Poparzenie pokrzywą. Zobacz, jak sobie z nim poradzić
Ma pomagać na problemy o podłożu reumatologicznym i podnosić odporność. Niemniej jednak, poparzenie pokrzywą bywa bardzo nieprzyjemne.
Chwilę po kontakcie z liśćmi rośliny, występuje silne pieczenie, świąd skóry, a czasem także ból, pojawiają się bąble. Odpowiedzialny za to jest kwas mrówkowy, który znajduje się w pokrzywie. Jego działanie jest dość intensywne, ale możliwe do złagodzenia. Jak to zrobić?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Jedzone w nadmiarze może mieć fatalny wpływ na nerki
Kompres z sody
Świąd po poparzeniu pokrzywą złagodzi mieszanka wody i sody.
Wystarczy wymieszać łyżeczkę sody z 10-15 ml wody. Powstałą papkę należy nałożyć na oparzone miejsce, przykryć woreczkiem i trzymać 10-15 min. Kompres zneutralizuje pieczenie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sok z cytryny
Do złagodzenia świądu i bólu po poparzeniu pokrzywą możesz wykorzystać cytrusy. Istnieją co najmniej dwa spososby, by to zrobić.
Po pierwsze - możesz pokroić cytrynę w plasterki i przyłożyć na bolące miejsce. Sok zadziała punktowo.
Po drugie - możesz wycisnąć sok z całej cytryny, namoczyć w nim watę i posmarować poparzenia. Takie rozwiązanie będzie lepsze, jeśli masz rozległe bąble.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Babka lancetowata
Jeśli poparzyłeś się pokrzywą i akurat jesteś daleko od domu, poszukaj liści babki lancetowatej. Wyciśnięty z nich sok złagodzi dolegliwości, które pojawiają się po kontakcie skóry z pokrzywą.
Do tego samego celu możesz też użyć szałwi, mięty lub szczawiu. Zaczerwienienie i niewielki obrzęk powinny ustąpić.