Jedzenie orzechów może obniżyć ryzyko raka jelita grubego
Orzechy są cenione ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych, w tym magnezu potasu i fosforu. Z tego powodu pomagają uchronić organizm przez licznymi chorobami. Wraz z nowym badaniem na ich listę trafia także rak jelita grubego.
Naukowcy odkryli, że jedzenie orzechów pomaga hamować wzrost komórek nowotworowych, a także zmniejsza ryzyko raka okrężnicy. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Molecular Carcinogenesis"
Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Jenie w Niemczech po raz kolejny wykazały, że orzechy mają pozytywny wpływ na zdrowie. Okazuje się, że są one zaangażowane w aktywację mechanizmów obronnych organizmu, mających na celu odtruwanie reaktywnych form tlenu.
Te reaktywne formy tlenu są tworzone przez promieniowanie ultrafioletowe, różne związki chemiczne oraz metabolity żywności i mogą one powodować uszkodzenia DNA, które prowadzą do rozwoju nowotworów.
Wiebke Schlormann z Uniwersytetu w Jenie powiedział, że orzechy i substancje w nich zawarte, stymulują szereg mechanizmów ochronnych w organizmie człowieka, aby uczynić te reaktywne formy tlenu nieszkodliwymi dla człowieka.
Schlormann dodaje również, że od dłuższego czasu wiadomo, że orzechy są pełne substancji, które są korzystne dla serca i układu krążenia, a także chronią przed nadwagą oraz zachorowaniem na cukrzycę.
Na potrzeby badań zespół zbadał działanie pięciu różnych rodzajów orzechów: makadamia, laskowych, włoskich, migdałów i pistacji.
Orzechy były następnie sztucznie trawione w probówkach, a to, co zostało uzyskane z produktów fermentacji w liniach komórkowych, poddano analizie.
Naukowcy ustalili, że aktywność enzymów ochronnych - katalazy i dysmutazy ponadtlenkowej - wzrasta w leczonych komórkach.
Ponadto naukowcy zauważają, że produkty trawienia indukują tzw. zaprogramowaną śmierć komórki w komórkach nowotworowych leczonych w ten sposób.
Orzechy to najzdrowsze z bakalii. Ich prozdrowotne działanie jest bardzo szerokie, dlatego nie dziwi ich ochronne działanie przeciwko rakowi jelita grubego.
Przeczytaj koniecznie
- Podróż bez niepotrzebnych problemów, czyli jak ułatwić sobie życie
- Po co sprzątać? Zobacz, jak uniknąć nadmiaru obowiązków
- Obalamy mity na temat rozszerzania diety niemowlaka
- Pediatra odpowiada na wasze pytania
- Nie daj się oszukać! Czy wiesz, jak rozpoznać prawdziwy tran?
- Nowa technologia w domu. Zobacz, jak zmieni twoje życie
Orzechy mają co prawda dużo tłuszczu i kalorii, ale są to zdrowe tłuszcze nienasycone, które obniżają ryzyko chorób serca i mają pozytywny wpływ na zdrowie wątroby.
Za sprawą witaminy E orzechy działają ochronnie na układ nerwowy oraz poprawiają odporność.
Orzechy zawierają również dużo białka (w 100 g laskowych i włoskich znajduje się 15 g białka), dlatego nawet w małych porcjach mogą pomóc w odbudowaniu energii życiowej.
Powinny je jeść w szczególności osoby o słabej kondycji psychofizycznej. Orzechy należy jeść zawsze, gdy dopada nas przesilenie wiosenne, stres w pracy, jesteśmy osłabieni lub odczuwamy duży spadek nastroju.
Wzbogacenie diety o orzechy nie jest natomiast polecane osobom żywiołowym, mającym uderzenia gorąca, wysoki puls i tendencję do rumienienia się. W zamian poleca się im pestki dyni, siemię lniane czy niesolone pistacje, ponieważ powinny się one raczej wyciszać niż dodawać sobie energii.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.