Lekarz poleca te witaminy. "Odmładzają" tętnice i zapobiegają miażdżycy
Zdrowie tętnic odgrywa kluczową rolę dla zdrowia całego organizmu. Prawidłowa elastyczność i drożność pozwalają na swobodny przepływ krwi, a jakiekolwiek zmiany patologiczne mogą prowadzić do poważnych konsekwencji. Na szczęście można im przeciwdziałać.
W tym artykule:
Zdrowie tętnic
Zwapnienie lub zwężenie tętnic to procesy, które mogą rozwijać się przez wiele lat, często bez wyraźnych objawów, aż do momentu, gdy prowadzą do groźnych stanów jak miażdżyca, zawał serca lub udar mózgu.
Warto więc wiedzieć, że istnieją witaminy i składniki odżywcze, które mogą wspierać zdrowie naczyń krwionośnych i nawet spowolnić, a w niektórych przypadkach częściowo odwrócić te zmiany. Opowiedział o nich dr Marek Skoczylas w jednym ze swoich filmów na kanale YouTube.
Witamina K2
Witamina K2 odgrywa istotną rolę w kierowaniu wapnia do kości i zapobieganiu jego odkładaniu się w tętnicach, co może pomagać w redukcji zwapnień. Wystarczy 32 ug tej witaminy, czyli jedna kropla, co udowodnili naukowcy.
Produkty, które czyszczą tętnice ze złogów cholesterolu
- W Holandii naukowcy ustalili, że zaledwie jedna kropla pewnej witaminy zmniejsza o 50 proc. ryzyko śmierci z powodu zwężonych oraz zwapnionych tętnic, czyli chroni ludzi z miażdżycą tętnic - mówi lekarz.
"Badanie wykazało, że wysokie spożycie witaminy K2 wiązało się z 50 proc. redukcją zgonów z u problemów sercowo-naczyniowych związanych z zwapnieniem tętnic i 25 proc. redukcją śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny" - czytamy w przytoczonym przez lekarza badaniu.
Doskonałym źródłem witaminy K2 jest fermentowana soja, ser gouda, żółtka jajek oraz wątroba drobiowa.
Witamina D
Witamina D, mimo że często kojarzona z mineralizacją kości, również wpływa na zdrowie układu krążenia, regulując poziom wapnia we krwi. Dodatkowo wzmacnia działanie witaminy K2.
- Kiedy połączymy witaminę K2 z witaminą D, nasze naczynia krwionośne stają się bardziej elastyczne - wyjaśnia dr Skoczylas.
Ekspert dodaje też, że połączenie tych dwóch witamin może pomóc nie tylko w odwróceniu skutków zwapnienia, ale także zmian miażdżycowych.
Antyoksydanty
Kolejnym składnikiem cennym dla zdrowia tętnic, jest witamina E. Działa jako silny antyoksydant i pomaga w redukcji stresu oksydacyjnego, który przyczynia się do uszkodzeń naczyń krwionośnych.
- Witamina E hamuje przenikanie cząsteczek cholesterolu do ścian tętnic. To jest bardzo unikalna właściwość, które w zasadzie nie posiada żadna inna witamina - zauważa ekspert.
Dzięki witaminie E możemy zahamować zmiany miażdżycowe. Spożycie tego antyoksydantu łatwo można zwiększyć za pomocą diety - znajduje się w oleju z orzechów laskowych, ze słonecznika, kiełków pszenicy oraz z migdałów.
Witaminę E warto łączyć z witaminą C, która także ma silne działanie antyoksydacyjne i chroni tętnice przed uszkodzeniami.
- Te dwie witaminy uszczelniają wewnętrzną ścianę naczyń krwionośnych, co zapobiega ich niszczeniu - tłumaczy lekarz.
Dbanie o zdrowie tętnic powinno być priorytetem na każdym etapie życia. Odpowiednia dieta bogata w witaminy i antyoksydanty może nie tylko zapobiegać problemom z układem krążenia, ale także poprawić stan naczyń krwionośnych i opóźnić procesy starzenia się tętnic.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- YouTube
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.