Rusza sezon na rabarbar. Ma moc zdrowotnych właściwości
Rabarbar już gości na straganach i w kuchniach, zwiastując początek sezonu na wiosenne smaki. Dzięki swojemu słodko-kwaśnemu smakowi doskonale sprawdza się w deserach: ciastach, kompotach, dżemach czy nawet sosach do dań wytrawnych. Przede wszystkim jednak jest źródłem cennych witamin i związków, które mogą chronić przed rakiem.
W tym artykule:
Rabarbar - właściwości zdrowotne
Rabarbar to nie tylko sezonowy przysmak, ale również cenna roślina o licznych właściwościach zdrowotnych.
zawiera witaminy C, E i A,
zawiera potas i fosfor,
wspiera odporność,
działa przeciwzapalnie,
korzystnie wpływa na trawienie,
łagodzi wzdęcia,
wspomaga pracę jelit.
Dlaczego warto sięgać po rabarbar?
Szczególnie należy podkreślić, że podczas pieczenia w rabarbarze powstaje rapontygenina – polifenol, który może hamować rozwój komórek nowotworowych.
Dr Grzesiowski o fali pogrypowych powikłań. W tym roku jest ich więcej
Rabarbar zawiera antyoksydanty, takie jak:
polifenole (np. resweratrol),
flawonoidy, które neutralizują wolne rodniki i wspierają odporność oraz zdrowie serca.
Niektóre badania wskazują, że ekstrakty z rabarbaru mogą wykazywać działanie cytotoksyczne wobec komórek nowotworowych, choć potrzebne są dalsze badania kliniczne.
Rabarbar ma charakterystyczny, kwaskowaty smak i świetnie sprawdza się w:
kompotach,
ciastach i deserach (np. z kruszonką),
dżemach,
chutneyach,
jako dodatek do mięs lub dań wytrawnych (np. z kaczki).
Rabarbar - nie dla każdego
Rabarbar, choć bogaty w cenne składniki odżywcze, nie jest odpowiedni dla każdego. Zawiera kwas szczawiowy, który w nadmiarze może szkodzić zdrowiu – wypłukuje wapń z organizmu i może prowadzić do kamicy nerkowej. Ostrożność powinny zachować osoby z chorobami nerek, kobiety karmiące (ze względu na ryzyko biegunki u dziecka) oraz mężczyźni z niskim poziomem testosteronu, ponieważ rabarbar może dodatkowo obniżać stężenie hormonu. Co ważne, nigdy nie należy spożywać liści rabarbaru. Zawierają toksyczne ilości kwasu szczawiowego i glikozydów.
Rabarbar to świetny wybór na wiosenne menu – o ile spożywany jest z umiarem. Smaczny, zdrowy i wszechstronny – zdecydowanie warto dać mu szansę.
Źródła
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.