Nowe alergeny pokarmowe. Nie ma ich na listach, a stanowią zagrożenie dla zdrowia
Badania wskazują na kolejne produkty spożywcze, które mogą wywoływać groźne reakcje alergiczne, a nie są uwzględnione w europejskich regulacjach – informuje PAP.
W tym artykule:
Najnowsze badania opublikowane w "Clinical & Experimental Allergy" zwracają uwagę na produkty spożywcze, które mogą wywoływać zagrażającą życiu reakcję anafilaktyczną. Obecnie nie są one objęte obowiązkowym etykietowaniem w Europie.
Nowe zagrożenia alergiczne
Europejskie przepisy dotyczące etykietowania żywności obejmują 14 produktów, które mogą wywołać reakcje alergiczne. Jednak nowe badania wskazują na dodatkowe produkty, które również mogą być niebezpieczne. Wśród nich znajdują się m.in.
mleko kozie i owcze,
gryka,
groch,
soczewica,
orzeszki piniowe.
Badania przeprowadzone przez francuską Allergy Vigilance Network analizowały przypadki anafilaksji zgłoszone w latach 2002–2023. Anafilaksja to gwałtowna reakcja alergiczna, która może prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych, a nawet śmierci. Objawy obejmują m.in.
swędzenie,
obrzęki,
duszność,
utratę przytomności.
Propozycje zmian w regulacjach
Ze względu na częstotliwość występowania i nasilenie reakcji, badacze sugerują włączenie tych alergenów do obowiązkowego oznakowania żywności w Europie. Chodzi o mleko kozie i owcze, grykę, groch z soczewicą oraz orzeszki piniowe. Wskaźnik nawrotu dla tych produktów wahał się od 7,3 proc. do 56 proc.
Dr Dominique Sabouraud-Leclerc z CHU Reims we Francji podkreśla, że w serii prawie 3000 przypadków anafilaksji pokarmowej, 413 było spowodowanych przez te nowe alergeny. – Uważamy, że nadszedł czas, aby przeanalizować listę 14 produktów spożywczych objętych obowiązkowym oznakowaniem – zaznacza.
Źródło: PAP
Źródła
- PAP
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.