Jedzenie orzechów może obniżyć ryzyko raka jelita grubego

Orzechy są cenione ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych, w tym magnezu potasu i fosforu. Z tego powodu pomagają uchronić organizm przez licznymi chorobami. Wraz z nowym badaniem na ich listę trafia także rak jelita grubego.

Orzechy mają wiele właściwości prozdrowotnychOrzechy mają wiele właściwości prozdrowotnych
Źródło zdjęć: © Shutterstock

W tym artykule:

Naukowcy odkryli, że jedzenie orzechów pomaga hamować wzrost komórek nowotworowych, a także zmniejsza ryzyko raka okrężnicy. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Molecular Carcinogenesis"

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Jenie w Niemczech po raz kolejny wykazały, że orzechy mają pozytywny wpływ na zdrowie. Okazuje się, że są one zaangażowane w aktywację mechanizmów obronnych organizmu, mających na celu odtruwanie reaktywnych form tlenu.

Te reaktywne formy tlenu są tworzone przez promieniowanie ultrafioletowe, różne związki chemiczne oraz metabolity żywności i mogą one powodować uszkodzenia DNA, które prowadzą do rozwoju nowotworów.

Orzechy obniżają ryzyko raka jelita grubego
Orzechy obniżają ryzyko raka jelita grubego © Shutterstock

Wiebke Schlormann z Uniwersytetu w Jenie powiedział, że orzechy i substancje w nich zawarte, stymulują szereg mechanizmów ochronnych w organizmie człowieka, aby uczynić te reaktywne formy tlenu nieszkodliwymi dla człowieka.

Schlormann dodaje również, że od dłuższego czasu wiadomo, że orzechy są pełne substancji, które są korzystne dla serca i układu krążenia, a także chronią przed nadwagą oraz zachorowaniem na cukrzycę.

Na potrzeby badań zespół zbadał działanie pięciu różnych rodzajów orzechów: makadamia, laskowych, włoskich, migdałów i pistacji.

Orzechy były następnie sztucznie trawione w probówkach, a to, co zostało uzyskane z produktów fermentacji w liniach komórkowych, poddano analizie.

Naukowcy ustalili, że aktywność enzymów ochronnych - katalazy i dysmutazy ponadtlenkowej - wzrasta w leczonych komórkach.

Ponadto naukowcy zauważają, że produkty trawienia indukują tzw. zaprogramowaną śmierć komórki w komórkach nowotworowych leczonych w ten sposób.

Orzechy to najzdrowsze z bakalii. Ich prozdrowotne działanie jest bardzo szerokie, dlatego nie dziwi ich ochronne działanie przeciwko rakowi jelita grubego.

Przeczytaj koniecznie

Orzechy mają co prawda dużo tłuszczu i kalorii, ale są to zdrowe tłuszcze nienasycone, które obniżają ryzyko chorób serca i mają pozytywny wpływ na zdrowie wątroby.

Za sprawą witaminy E orzechy działają ochronnie na układ nerwowy oraz poprawiają odporność.

Orzechy zawierają również dużo białka (w 100 g laskowych i włoskich znajduje się 15 g białka), dlatego nawet w małych porcjach mogą pomóc w odbudowaniu energii życiowej.

Powinny je jeść w szczególności osoby o słabej kondycji psychofizycznej. Orzechy należy jeść zawsze, gdy dopada nas przesilenie wiosenne, stres w pracy, jesteśmy osłabieni lub odczuwamy duży spadek nastroju.

Wzbogacenie diety o orzechy nie jest natomiast polecane osobom żywiołowym, mającym uderzenia gorąca, wysoki puls i tendencję do rumienienia się. W zamian poleca się im pestki dyni, siemię lniane czy niesolone pistacje, ponieważ powinny się one raczej wyciszać niż dodawać sobie energii.

Źródła

  1. zeenews.india.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu