Rusza sezon na rabarbar. Ma moc zdrowotnych właściwości

Rabarbar już gości na straganach i w kuchniach, zwiastując początek sezonu na wiosenne smaki. Dzięki swojemu słodko-kwaśnemu smakowi doskonale sprawdza się w deserach: ciastach, kompotach, dżemach czy nawet sosach do dań wytrawnych. Przede wszystkim jednak jest źródłem cennych witamin i związków, które mogą chronić przed rakiem.

Dlaczego warto sięgać po rabarbar?Dlaczego warto sięgać po rabarbar?
Źródło zdjęć: © Pixabay
Angelika Grabowska

Rabarbar - właściwości zdrowotne

Rabarbar to nie tylko sezonowy przysmak, ale również cenna roślina o licznych właściwościach zdrowotnych.

  • zawiera witaminy C, E i A,

  • zawiera potas i fosfor,

  • wspiera odporność,

  • działa przeciwzapalnie,

  • korzystnie wpływa na trawienie,

  • łagodzi wzdęcia,

  • wspomaga pracę jelit.

Dlaczego warto sięgać po rabarbar?

Szczególnie należy podkreślić, że podczas pieczenia w rabarbarze powstaje rapontygenina – polifenol, który może hamować rozwój komórek nowotworowych.

Dr Grzesiowski o fali pogrypowych powikłań. W tym roku jest ich więcej

Rabarbar zawiera antyoksydanty, takie jak:

  • polifenole (np. resweratrol),

  • flawonoidy, które neutralizują wolne rodniki i wspierają odporność oraz zdrowie serca.

Niektóre badania wskazują, że ekstrakty z rabarbaru mogą wykazywać działanie cytotoksyczne wobec komórek nowotworowych, choć potrzebne są dalsze badania kliniczne.

Rabarbar ma charakterystyczny, kwaskowaty smak i świetnie sprawdza się w:

  • kompotach,

  • ciastach i deserach (np. z kruszonką),

  • dżemach,

  • chutneyach,

  • jako dodatek do mięs lub dań wytrawnych (np. z kaczki).

Rabarbar - nie dla każdego

Rabarbar, choć bogaty w cenne składniki odżywcze, nie jest odpowiedni dla każdego. Zawiera kwas szczawiowy, który w nadmiarze może szkodzić zdrowiu – wypłukuje wapń z organizmu i może prowadzić do kamicy nerkowej. Ostrożność powinny zachować osoby z chorobami nerek, kobiety karmiące (ze względu na ryzyko biegunki u dziecka) oraz mężczyźni z niskim poziomem testosteronu, ponieważ rabarbar może dodatkowo obniżać stężenie hormonu. Co ważne, nigdy nie należy spożywać liści rabarbaru. Zawierają toksyczne ilości kwasu szczawiowego i glikozydów.

Rabarbar to świetny wybór na wiosenne menu – o ile spożywany jest z umiarem. Smaczny, zdrowy i wszechstronny – zdecydowanie warto dać mu szansę.

Źródła

  1. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie