Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Lek. Magdalena Hołownia-Broniatowska

Jakie składniki mineralne tracimy w trakcie miesiączki?

 Agnieszka Gotówka
Agnieszka Gotówka 27.11.2018 13:10
Jakie składniki mineralne tracimy w trakcie miesiączki?
Jakie składniki mineralne tracimy w trakcie miesiączki? (123rf)

Każda kobieta raz miesiącu ma "te dni". Dla większości z nas nie jest to dobry czas. Już na kilka dni przed spodziewaną miesiączką możemy czuć się nie najlepiej. Jesteśmy osłabione, mamy wahania nastroju. Menstruacja, choć zupełnie naturalna, wiąże się z pewnym dyskomfortem.

Podczas miesiączki kobieta traci wiele ważnych minerałów
Podczas miesiączki kobieta traci wiele ważnych minerałów

Kobieta w całym swoim życiu doświadcza blisko 460 miesiączek. W tym czasie fizjologicznie może stracić nawet 36 l krwi. Każdego miesiąca to ok. 20-80 ml. Wydaje się niewiele, ale wraz z nią tracimy ważne minerały. A na to nie możemy sobie pozwolić. Ich niedobór może mieć poważne konsekwencje. I dlatego w czasie miesiączki bardzo ważne jest umiejętne komponowanie diety. Powinna być ona lekkostrawna, by nie obciążać organizmu i nie pogarszać naszego samopoczucia. Warto w tym czasie zrezygnować z kofeiny oraz spożywania produktów słonych. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

1. Miesiączka a anemia

Czy utrata krwi podczas miesiączki może wywołać anemię? To raczej mało prawdopodobne, choć żelazo jest jednym z tych pierwiastków, które tracimy podczas menstruacji. I to wcale w niemałej ilości. W trakcie jednego cyklu pozbywamy się ok. 12 mg żelaza. By tę stratę uzupełnić, należałoby zjeść 1,2 kg świeżego łososia lub 0,5 kg migdałów. Ważne jest więc, by w diecie każdej kobiety znalazły się źródła tego pierwiastka. Są to m.in.: wątróbka, natka pietruszki, szpinak, buraki, kasza gryczana, kakao, ciecierzyca, pestki dyni. By jednak żelazo było przez organizm lepiej przyswojone, dobrze jest zadbać o podaż witaminy C, która wspomaga jego wchłanianie.

W złagodzeniu objawów związanych z miesiączką pomóc też może magnez. Jest to bardzo istotny dla organizmu pierwiastek. Bierze udział w syntezie białek, wspomaga budowę kości i zębów, odgrywa kluczową rolę w przewodnictwie nerwowym i kurczliwości mięśni. W czasie menstruacji może złagodzić obawy, takie jak ból brzucha czy napięcie nerwowe. Źródła magnezu dobrze jest włączyć do diety kilka dni przed spodziewaną miesiączką, wtedy objawy PMS mogą być mniej dokuczliwe. Co zatem warto jeść? W magnez obfitują: kasza gryczana, szczaw, szpinak, pestki dyni, koperek, siemię lniane, natka pietruszki, rukola, migdały, banany, awokado.

2. Jak komponować dietę w czasie miesiączki?

W czasie miesiączki ważne jest też uzupełnienie diety w źródła potasu. Pierwiastek ten reguluje ciśnienie krwi, a jego niedobór może być jedną z przyczyn skurczu mięśni. Szkodliwy jest również jego nadmiar, więc suplementacja jest wskazana tylko po wcześniejszym zbadaniu poziomu potasu we krwi i konsultacji z lekarzem. Każdego dnia jednak w naszej diecie powinny znaleźć się produkty, które w sposób naturalny dostarczą go organizmowi. W znaczącej ilości potas znaleźć można w pomidorach, bananach, kiwi, suszonych morelach, soczewicy, awokado.

Dieta podczas miesiączki powinna też dostarczać wapń, który znaleźć możemy w nabiale, migdałach, sezamie czy śledziach. Te produkty nie powinny jednak zdominować naszego jadłospisu, gdyż duże ilości tego pierwiastka utrudniają wchłanianie żelaza.

Niezależnie od naszej diety, pamiętać trzeba o prawidłowym nawodnieniu. W czasie menstruacji jest to szczególnie istotne. Najlepiej pić wodę lub ziołowe napary, a zrezygnować z kawy, mocnej herbaty, alkoholu oraz napojów gazowanych.

Jeśli czas miesiączki jest dla nas szczególnie trudny, nie tylko z powodu dokuczliwych objawów, ale też intensywności krwawienia, można sięgnąć po preparat uzupełniający codzienną dietę w składniki wspomagające funkcjonowanie układu krwionośnego i proces krzepnięcia krwi. Jest dostępny w aptece bez recepty. Zawiera m.in. wyciąg z tasznika pospolitego i krwawnika, witaminę K oraz żelazo. W jego składzie obecna jest też witamina C, która poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i zwiększa przyswajalność żelaza.

Miesiączka to mało komfortowy czas dla kobiety. W tym też okresie zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na określone pierwiastki. Muszą o tym szczególnie pamiętać te kobiety, u których krwawienie jest obfite, a związane z tym objawy – dotkliwe.

Partnerem artykułu jest Hemorigen Femina

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze