Mleko o niskiej zawartości tłuszczu może zmniejszyć ryzyko depresji

W badaniu przeprowadzonym z udziałem ponad 1 000 dorosłych Japończyków badacze stwierdzili, że osoby, które spożywały większą ilość mleka o niskiej zawartości tłuszczu i jogurtu, były mniej podatne na depresję niż te, które stroniły od produktów mlecznych.

Zespół badawczy pod kierownictwem prof. Ryoichi Nagatomi z Uniwersytetu Tohoku w Japonii przedstawił swoje wyniki w czasopiśmie "Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology".

Polecane wideo:

Depresja jest jednym z największych problemów zdrowia psychicznego na świecie - dotyka blisko 350 mln osób. W Polsce z jej powodu może cierpieć nawet 8 mln ludzi między 18. a 64. rokiem życia.

Podczas gdy objawy depresji mogą być różne u poszczególnych pacjentów, przeważnie chorzy doświadczają trwałego uczucia smutku, beznadziejności, poczucia winy, bezradności. Są drażliwi, zmęczeni, mają problemy ze snem i myśli samobójcze.

Prof. Nagatomi zauważa, że poprzednie badania wykazały związek między spożyciem nabiału i depresją, jednak nie potrafiły stwierdzić jednoznacznie, czy jedzenie produktów mlecznych przynosiło efekt pozytywny, czy negatywny.

Japońscy specjaliści postanowili przekonać się, w jaki sposób spożycie niektórych produktów mlecznych o niskiej lub wysokiej zawartości tłuszczu wpływa na indywidualne ryzyko wystąpienia objawów depresji.

10 zawodów, które zwiększają ryzyko depresji

Amerykańska organizacja badająca stan zdrowia, poziom uzależnienia wśród obywateli USA, National Survey on Drug Use and Health (NSDUH) opracowała listę...

Badaniem objęto 1 159 dorosłych Japończyków w wieku 19-83 lat, z których większość stanowiły kobiety.

Uczestnicy zadeklarowali, jak często spożywali mleko o niskiej i wysokiej zawartości tłuszczu oraz jogurty. W kwestionariuszu nie pytano o ilość zjadanego sera, masła i innych produktów mleczarskich.

Objawy chorobowe oceniano przy użyciu 20-punktowej skali samooceny depresji.

Symptomy depresji pojawiły się wśród 31,2 proc. mężczyzn i 31,7 proc. kobiet.

Okazało się, że dorośli spożywający mleko o niskiej zawartości tłuszczu i jogurty naturalne 1-4 razy w tygodniu, rzadziej doświadczali objawów depresyjnych w porównaniu z osobami, które podobne produkty zjadały rzadziej.

Podobne wnioski utrzymywały się również po uwzględnieniu szeregu czynników mogących zakłócić wyniki badania, takich jak wiek, płeć, ogólny sposób odżywiania, styl życia oraz stan zdrowia.

"Wyniki badania wskazują, że częste spożywanie mleka o niskiej zawartości tłuszczu może wiązać się z rzadszym występowaniem objawów depresyjnych" – mówią naukowcy.

Nie stwierdzono związku pomiędzy spożyciem produktów mleczarskich o pełnej zawartości tłuszczu a depresją.

Zespół doszedł do wniosku, że potrzebne są dalsze badania w celu określenia mechanizmów leżących u podstaw antydepresyjnego działania nabiału o niskiej zawartości tłuszczu.

Marta Pawlak, 3 miesiące temu

Źródła zewnętrzne

  • medicalnewstoday.com

Psychologia

Komentarze (51)
~Enmerkar
~Enmerkar 3 miesiące temu

Typowe badanie w dietetyce: bez jakichkolwiek standardów pracy naukowej, bez logiki. Brak próby kontrolnej, brak sensownych badanych grup, brak kryteriów przydziału do grup... Niestety, powolutku cała nauka schodzi na psy. Chodzi tylko o natrzaskanie maksymalnej liczby publikacji.

Odpowiedz
~Pppp
~Pppp 3 miesiące temu

to badanie ma niewielka wartość - nie było losowego przydziału do grup spożywających nabiał o niskiej lub wysokiej zawartości tłuszczu, a w ogóle nie było grupy nie spoczywającej nabiału. Wobec tego równie dobrze mozna powiedzieć, ze osoby mniej skłonne do depresji chętniej jedzą nabiał o niższej zawartości.

Odpowiedz

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy - psychologia
Neurologia

Co jeść, aby uniknąć udaru mózgu?

Co jeść, aby uniknąć udaru mózgu?

ze zmniejszeniem się ilości jedzonego czerwonego mięsa, które poprzez zawartość tłuszczów nasyconych, blokują tętnice. Owsianka Ryzyko wystąpienia (...) w przyszłości.   Mleko...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Uważaj na niskotłuszczowe zamienniki produktów!

Uważaj na niskotłuszczowe zamienniki produktów!

alternatywą dla chipsów o niskiej zawartości tłuszczu są chipsy pieczone. Lody Lody o obniżonej zawartości tłuszczu zawierają w składzie więcej cukru (...) . Chipsy...

Naturalne środki poprawy odporności

Poznaj produkty zwiększające naturalną odporność organizmu

Poznaj produkty zwiększające naturalną odporność organizmu

goryczką grejpfruta, to możesz go zastąpić pomarańczą albo mandarynką. Jogurt naturalny o niskiej zawartości tłuszczu Kubeczek jogurtu naturalnego (...) , odnotowano, że zielona herbata może mieć znaczący...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Największe mity żywieniowe

Największe mity żywieniowe

o niskiej zawartości tłuszczu mają zazwyczaj w składzie większą ilość węglowodanów i chemicznych ulepszaczy. Lepiej ich unikać, gdyż wcale (...) tej odmiany soli na organizm człowieka. Syrop glukozowo-fruktozowy...

Składniki mineralne

Jak wzmocnić swoje kości?

Jak wzmocnić swoje kości?

diety produkty takie jak: kefir, maślanka, mleko, jogurty oraz twaróg. Oczywiście warto wybierać nabiał o niskiej zawartości tłuszczu, np. półtłuste (...) ryzyko ataku...

Owoce

Niezwykłe właściwości owocu fejhoa

Niezwykłe właściwości owocu fejhoa

, dzięki czemu mogą zmniejszyć ryzyko defektów w rozwoju cewy nerwowej. Źródło jodu i błonnika Owoc jest świetnym źródłem błonnika, który działa (...) zbawiennie na problemy z jelitami. Co więcej, dzięki niskiej...

Zasady zdrowego odchudzania

7 dni bez cukru - twój plan

7 dni bez cukru - twój plan

z pamięcią, ryzyko depresji większe o 58%, hiperglikemia, rozwój miażdzycy i nadcśnienia tętniczego, zaostrzenie stanów zaplanych, szybkie starzenie (...) o niskiej zawartość cukru,...

Napoje

Zdrowe napoje (prezentacja edukacyjna)

Zdrowe napoje (prezentacja edukacyjna)

, który jest bardzo ważny dla rozwoju naszych kości. Mleko dostarcza również witamin A i B12 oraz fosforu. Wybierz jednak opcję o niskiej zawartości tłuszczu. Dla osób (...) soków warzywnych...