Naturalna broń przeciw zaburzeniom lipidowym. Chroni układ krążenia i wspiera metabolizm
Nowe badania naukowców z Uniwersytetu Metropolitalnego w Osace sugerują, że nasiona czarnuszki siewnej mogą pełnić ważną rolę w profilaktyce chorób często towarzyszących otyłości. Zespół kierowany przez prof. Akiko Kojima-Yuasę analizował zarówno wpływ ekstraktu na komórki tłuszczowe, jak i jego działanie u pacjentów stosujących suplementację.
W tym artykule:
Wsparcie walki z otyłością
Nasiona czarnuszki (Nigella sativa) od dawna są cenione jako przyprawa i składnik naturalnej medycyny. Zawierają liczne związki o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych, takie jak flawonoidy i fenole, które odgrywają kluczową rolę w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
W hodowlach komórek prekursorowych tkanki tłuszczowej ekstrakt z czarnuszki znacząco hamował odkładanie lipidów. Badacze zauważyli również obniżenie aktywności genów regulujących proces tworzenia nowych adipocytów.
Co ważne, stosowane stężenia nie wykazywały działania toksycznego, co zwiększa potencjał wykorzystania ekstraktu w zastosowaniach żywieniowych i terapeutycznych.
Czarnuszka – wielka moc małych nasion
Obiecujące wyniki badań
W badaniu klinicznym ochotnicy przyjmowali codziennie 5 g proszku z nasion czarnuszki przez 8 tygodni. U osób, które otrzymywały suplement, stwierdzono wyraźne obniżenie poziomu trójglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL.
Jednocześnie wzrósł poziom HDL, czyli cholesterolu uznawanego za ochronny. W grupie kontrolnej nie odnotowano podobnych zmian.
Poprawa profilu lipidowego jest jednym z kluczowych czynników zmniejszających ryzyko chorób układu krążenia, dlatego wyniki badań wskazują, że czarnuszka może pełnić funkcję żywności wspierającej zdrowy metabolizm.
Autorzy zwracają uwagę, że ich odkrycia uzasadniają traktowanie nasion czarnuszki jako elementu profilaktyki zaburzeń metabolicznych, zwłaszcza tych związanych z otyłością.
"Mamy nadzieję, że uda się przeprowadzić długoterminowe i zakrojone na szeroką skalę badania kliniczne, aby zbadać wpływ czarnuszki na metabolizm. Jesteśmy szczególnie zainteresowani badaniem jej wpływu na insulinooporność w cukrzycy i na markery stanu zapalnego" – podkreśliła prof. Kojima-Yuasa.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- PAP
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.