Jak uniknąć zapalenia jelit i żołądka?
Zapalenie żołądka czy jelit może mieć podłoże autoimmunologiczne, infekcyjne bądź toksyczne. Choroby zapalne narządów trawiennych najczęściej objawiają się biegunką i uciążliwym bólem brzucha. Ale istnieją proste środki ostrożności, aby ustrzec się przed ciągłym bieganiem do toalety. Między innymi należy często myć ręce, szybko wyrzucać z lodówki psujące się rzeczy oraz nie przekraczać daty przydatności do spożycia produktu. Eksperci podają także szczegółowe zalecenia dla uniknięcia każdego rodzaju zakażenia. Okazuje się, że banalne proste czynności pomogą ochronić nas przed chorobami narządów układu trawiennego.
Zobacz także: Zalej ziarenka wrzątkiem. To naturalny lek na wrzody i problemy z żołądkiem
Jak pozbyć się ostrej biegunki?
Prosty sposób na ochronę przed zakażeniem wirusowym to częste mycie rąk. Woda i mydło są wystarczające, ale można użyć także żelu na bazie alkoholu. Mycie rąk jest szczególnie istotne przed posiłkami oraz po skorzystaniu z toalety. Taka postawa to najbardziej skuteczny sposób na walkę z zanieczyszczeniami. Pamiętajmy, że wirusy są zaraźliwe, dlatego należy unikać osoby, która ma objawy infekcji. Szczególnie dotyczy to dzieci, które najszybciej łapią infekcje wirusowe.
Profilaktyka zakażeń pasożytniczych
W Polsce ok. 90 proc. zapaleń żołądka wywołane jest bakterią Helicobacter pyroli. Podobnie jak w przypadku infekcji wirusowej, tak i przy zapaleniach zakaźnych i pasożytniczych niezwykle ważne jest mycie rąk. Dodatkowo uchroni nas przed nimi ostrożność w dobieraniu produktów, które spożywamy i zwracanie uwagi na to, jaką wodę pijemy. Dlatego dokładnie myj owoce i warzywa przed jedzeniem. Woda jest w stanie zabić większość bakterii (niestety, wobec niektórych pasożytów jest bezradna).
Poza tym unikaj wody, której pochodzenie jest niepewne, zwłaszcza gdy przebywasz w obcym kraju. Wreszcie pamiętaj, aby zawsze sprawdzać datę ważności produktu. Nawet gdy po otwarciu nie ma na nim pleśni, wewnątrz mogą namnażać się bakterie, które później wywołują biegunkę.
Czynniki toksyczne zapalenia żołądka i dwunastnicy
Do toksycznego zapalenia żołądka bądź jelit dochodzi, gdy do organizmu dostaną się trujące substancje, np. jad kiełbasiany, który znajduje się w nieodpowiednio przygotowanym lub przechowywanym mięsie. Toksyna, która dostanie się do organizmu, wywołuje porażenia mięśnia. Rozwojowi choroby sprzyja także nadużywanie alkoholu, spożywanie przewlekle niektórych leków przeciwbólowych i przeciwreumatycznych lub przedawkowanie leków nasercowych.
Uważać trzeba także z antybiotykami – powinniśmy je stosować tylko w przypadku, gdy są naprawdę konieczne oraz po konsultacji z lekarzem. Pamiętajmy także, aby przestrzegać czasu trwania kuracji oraz dawki, którą przepisuje nam specjalista.
Redakcja poleca:
- Zmagasz się z grypą żołądkową? Pokonaj ją domowymi sposobami
- Światowej sławy ekspert wie, jak rozwiązać problem otyłości. Wystarczy jedna zmiana
- W ten sposób sprawdzisz, czy czosnek pochodzi z Chin czy z Polski
- Zalej zimną wodą. Taka herbata ma najwięcej cennych dla zdrowia składników
- Tego nie wiedziałeś o czekoladzie. A może? Sprawdź się [TEST]