Mleko o niskiej zawartości tłuszczu może zmniejszyć ryzyko depresji

W badaniu przeprowadzonym z udziałem ponad 1 000 dorosłych Japończyków badacze stwierdzili, że osoby, które spożywały większą ilość mleka o niskiej zawartości tłuszczu i jogurtu, były mniej podatne na depresję niż te, które stroniły od produktów mlecznych.

Zespół badawczy pod kierownictwem prof. Ryoichi Nagatomi z Uniwersytetu Tohoku w Japonii przedstawił swoje wyniki w czasopiśmie "Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology".

Depresja jest jednym z największych problemów zdrowia psychicznego na świecie - dotyka blisko 350 mln osób. W Polsce z jej powodu może cierpieć nawet 8 mln ludzi między 18. a 64. rokiem życia.

Zobacz film: "Coraz więcej Polaków cierpi na depresję"

Podczas gdy objawy depresji mogą być różne u poszczególnych pacjentów, przeważnie chorzy doświadczają trwałego uczucia smutku, beznadziejności, poczucia winy, bezradności. Są drażliwi, zmęczeni, mają problemy ze snem i myśli samobójcze.

Naukowcy wykazali możliwe działanie antydepresyjne jogurtu naturalnego
Naukowcy wykazali możliwe działanie antydepresyjne jogurtu naturalnego (123rf)

Prof. Nagatomi zauważa, że poprzednie badania wykazały związek między spożyciem nabiału i depresją, jednak nie potrafiły stwierdzić jednoznacznie, czy jedzenie produktów mlecznych przynosiło efekt pozytywny, czy negatywny.

Japońscy specjaliści postanowili przekonać się, w jaki sposób spożycie niektórych produktów mlecznych o niskiej lub wysokiej zawartości tłuszczu wpływa na indywidualne ryzyko wystąpienia objawów depresji.

10 zawodów, które zwiększają ryzyko depresji
10 zawodów, które zwiększają ryzyko depresji [10 zdjęć]

Amerykańska organizacja badająca stan zdrowia, poziom uzależnienia wśród obywateli USA, National Survey...

zobacz galerię

Badaniem objęto 1 159 dorosłych Japończyków w wieku 19-83 lat, z których większość stanowiły kobiety.

Uczestnicy zadeklarowali, jak często spożywali mleko o niskiej i wysokiej zawartości tłuszczu oraz jogurty. W kwestionariuszu nie pytano o ilość zjadanego sera, masła i innych produktów mleczarskich.

Objawy chorobowe oceniano przy użyciu 20-punktowej skali samooceny depresji.

Symptomy depresji pojawiły się wśród 31,2 proc. mężczyzn i 31,7 proc. kobiet.

Okazało się, że dorośli spożywający mleko o niskiej zawartości tłuszczu i jogurty naturalne 1-4 razy w tygodniu, rzadziej doświadczali objawów depresyjnych w porównaniu z osobami, które podobne produkty zjadały rzadziej.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Podobne wnioski utrzymywały się również po uwzględnieniu szeregu czynników mogących zakłócić wyniki badania, takich jak wiek, płeć, ogólny sposób odżywiania, styl życia oraz stan zdrowia.

"Wyniki badania wskazują, że częste spożywanie mleka o niskiej zawartości tłuszczu może wiązać się z rzadszym występowaniem objawów depresyjnych" – mówią naukowcy.

Nie stwierdzono związku pomiędzy spożyciem produktów mleczarskich o pełnej zawartości tłuszczu a depresją.

Zespół doszedł do wniosku, że potrzebne są dalsze badania w celu określenia mechanizmów leżących u podstaw antydepresyjnego działania nabiału o niskiej zawartości tłuszczu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.