Pij ją, gdy jesz pączki. "Tłuszcze i cukry nie wchłoną się całkowicie"
Czym popijać pączki, by wspomóc trawienie i ograniczyć wchłanianie cukru i tłuszczu? Wygląda na to, że wystarczy... Popularna herbata! Jak działa?
Polifenole na ratunek
Kiedy jesz pączka, w organizmie zachodzą liczne procesy trawienne i metaboliczne. Trawienie zaczyna się już w jamie ustnej, gdzie enzym amylaza ślinowa rozkłada skrobię na prostsze cukry. W żołądku kwas solny i enzymy trawią białka i węglowodany, a w jelicie cienkim enzymy trzustkowe i żółć rozkładają tłuszcze na kwasy tłuszczowe, a węglowodany na glukozę, która jest wchłaniana do krwi.
Wzrost poziomu glukozy we krwi powoduje wydzielanie insuliny przez trzustkę, co pomaga przetransportować glukozę do komórek jako źródło energii, a nadmiar jest magazynowany jako glikogen lub tkanka tłuszczowa.
Spożycie cukru stymuluje wydzielanie dopaminy w mózgu, co daje uczucie przyjemności, ale po pewnym czasie może prowadzić do gwałtownego spadku poziomu cukru i uczucia zmęczenia. Tłuszcze zawarte w pączkach, zwłaszcza te pochodzące z oleju do smażenia, są trawione wolniej, ale dostarczają dużo energii.
Ostro punktuje mężczyzn. Nie chcą się badać
Nadmiar tłuszczów również odkłada się w tkance tłuszczowej, co przy regularnym spożywaniu może prowadzić do nadwagi, insulinooporności, podwyższenia poziomu cholesterolu i zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Słodki smak pączków działa jak nagroda dla mózgu, co może prowadzić do chęci sięgania po kolejne porcje, zwłaszcza w sytuacjach stresowych.
Jak zminimalizować te szkody? Lekarka radzi, by jedząc pączki, popijać je czarną lub zieloną herbatą.
"Pamiętajmy, że tuczące pyszności warto popijać czarną mocną herbatą. W ostatnich latach wiele badań wykazało, że ten napój naprawdę pomaga nie tyć po szaleństwach kulinarnych" - pisze na swoim profilu na Facebooku lek. Katarzyna Świątkowska.
Lekarka zwraca uwagę, że zarówno czarna, jak i zielona herbata nie tylko służą sercu i mózgowi, ale też pomagają uporać się z otyłością brzuszną.
Wszystko dzięki zawartym w herbacie polifenolom. "Mają one niesamowitą zdolność hamowania enzymów w naszych jelitach- w szczególności tych trawiących tłuszcze i cukry - po to, by umożliwić im wniknięcie do krwi. W związku z tym w towarzystwie herbaty tłuszcze i cukry nie wchłaniają się całkowicie. Efekt jest taki, że mamy przyjemność z jedzenia, ale nie wszystkie kalorie przedostaną się do naszej krwi, bowiem herbata wypita z posiłkiem blokuje w pewnym stopniu ich rozkładanie na czynniki pierwsze" - tłumaczy ekspertka.
Niektóre doniesienia sugerują, że skuteczniejsza w tym działaniu jest herbata, której liście zostały poddane fermentacji, czyli czarna lub oolong.
Pamiętajmy, że tradycyjne pączki smażone na głębokim tłuszczu są kaloryczne, ale istnieją zdrowsze alternatywy - pączki pieczone zawierają mniej tłuszczu, a nadzienie z niskocukrowych powideł obniża ich indeks glikemiczny.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.