? Kaufland z nowatorskim pomysłem
Gabinet lekarski w supermarkecie? Kaufland z nowatorskim pomysłem
Takich ryb unikaj. Praktycznie nie mają wartości odżywczych i mogą szkodzić zdrowiu
Takich ryb unikaj. Praktycznie nie mają wartości odżywczych i mogą szkodzić zdrowiu