Najdziwniejsze sposoby na przeziębienie
Domowe sposoby na przeziębienie ani lekarstwa nie przynoszą efektów? Być może już czas spróbować niekonwencjonalnych metod radzenia sobie z katarem, bólem gardła i kaszlem. Mokre skarpetki, rosół z gada albo purée z rzepy w różnych kulturach uchodzą za skuteczne remedium. Przedstawiamy najdziwniejsze leki na przeziębienie z całego świata.
Kogel-mogel na ból gardła
Deser z surowych żółtek jaj utartych z cukrem uchodzi za lek na przeziębienie w Rosji i na Ukrainie. Wypity na ciepło, z dodatkiem mleka i łyżeczki masła, ma łagodzić ból gardła. Jeśli do mikstury dodamy wanilię, cynamon, gałkę muszkatołową i odrobinę alkoholu (np. rum, whisky, brandy), otrzymamy popularny w Stanach Zjednoczonych i północnej Europie egg nog. Co prawda nie prowadzono nigdy badań, które potwierdziłyby skuteczności tego specyfiku, jednak jego jedwabista konsystencja rzeczywiście może ulżyć przy bólu gardła. W naszym kraju piwo z jajkiem uznawane jest za skuteczne lekarstwo na przeziębienie.
Chińskie rośliny zabijają bakterie
Artemisia argyi jest rośliną powszechnie stosowaną w chińskiej medycynie. Jej ususzone liście pali się w domu, ponieważ unoszący się dym ma właściwości bakteriobójcze. Według wierzeń, dym ten ma zapobiegać rozprzestrzenianiu się zarazków i walczyć z infekcjami. Naukowcy potwierdzają, że artemisia argyi ma lecznicze właściwości. Można ją zamówić w niektórych sklepach internetowych.
Mokre skarpetki na odporność
Jednym z najdziwniejszych sposobów na walkę z przeziębieniem jest metoda mokrych skarpetek. Według zaleceń na początku powinniśmy wymoczyć stopy w gorącej wodzie. Następnie nakładamy cienkie skarpetki, które moczyły się w zimnej wodzie i zostały wyciśnięte z nadmiaru płynu. Na koniec nakładamy drugą parę, tym razem suchą, i kładziemy się do łóżka. Skąd pomysł na tak osobliwą terapię? Odpowiedzią może być teoria, według której zimne i mokre skarpetki poprawią krążenie krwi, pobudzą układ odpornościowy do wzmożonej pracy i przyspieszą leczenie przeziębienia.
Rosół z jaszczurki
Chcesz zastąpić rosół innym domowym lekiem na przeziębienie? Spróbuj specjalności prosto z Hong Kongu – rosołu z jaszczurki. Możesz jednak napotkać pewne trudności z dostępnością produktów z przepisu. W recepturze znalazły się suszone jaszczurki, słodkie ziemniaki yam i chińskie daktyle. Ekstrawagancka zupa jest podobna do rosołu, który świetnie uzupełnia płyny i wzmacnia organizm w czasie choroby.
Japońskie marynowane morele
Umeboshi, japońskie morele marynowane w soli, używane są jako panaceum na grypę i przeziębienie. Można jeść je samodzielnie albo dodać do gorącej herbaty razem z imbirem i cytryną. Japończycy wierzą we właściwości antybakteryjne umeboshi i jedzą je profilaktycznie, aby wzmocnić odporność.
Uzdrawiająca moc rzepy
W irańskiej kulturze osobom zmagającym się z bólem głowy, katarem i kaszlem podaje się... rzepę. Warzywo korzeniowe gotuje się, a następnie rozgniata. Rzepa jest bogata w witaminę C, dlatego może pomóc pozbyć się uciążliwych dolegliwości.
Okład z tłuszczu zamiast maści
Bydlęcy i owczy tłuszcz od wieków był używany w leczeniu przeziębień. Stosowano go na problemy skórne oraz smarowano nim klatkę piersiową, aby kaszel nie rozwinął się w zapalenie płuc. Małą ilość tłuszczu trzeba owinąć flanelową ścierką, podgrzać i położyć na piersi. Terapia podobno pozwala pozbyć się kaszlu i problemów z oddychaniem.