- mgr Marianna Hall
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Piękna i zdrowa dzika róża
Kwiaty róży zachwycają zapachem i wyglądem. W pełni zasługują na miano królowej kwiatów. I choć najczęściej kojarzymy je z pięknymi bukietami, jakie kupić można w kwiaciarni, jest wśród nich również jej odmiana dzika. To jedna z najbardziej znanych roślin leczniczych. Rośnie przy drogach, na obrzeżach lasów, w parkach i nieużytkach. Pozyskanie jej owoców oraz płatków wcale nie jest trudne i, jak się okazuje, bardzo korzystne dla naszego zdrowia.
Owoce dzikiej róży zachwycają zawartością witaminy C. Mają jej nawet 40 razy więcej niż cytrusy. Prozdrowotnych właściwości dzika róża ma zdecydowanie więcej. Jest rośliną bardzo cenioną przez zielarzy, farmaceutów, przemysł kosmetyczny i kulinarnych mistrzów.
Przeczytaj również: Cenny pierwiastek. Gdy go brakuje, możesz mieć kłopoty z sercem
Składniki dzikiej róży
Dzika róża to prawdziwy witaminowy lek. Z całą pewnością jest lepszym wyborem niż syntetyczne suplementy diety. Zawiera wspomnianą już witaminę C. Obfituje ponadto w witaminy A, B1, E i K. Zawiera kwas foliowy, flawonoidy, karotenoidy, kwasy organiczne (kwas cytrynowy i kwas jabłkowy), garbniki, pektyny, sole mineralne.
Obecne w płatkach dzikiej róży olejki eteryczne mają właściwości uspokajające i wyciszające. To właśnie dlatego starożytni Rzymianie wypełniali nimi poduszki.
Przeczytaj również: Popularna ryba. Szkodzi zdrowiu bardziej niż boczek
Wskazania do stosowania dzikiej róży
Owoce dzikiej róży korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego. Mobilizują go do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Stosuje się je ponadto w nadciśnieniu tętniczym, w chorobach serca i wątroby. Działają żółciopędnie i moczopędnie.
Z kolei kwiaty dzikiej róży przyniosą ulgę w dolegliwościach skórnych, niestrawności oraz stanach zapalnych gardła.
Wyciągi z dzikiej róży mogą stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią. Zaleca się je również rekonwalescentom, osobom chorującym przewlekle, osłabionym i przemęczonym.
Dawniej roślinę tę używano jako lek na wściekliznę, stąd jej angielska nazwa "dog-rose".
Przeczytaj również: Oto co się stanie z twoim ciałem, gdy będziesz jadł cztery migdały dziennie
Dzika róża a cukrzyca
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C dzika róża powinna być stale obecna w diecie chorych na cukrzycę. Wielu diabetyków cierpi na niedobór tej witaminy, co jest skutkiem przewlekłej hiperglikemii.
Cukrzycy towarzyszy ponadto stres oksydacyjny, a więc nadprodukcja wolnych rodników. Jest to zjawisko niezwykle niebezpieczne dla naszego organizmu. Zapobiec temu mogą duże dawki kwasu askorbinowego, gdyż jest to jednen ze skuteczniejszych antyoksydantów.
Pacjenci z cukrzycą typu 2, zwłaszcza jeśli stosują dietę odchudzającą, powinni spożywać produkty obfitujące w witaminę C. W ten sposób poprawią oni przebieg procesów metabolicznych i zredukują poziom wolnych rodników.
Obok dzikiej róży, cennymi źródłami witaminy C są: czarna porzeczka, gotowany brokuł, gotowana brukselka, jarmuż, natka pietruszki i papryka.
Przeczytaj również: Bezcenne źródło witaminy C. Sprawdź, czy nie rośnie obok twojego domu
Kosmetyczny skarb
Esencja z róży od tysięcy lat wykorzystywana jest w kosmetyce. Doskonale wygładza skórę i ją nawilża. Obecny w niej karoten rozjaśnia przebarwienia (plamy pigmentacyjne, piegi). Wyrównuje ponadto koloryt skóry. Kosmetyki z jej dodatkiem to prawdziwe eliksiry młodości.
W owocach dzikiej róży obecne są hydroksykwasy, które działają złuszczająco. Pomagają w pielęgnacji cery trądzikowej i tłustej. Zapobiegają pojawianiu się zaskórników. Niweluje zmiany trądzikowe.
Z kolei woda różana bardzo dobrze odświeża skórę. Jest idealna w czasie upalnej aury, a dodatkowo pozostawia na skórze pięknych zapach.
Nie bez powodu olejek różany, tak często dodawany do ekskluzywnych kosmetyków, jest bardzo drogi. By napełnić nim litrową butelkę potrzeba aż 3,5 tony płatków różanych.
Przeczytaj również: Rozpuszcza złogi, oczyszcza jelita. Wystarczy tydzień kuracji
Dzika róża w kuchni
Suszone płatki róży wykorzystuje się w kuchni. Uciera się je drewnianą łyżką, a następnie dodaje do cukru lub soli. W ten sposób pozyskuje się aromatyczną przyprawę, którą stosować można zarówno do deserów, jak i dan mięsnych. Działa ona również prozdrowotnie. Zmniejsza nadkwaśność żołądka i uspokaja.
Prawdziwą perłą jest konfitura różana, zwłaszcza ta przygotowana samodzielnie, w sposób tradycyjny.
Przeczytaj również: Też zawsze wyrzucasz czarną końcówkę banana?
Zbieranie płatków i owoców dzikiej róży
W pierwszej kolejności przychodzi czas zbiorów płatków dzikiej róży. Wybierzmy się po nie na początku kwitnienia, na przełomie maja i czerwca, najlepiej przy bezdeszczowej pogodzie. Należy je suszyć w ciepłym i przewiewnym miejscu, nie wystawiając na bezpośrednie działanie słońca (w ten sposób utraci sporo witaminy C).
Z kolei owoce dzikiej róży zbiera się jesienią, zanim staną się miękkie. Niektórzy zalecają wybrać się po nie po pierwszych przymrozkach.
Przeczytaj również: Mikstura z czterech składników. Paznokcie będą rosły jak szalone