Napar z liści orzecha włoskiego. Naturalny lek na wiele dolegliwości
Owoce orzecha włoskiego są od wielu wieków szeroko stosowane w medycynie naturalnej. Jak się okazuje, liście z tego drzewa również można wykorzystać do celów leczniczych. Koniecznie wypróbuj napar z liści orzecha włoskiego, który pomaga na wiele dolegliwości.
1. Dlaczego liście orzecha włoskiego są tak cenne?
W liściach orzecha włoskiego znajdziemy m.in. witaminę C, flawonoidy, garbniki, olejki eteryczne oraz kwas kawowy i wanilinowy. Liście te wykazują właściwości przeciwzapalne, moczopędne, przeciwbakteryjne, antyseptyczne i przeciwgrzybicze. Herbata z tych liści pomaga na stany zapalne jelit, ostre zapalenie żołądka i infekcje nerek. Poza tym obniża zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL i cukru w krwiobiegu, oczyszcza organizm z toksyn, usprawnia proces trawienny oraz wpływa korzystnie na naszą wątrobę.
Z kolei napar z liści orzecha włoskiego w bardziej skoncentrowanej formie doskonale sprawdzi się przy leczeniu takich dolegliwości jak zaparcia, biegunka, zatrucie rtęcią, stan zapalny węzłów chłonnych, nadmierne wydzielanie potu i hemoroidy. Żeby przygotować tę miksturę, należy 4 łyżki suszonych lub świeżych posiekanych liści zalać 250 ml wrzątku. Wywar patrzymy przez 10 minut, odcedzamy i pijemy. Zaleca się spożywanie 3-4 filiżanek herbaty w ciągu dnia.
2. Jak zrobić miksturę z liści orzecha włoskiego?
Na początek 1 łyżkę suszonych lub świeżych liści orzecha włoskiego wrzucamy do naczynia, zalewamy wrzącą wodą i parzymy pod przykryciem przez 10 minut. Po upływie tego czasu napar należy odcedzić. Jedną filiżankę tak przygotowanej mikstury pijemy dwa razy w ciągu dnia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.