Postbiotyk przy zespole jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego (IBS) to problem, z którym zmaga się wiele osób. Bóle brzucha, wzdęcia i nieregularne wypróżnienia potrafią skutecznie uprzykrzyć codzienne funkcjonowanie. Coraz częściej mówi się o postbiotykach jako wsparciu dla jelit, w tym o kwasie masłowym i jego pochodnej, maślanie sodu. Jak działają i dlaczego warto je stosować przy IBS?

Postbiotyk przy zespole jelita drażliwegoPostbiotyk przy zespole jelita drażliwego
Źródło zdjęć: © Materiały partnera

Czym jest postbiotyk i dlaczego ma znaczenie w IBS?

Postbiotyki to substancje powstające w wyniku fermentacji prowadzonej przez mikroorganizmy w jelitach[1]. Jednym z istotniejszych postbiotyków jest kwas masłowy. Powstaje on naturalnie w jelicie, ale w przypadku dysbiozy, zaburzeń trawiennych lub niewystarczającej podaży błonnika, jego produkcja może być niewystarczająca. Przyjmowanie preparatów z jego pochodną, maślanem sodu, może zwiększać ilość kwasu masłowego w jelicie. Jest to ważne u osób z zespołem jelita drażliwego.

Jak działa maślan sodu w IBS?

Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie charakteryzujące się bólami brzucha, wzdęciami oraz zaburzeniami wypróżniania[2]. Jego objawy mogą nasilać się pod wpływem stresu i diety ubogiej w błonnik. Kwas masłowy i jego pochodna maślan sodu wykazuje szerokie działanie wspierające prawidłowe funkcjonowanie jelit, w tym[3]:

  • Odżywianie nabłonka jelitowego: Komórki nabłonka jelit potrzebują kwasu masłowego jako głównego źródła energii.
  • Wspomaganie integralności bariery jelitowej: Maślan sodu wspiera barierę jelitową. Bariera jelitowa jest bardzo ważna, bo chroni przed przenikaniem szkodliwych substancji do wnętrza jelit.
  • Regulację pracy jelit: Jest ona zaburzona zarówno przy zaparciach, jak i biegunkach.
  • Wsparcie dla pracy układu pokarmowego: Właściwe stężenie kwasu masłowego w jelicie umożliwia prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Maślan sodu - dla kogo jest polecany?

Maślan sodu jest polecany osobom, które zmagają się z zespołem jelita drażliwego, zarówno w postaci biegunkowej (z przewagą biegunki), jak i zaparciowej (z przewagą zaparć). Może być on korzystny także u osób mających zaburzenia mikroflory bakteryjnej, także przeszły kurację antybiotykową, która mogła zaburzyć naturalną równowagę mikroflory. Warto rozważyć jego przyjmowanie u osób stosujących dietę ubogą w błonnik, w której organizm wytwarza zbyt mało kwasu masłowego.

Jak stosować maślan sodu?

Postbiotyki lub ich pochodne w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, takiej jak np. Multilac IBS, mogą przyjmować zarówno dorośli jak i dzieci po ukończeniu 7. roku życia. U dzieci produkty te należy przyjmować przez okres co najmniej sześciu tygodni, a u dorosłych, trzech miesięcy. Przyjmowanie maślanu sodu powinno odbywać się pod nadzorem lekarza. Zespół jelita drażliwego to schorzenie, które może znacząco wpływać na jakość życia, a jego leczenie wymaga kompleksowego podejścia. Preparat z postbiotykiem w postaci maślanu sodu wspiera funkcjonowanie przewodu pokarmowego[3]. To z kolei może pozytywnie wpłynąć na komfort osób z IBS.

[1] https://www.nature.com/articles/s41538-022-00169-9

[2] https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/irritable-bowel-syndrome

[3] Załęski A., Banaszkiewicz A., Walkowiak J., Butyric acid in irritable bowel syndrome. Prz Gastroenterol 2013; 8 (6): 350–353.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu