Popularny zamiennik cukru może zwiększać ryzyko udaru. Zaskakujące wyniki badań

Nowe badania naukowców z University of Colorado Boulder wskazują, że erytrytol - szeroko stosowany zamiennik cukru - może potencjalnie zwiększać ryzyko udaru. W eksperymentach laboratoryjnych wykazano, że substancja ta zaburza kluczowe procesy odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowego funkcjonowania naczyń mózgowych.

Nawet krótkotrwała ekspozycja na erytrol może niekorzystnie wpływać na mechanizmy ochronne naczyń mózgowychNawet krótkotrwała ekspozycja na erytrol może niekorzystnie wpływać na mechanizmy ochronne naczyń mózgowych
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marta Słupska

Słodzik bez kalorii, ale niekoniecznie bez ryzyka

Erytrytol zyskał popularność jako składnik produktów fit takich jak batony proteinowe, napoje dietetyczne, jogurty czy wypieki dla diabetyków. Jego główne zalety to niski indeks glikemiczny i bardzo mała kaloryczność przy słodyczy zbliżonej do 60-80 proc. sacharozy. Co ciekawe, erytrol powstaje także naturalnie w organizmie człowieka - w wyniku przemian glukozy i fruktozy w tzw. szlaku pentozofosforanowym.

Jednak w ostatnich latach pojawiły się wątpliwości co do jego bezpieczeństwa. Analizy epidemiologiczne wykazały, że wyższe poziomy erytrolu w osoczu krwi są powiązane z częstszym występowaniem zawałów serca i udarów, nawet u osób bez klasycznych czynników ryzyka. Dotychczas brakowało jednak wyjaśnienia, w jaki sposób słodzik mógłby prowadzić do takich konsekwencji.

Co wykazały badania?

W artykule opublikowanym w "Journal of Applied Physiology" naukowcy opisali eksperyment in vitro, w którym wystawiali ludzkie komórki śródbłonka naczyń mózgowych na działanie dawki erytrolu odpowiadającej spożyciu jednej porcji napoju słodzonego tą substancją.

Ciche oznaki udaru mózgu

Rezultaty nie napawają optymizmem. Zaobserwowano:

  • Wzrost stresu oksydacyjnego - poziom reaktywnych form tlenu zwiększył się o 75 proc. w porównaniu z komórkami nieeksponowanymi na erytrol.
  • Aktywację mechanizmów obronnych - wzrosła produkcja enzymów antyoksydacyjnych, takich jak dysmutaza ponadtlenkowa (o 45 proc.) i katalaza (o 25 proc.).
  • Spadek produkcji tlenku azotu (NO) - kluczowego związku rozszerzającego naczynia krwionośne. Mimo że całkowita ilość enzymu eNOS się nie zmieniła, jego aktywna forma zmniejszyła się aż o 33 proc.
  • Zaburzenie zdolności do rozpuszczania zakrzepów - komórki gorzej reagowały na trombinę, co sugeruje osłabioną aktywność fibrynolityczną.

Zdaniem autorów wyniki sugerują, że nawet krótkotrwała ekspozycja na erytrol może niekorzystnie wpływać na mechanizmy ochronne naczyń mózgowych. Choć badania przeprowadzono na komórkach w warunkach laboratoryjnych, obserwacje te są spójne z wcześniejszymi doniesieniami epidemiologicznymi.

Eksperci podkreślają, że potrzeba dalszych badań - zarówno na modelach zwierzęcych, jak i w długoterminowych obserwacjach klinicznych - aby jednoznacznie stwierdzić, czy regularne spożywanie erytrolu może zwiększać ryzyko chorób naczyniowych mózgu.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło: medicalxpress.com.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu