Trwa ładowanie...

Jedzenie orzechów może obniżyć ryzyko raka jelita grubego

Avatar placeholder
13.05.2021 09:59
Orzechy mają wiele właściwości prozdrowotnych
Orzechy mają wiele właściwości prozdrowotnych (Shutterstock)

Orzechy są cenione ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych, w tym magnezu potasu i fosforu. Z tego powodu pomagają uchronić organizm przez licznymi chorobami. Wraz z nowym badaniem na ich listę trafia także rak jelita grubego.

Naukowcy odkryli, że jedzenie orzechów pomaga hamować wzrost komórek nowotworowych, a także zmniejsza ryzyko raka okrężnicy. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Molecular Carcinogenesis"

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Jenie w Niemczech po raz kolejny wykazały, że orzechy mają pozytywny wpływ na zdrowie. Okazuje się, że są one zaangażowane w aktywację mechanizmów obronnych organizmu, mających na celu odtruwanie reaktywnych form tlenu.

Te reaktywne formy tlenu są tworzone przez promieniowanie ultrafioletowe, różne związki chemiczne oraz metabolity żywności i mogą one powodować uszkodzenia DNA, które prowadzą do rozwoju nowotworów.

Zobacz film: "Ile zrobisz pompek? Prosty test pozwala określić ryzyko chorób serca"
Orzechy obniżają ryzyko raka jelita grubego
Orzechy obniżają ryzyko raka jelita grubego (Shutterstock)

Wiebke Schlormann z Uniwersytetu w Jenie powiedział, że orzechy i substancje w nich zawarte, stymulują szereg mechanizmów ochronnych w organizmie człowieka, aby uczynić te reaktywne formy tlenu nieszkodliwymi dla człowieka.

Schlormann dodaje również, że od dłuższego czasu wiadomo, że orzechy są pełne substancji, które są korzystne dla serca i układu krążenia, a także chronią przed nadwagą oraz zachorowaniem na cukrzycę.

Na potrzeby badań zespół zbadał działanie pięciu różnych rodzajów orzechów: makadamia, laskowych, włoskich, migdałów i pistacji.

Orzechy były następnie sztucznie trawione w probówkach, a to, co zostało uzyskane z produktów fermentacji w liniach komórkowych, poddano analizie.

Naukowcy ustalili, że aktywność enzymów ochronnych - katalazy i dysmutazy ponadtlenkowej - wzrasta w leczonych komórkach.

Ponadto naukowcy zauważają, że produkty trawienia indukują tzw. zaprogramowaną śmierć komórki w komórkach nowotworowych leczonych w ten sposób.

Orzechy to najzdrowsze z bakalii. Ich prozdrowotne działanie jest bardzo szerokie, dlatego nie dziwi ich ochronne działanie przeciwko rakowi jelita grubego.

Przeczytaj koniecznie

Orzechy mają co prawda dużo tłuszczu i kalorii, ale są to zdrowe tłuszcze nienasycone, które obniżają ryzyko chorób serca i mają pozytywny wpływ na zdrowie wątroby.

Za sprawą witaminy E orzechy działają ochronnie na układ nerwowy oraz poprawiają odporność.

Orzechy zawierają również dużo białka (w 100 g laskowych i włoskich znajduje się 15 g białka), dlatego nawet w małych porcjach mogą pomóc w odbudowaniu energii życiowej.

Powinny je jeść w szczególności osoby o słabej kondycji psychofizycznej. Orzechy należy jeść zawsze, gdy dopada nas przesilenie wiosenne, stres w pracy, jesteśmy osłabieni lub odczuwamy duży spadek nastroju.

Wzbogacenie diety o orzechy nie jest natomiast polecane osobom żywiołowym, mającym uderzenia gorąca, wysoki puls i tendencję do rumienienia się. W zamian poleca się im pestki dyni, siemię lniane czy niesolone pistacje, ponieważ powinny się one raczej wyciszać niż dodawać sobie energii.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze