Jedno z najzdrowszych mięs. Polacy o nim zapominają

Cielęcina od dawna uchodzi za jedno z najbardziej szlachetnych mięs. Ceniona jest za swoją delikatność, jasnoróżową barwę i subtelny smak, który odróżnia ją od wołowiny. W kuchni europejskiej i śródziemnomorskiej często stanowi składnik eleganckich dań, ale bywa też traktowana jako zdrowsza alternatywa dla innych rodzajów mięsa.

W porównaniu z wieprzowiną cielęcina ma zdecydowanie mniej tłuszczu i cholesteroluW porównaniu z wieprzowiną cielęcina ma zdecydowanie mniej tłuszczu i cholesterolu
Źródło zdjęć: © Pixabay
Marta Słupska

Czy cielęcina jest zdrowa?

Cielęcina jest mięsem lekkostrawnym, co czyni ją szczególnie polecaną w diecie osób z wrażliwym układem pokarmowym, dzieci czy rekonwalescentów. Ma niższą zawartość tłuszczu niż wołowina czy wieprzowina, a przy tym dostarcza pełnowartościowego białka, które organizm łatwo przyswaja. Znajdziemy w niej także witaminy z grupy B, w tym B12 ważną dla układu nerwowego i krwiotwórczego, oraz niacynę wspierającą metabolizm energetyczny.

W cielęcinie obecne są również minerały - szczególnie żelazo, cynk i fosfor. Żelazo z mięsa wchłania się znacznie lepiej niż to pochodzenia roślinnego, dlatego cielęcina może być wartościowym elementem diety osób zagrożonych niedokrwistością.

Wartości odżywcze i kaloryczność

Cielęcina jest mięsem stosunkowo niskokalorycznym - 100 g dostarcza około 100-120 kcal, w zależności od części tuszy. Zawiera średnio 20 g białka i tylko kilka gramów tłuszczu. Taki profil sprawia, że świetnie wpisuje się w dietę osób redukujących masę ciała, sportowców czy tych, którzy chcą ograniczyć tłuszcze nasycone.

Objawy zatrucia dioksynami

Zdrowie tego rodzaju mięsa potwierdziły badania, np. to opublikowane w "OnLine Journal of Biological Sciences" w 2022 roku, w którym analizowano wartości odżywcze kotletów cielęcych z dodatkiem mączki z nasion cedru syberyjskiego, koncentrując się na składzie chemicznym, profilu aminokwasowym, kwasach tłuszczowych i mikroelementach. Autorzy wykazali, że cielęcina sama w sobie jest mięsem niskotłuszczowym (ok. 1,9 proc. tłuszczu), bogatym w białko (ok. 18,9 proc.) i zawierającym korzystny profil kwasów tłuszczowych - z przewagą wielonienasyconych (PUFA) nad nasyconymi (SFA).

Zauważono również obecność ważnych minerałów, takich jak żelazo, magnez i wapń. Wyniki sugerują, że cielęcina może być wartościowym elementem zdrowej diety, szczególnie w kontekście ograniczania tłuszczów nasyconych i dostarczania wysokiej jakości białka oraz mikroelementów.

Jak wypada na tle innych mięs?

W porównaniu z wieprzowiną cielęcina ma zdecydowanie mniej tłuszczu i cholesterolu, co sprawia, że jest korzystniejsza dla osób dbających o serce i układ krążenia. W zestawieniu z drobiem dostarcza podobnych ilości białka, ale ma delikatniejszą strukturę i mniej intensywny smak.

Wobec wołowiny wyróżnia się lekkostrawnością - mięśnie młodych zwierząt są drobniejsze, a włókna kolagenowe mniej zwarte, dzięki czemu nie obciążają żołądka.

Jak wybierać i przyrządzać cielęcinę?

Dobra cielęcina ma jasnoróżową barwę, delikatne włókna i cienką warstwę białego tłuszczu. Mięso powinno być sprężyste, bez szarych przebarwień i nieprzyjemnego zapachu. Najbardziej cenione są takie elementy jak polędwica, górka czy łopatka.

W kuchni cielęcina daje duże możliwości - można ją dusić, piec, grillować czy smażyć. Jej delikatność sprawia, że świetnie komponuje się z lekkimi ziołami, warzywami i sosami śmietanowymi. Ważne, aby nie przesadzić z temperaturą i czasem obróbki - zbyt długie pieczenie czy smażenie może sprawić, że mięso stanie się twarde i suche.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło: "OnLine Journal of Biological Sciences"

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać partie tego produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać partie tego produktu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?