Nie jedz tych jajek. Jest pilny komunikat GIS
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące jaj, w których wykryto bakterie Salmonella spp. GIS apeluje, by nie jeść jaj objętych ostrzeżeniem, zwłaszcza jeśli nie zostały odpowiednio poddane obróbce cieplnej.
W tym artykule:
Co wykazała kontrola?
Jak poinformowano w komunikacie, "w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 3 z 5 próbek treści oraz w 2 z 5 próbek na powierzchni jaj". Oznacza to, że bakterie stwierdzono zarówno wewnątrz części badanych jaj, jak i na skorupkach.
Ostrzeżenie dotyczy następującego produktu:
nazwa produktu: Świeże jaja z chowu ściółkowego, 10 sztuk,
numer partii / data minimalnej trwałości: 05.01.2026,
producent: BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka – Janusz Matyjasik, ul. Dworkowa 22, 43-512 Bestwinka,
zakład pakowania jaj: PL-24025908.
GIS podkreśla, że spożycie produktów żywnościowych zanieczyszczonymi pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Podjęte działania
Autorzy komunikatu przekazali, że producent podjął natychmiastowe kroki, aby wycofać wskazaną partię. "Podmiot podjął natychmiastowe działania zmierzające do wycofania kwestionowanej partii i zgodnie z jego wiedzą nie znajduje się już ona w obrocie" – czytamy w informacji GIS.
Równolegle wykonano również badania właścicielskie jaj pochodzących ze wszystkich stad pod kątem obecności pałeczek Salmonella. Obecnie trwa oczekiwanie na wyniki.
GIS zaleca, aby nie spożywać produktu z partii objętej ostrzeżeniem. Jeśli po zjedzeniu takich jaj wystąpią objawy zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Główny Inspektorat Sanitarny
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.