Mole spożywcze w kuchni. Skąd się biorą i jak się ich pozbyć?
Mole spożywcze to jedne z najbardziej uciążliwych domowych szkodników. Potrafią przedostać się do kuchni wraz z zakupami i zniszczyć znacznie więcej niż tylko mąkę czy kaszę. Jak ostrzega prof. Stanisław Ignatowicz, ich menu jest zaskakująco bogate. A pozbycie się ich bywa trudniejsze, niż się wydaje.
W tym artykule:
Skąd biorą się mole spożywcze?
W rozmowie z PAP entomolog prof. Stanisław Ignatowicz wyjaśnił, że owady te trafiają do naszych domów głównie wraz z produktami kupowanymi w sklepach. Częstym źródłem są słodycze sprzedawane luzem. – Cukierki są eksponowane do sprzedaży w dużych, kartonowych pudłach, których zawartość jest uzupełniana z dnia na dzień. Jak zaznaczył, oznacza to, że "na stare, coraz starsze cukierki dosypywane są nowe. Te stare mogą mieć nawet wiele miesięcy".
Według profesora, mole spożywcze można znaleźć w ponad 90 proc. kuchni i spiżarni. I choć największą popularnością wśród moli cieszą się mąki, kasze czy bakalie, niektóre gatunki mają bardziej wyspecjalizowane gusta. Najmniejszy z nich – mklik próchniczek – szczególnie upodobał sobie suszone zioła, herbaty i inne roślinne produkty, a nawet wyroby tytoniowe.
– To on sprawia, że w paczce może się trafić papieros tak obrzydliwy, że nie sposób go wypalić – podkreślił ekspert. – Ów próchniczek, obok świdrzyka cygarowca, jest wrogiem nr 1 koncernów tytoniowych, które zwalczają je wszelkimi sposobami.
Tak maskuje się depresja. "Strategia radzenia sobie"
Jak pozbyć się moli?
– Zazwyczaj wykrywamy te szkodniki zbyt późno – albo jak dorosłe osobniki siedzą na ścianach, albo jak opakowania produktów są spowite wytwarzaną przez nie przędzą – zauważył ekspert.
– Najprostszym sposobem jest zaopatrzenie się w szczelnie zamykane pojemniki. Bardzo szczelnie, bo już otworek wielkości kropki pisanej Roman Times 12 to wrota dla przedsiębiorczej i zdesperowanej larwy. A ta, jak już wejdzie, naje się, utyje, to żeby wyjść, przegryzie opakowanie, zostawiając w środku swoje odchody i przędzę – podkreślił.
Zainfekowaną żywność można rozpoznać po charakterystycznych pajęczynkach wewnątrz opakowań. Po opróżnieniu szafek trzeba je starannie umyć – sprawdzą się zarówno detergenty, jak i roztwór wody z octem. Nawet pojemniki, w których nie znaleziono śladów szkodników, warto dokładnie przetrzeć.
Mole spożywcze nie tolerują intensywnych zapachów, dlatego w walce z nimi pomocne mogą być ocet, goździki, liście laurowe, mięta, cytrusy czy wanilia. Skutecznym uzupełnieniem domowych metod są także specjalne pułapki, które pozwalają ograniczyć liczebność dorosłych owadów.
Źródło: PAP
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.