Trwa ładowanie...

Jedzenie orzechów może obniżyć ryzyko raka jelita grubego

Orzechy są cenione ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych, w tym magnezu potasu i fosforu. Z tego powodu pomagają uchronić organizm przez licznymi chorobami. Wraz z nowym badaniem na ich listę trafia także rak jelita grubego.

Naukowcy odkryli, że jedzenie orzechów pomaga hamować wzrost komórek nowotworowych, a także zmniejsza ryzyko raka okrężnicy. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Molecular Carcinogenesis"

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Jenie w Niemczech po raz kolejny wykazały, że orzechy mają pozytywny wpływ na zdrowie. Okazuje się, że są one zaangażowane w aktywację mechanizmów obronnych organizmu, mających na celu odtruwanie reaktywnych form tlenu.

Te reaktywne formy tlenu są tworzone przez promieniowanie ultrafioletowe, różne związki chemiczne oraz metabolity żywności i mogą one powodować uszkodzenia DNA, które prowadzą do rozwoju nowotworów.

Orzechy obniżają ryzyko raka jelita grubego
Orzechy obniżają ryzyko raka jelita grubego (Shutterstock)

Wiebke Schlormann z Uniwersytetu w Jenie powiedział, że orzechy i substancje w nich zawarte, stymulują szereg mechanizmów ochronnych w organizmie człowieka, aby uczynić te reaktywne formy tlenu nieszkodliwymi dla człowieka.

Schlormann dodaje również, że od dłuższego czasu wiadomo, że orzechy są pełne substancji, które są korzystne dla serca i układu krążenia, a także chronią przed nadwagą oraz zachorowaniem na cukrzycę.

Na potrzeby badań zespół zbadał działanie pięciu różnych rodzajów orzechów: makadamia, laskowych, włoskich, migdałów i pistacji.

Orzechy były następnie sztucznie trawione w probówkach, a to, co zostało uzyskane z produktów fermentacji w liniach komórkowych, poddano analizie.

Naukowcy ustalili, że aktywność enzymów ochronnych - katalazy i dysmutazy ponadtlenkowej - wzrasta w leczonych komórkach.

Ponadto naukowcy zauważają, że produkty trawienia indukują tzw. zaprogramowaną śmierć komórki w komórkach nowotworowych leczonych w ten sposób.

Orzechy to najzdrowsze z bakalii. Ich prozdrowotne działanie jest bardzo szerokie, dlatego nie dziwi ich ochronne działanie przeciwko rakowi jelita grubego.

Przeczytaj koniecznie

Orzechy mają co prawda dużo tłuszczu i kalorii, ale są to zdrowe tłuszcze nienasycone, które obniżają ryzyko chorób serca i mają pozytywny wpływ na zdrowie wątroby.

Za sprawą witaminy E orzechy działają ochronnie na układ nerwowy oraz poprawiają odporność.

Orzechy zawierają również dużo białka (w 100 g laskowych i włoskich znajduje się 15 g białka), dlatego nawet w małych porcjach mogą pomóc w odbudowaniu energii życiowej.

Powinny je jeść w szczególności osoby o słabej kondycji psychofizycznej. Orzechy należy jeść zawsze, gdy dopada nas przesilenie wiosenne, stres w pracy, jesteśmy osłabieni lub odczuwamy duży spadek nastroju.

Wzbogacenie diety o orzechy nie jest natomiast polecane osobom żywiołowym, mającym uderzenia gorąca, wysoki puls i tendencję do rumienienia się. W zamian poleca się im pestki dyni, siemię lniane czy niesolone pistacje, ponieważ powinny się one raczej wyciszać niż dodawać sobie energii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.