Niebezpieczny produkt z Ikei. GIS ostrzega

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu z rynku produktu z Ikei. Chodzi o łyżkę do mieszania. Nie należy używać jej do kontaktu z żywnością. Stwierdzono bowiem niedopuszczalny poziom migracji amin aromatycznych do żywności.

Niebezpieczny produkt z Ikei. GIS ostrzegaNiebezpieczny produkt z Ikei. GIS ostrzega
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Piątkowska-Borek

O niebezpieczeństwie GIS został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy (RASFF). Ikea podaje, że podczas badania przeprowadzonego w Belgii, zaobserwowano przedostanie się pierwszorzędowych amin aromatycznych (PAA) powyżej dopuszczalnego limitu ze szpatułki do żywności. Mogą one stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Produkt Ikei wycofany z rynku

Ostrzeżenie dotyczy produktu z Ikei, sprzedawanego po listopadzie 2024 r. Jest to: łyżka do mieszania / szpatułka nylonowa 365+ Hjälte Spatula, marki IKEA, nr artykułu: 401-494-62 (datownik produkcyjny 2445 RRTT), dystrybutor w Polsce: IKEA Retail Sp. z o.o., Janki, Pl. Szwedzki 3, 05-090 Raszyn, kraj pochodzenia: Chiny.

Ikea wycofuje produkt z rynku. Chodzi o szpatułkę nylonową 365+ Hjälte Spatula.
Ikea wycofuje produkt z rynku. Chodzi o szpatułkę nylonową 365+ Hjälte Spatula. © Gov.pl

Ikea wycofała produkt z rynku. Apeluje również do klientów, którzy kupili łyżkę do mieszania IKEA 365+ HJÄLTE, aby zaprzestali jej używania. "IKEA apeluje do wszystkich, którzy nabyli łyżkę do mieszania IKEA 365+ HJÄLTE, aby zaprzestali jej używania i skontaktowali się z IKEA. Wycofywany produkt ma numer artykułu 401.494.62 i oznaczenie daty 2445 (RRTT), co odpowiada produktom sprzedanym po listopadzie 2024 r." - czytamy w komunikacie na stronie producenta.

Co w takiej sytuacji powinni zrobić klienci? Jeśli ktoś nabył wspomniną szpatułkę po listopadzie 2024 r., powinien skontaktować się z producentem, by uzyskać zwrot kosztów. Produkt można zwrócić w dowolnym sklepie. Nie jest przy tym wymagane potwierdzenie zakupu (paragon).

Państwowa Inspekcja Sanitarna, przy współpracy z dystrybutorem, monitoruje proces wycofania wspomnianej szpatułki.

Anna Piątkowska-Borek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów