Jaką rolę w naszym organizmie pełni mikroflora jelitowa?

Stosunkowo niedawno naukowcy nie poświęcali zbyt wiele uwagi jelitom. Zmieniło się to jednak diametralnie gdy odkryto, jak wielu ważnych mieszkańców bytuje w przewodzie pokarmowym. I to nie byle jakich! To od nich w olbrzymiej mierze zależy nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

mikroflora jelitowamikroflora jelitowa
Źródło zdjęć: © 123rf
Agnieszka Gotówka

Mikroflora jelitowa zwana też mikrobiomem to bardzo skomplikowany i zróżnicowany gatunkowo ekosystem. Liczba drobnoustrojów 10-krotnie przewyższa liczbę komórek przewodu pokarmowego. Łączna masa bakterii zasiedlających jelita wynosi około 2 kilogramów.

Są wśród nich bakterie pożyteczne (szczególnie bakterie z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus), komensalne (między innymi bakterie z rodzaju Bacteroides) oraz drobnoustroje potencjalnie chorobotwórcze (z rodzaju Clostridium, Staphylococcus, Pseudomonas).

Gdy jesteśmy zdrowi, w przewodzie pokarmowym panuje bakteryjna homeostaza (równowaga). Oznacza to, że liczba bakterii prozdrowotnych i komensalnych przewyższa ilość bakterii potencjalnie chorobotwórczych. W niektórych sytuacjach jednak dochodzi do zaburzenia tej harmonii.

Mikroflora jelitowa pełni bardzo istotną rolę w naszym organizmie
Mikroflora jelitowa pełni bardzo istotną rolę w naszym organizmie

Każdy z nas ma unikalną mikroflorę jelitową. Coraz częściej mówi się nawet o "bakteryjnym odcisku palca". Proces kształtowania mikrobiomu rozpoczyna się w momencie porodu, a sposób zakończenia ciąży – drogą naturalną bądź zabiegiem cesarskiego cięcia – ma tu istotne znaczenie. Dziecko w trakcie porodu naturalnego przejmuje z pochwy matki korzystne bakterie, będące pierwszymi drobnoustrojami kolonizującymi jałowy dotychczas przewód pokarmowy noworodka.

Dziecko rodzone drogą cesarskiego cięcia jest kolonizowane z opóźnieniem, a bakterie pochodzą najczęściej ze środowiska szpitalnego. Równie istotny dla kształtowania ekosystemu jelitowego jest sposób karmienia noworodka i niemowlęcia. W wieku 7 lat dziecko ma już ostatecznie ukształtowany mikrobiom, bardzo podobny do tego, jaki mają dorośli.

Funkcje mikroflory jelit

Bakterie bytujące w jelitach nie znajdują się tam bez powodu. Pełnią szereg istotnych funkcji, z których najważniejsze to: metaboliczna, troficzna i immunologiczna.

Drobnoustroje zasiedlające kręte korytarze jelit mają za zadanie rozkładać resztki pokarmowe w procesie fermentacji. To właśnie w ten sposób powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (ang. short chain fatty acids – SCFA), a wśród nich kwas masłowy, propionowy i octowy. Stanowią one źródło energii dla komórek nabłonka jelita grubego.

Bakterie bytujące w jelitach biorą udział w tworzeniu niezbędnych witamin z grupy B i K. Wspomagają również przyswajalność elektrolitów oraz niektórych składników mineralnych, m.in. magnezu, wapnia i potasu. Mają również korzystny wpływ na metabolizm tłuszczów w wątrobie.

Jedną z istotnych funkcji mikroflory jelit jest ochrona nabłonka jelita przed działaniem toksyn oraz kolonizacji (zasiedlania) jelita przez drobnoustroje chorobotwórcze. Bakterie jelitowe biorą udział w produkcji śluzu, odgrywającego istotną rolę w ochronie nabłonka jelitowego. Mikroflora jelitowa reguluje również pracę układu odpornościowego GALT, zlokalizowanego w przewodzie pokarmowym. Nie bez powodu mówi się, że 80 proc. naszej odporności znajduje się w jelitach.

Zmiana składu mikroflory jelit

Układ mikroflory jelitowej podlega dynamicznym zmianom, niestety często są one niekorzystne. Negatywny wpływ na ekosystem jelitowy wywierają antybiotyki, stąd w trakcie leczenia a nawet kilka tygodni po jego zakończeniu zaleca się przyjmowanie probiotyków.

Zmiany jakościowe i ilościowe w obrębie mikroflory wywołać mogą też niesteroidowe leki przeciwzapalne oraz inhibitory pompy protonowej (leki stosowane w łagodzeniu objawów refluksu oraz w trakcie leczenia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy).

Do zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej przyczynić się może także źle zbilansowana dieta, szczególnie jeśli jest uboga w błonnik pokarmowy. Na kompozycję ekosystemu jelitowego niekorzystny wpływ ma również przewlekły stres.

Mikroflora jelit zmienia się też wraz z wiekiem. Różnice w składzie mikrobiomu mają również związek z warunkami środowiskowymi, genotypem oraz pochodzeniem etnicznym. Inny jest przykładowo układ mikroflory u mieszkańców Afryki a inny u Europejczyków.

Zaburzenia mikroflory jelit sprzyjać mogą rozwojowi szeregu problemów zdrowotnych. Szacuje się przykładowo, że dominacja pewnych grup bakterii w przewodzie pokarmowym sprzyjać może rozwojowi nadwagi i otyłości. Badany jest ponadto związek pomiędzy kompozycją mikrobiomu a zwiększonym ryzykiem rozwoju takich chorób jak zespół jelita nadwrażliwego, nieswoiste choroby zapalne jelit, choroby wątroby, a nawet zmiany nowotworowe.

Mikroflora zasiedlająca ludzki organizm jest zagadnieniem, które fascynuje naukowców. Wielu z nich zaangażowało się w międzynarodową inicjatywę Human Microbiome Project (HMP). Jej celem jest poznanie i scharakteryzowanie mikroorganizmów tworzących ekosystem jelitowy.

W oparciu o uzyskane wyniki być może będzie możliwe opracowanie nowych, skutecznych terapii czy leków w szeregu jednostek chorobowych. Uwodniono dotychczas pozytywny wpływ prebiotyków i probiotyków na układ mikroflory jelitowej. Korzystny wpływ na ekosystem bakteryjny jelita ma również suplementacja krótkołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi, m.in. maślanem sodu.

Obecne w naszych jelitach bakterie mają ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. W znacznej mierze to one odpowiadają za nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Z tego też względu warto zadbać o równowagę bakteryjną naszych jelit.

Weryfikacja merytoryczna artykułu - dr Patrycja Szachta

Partnerem artykułu jest marka Debutir

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda