Produkty, które musisz jeść, aby zapobiec wypadaniu włosów
Wypadanie włosów jest powszechnym problemem, który dotyka w okresie jesienno-zimowym wiele osób. Jak temu zaradzić?
Zażywanie różnego rodzaju suplementów diety w tabletkach czy wcieranie w nie cudownych płynów nie zawsze jest jedynym wyjściem.
Zanim zaczniemy stosować tego typu specyfiki, warto dokonać drobnych zmian w swojej diecie. Zawarte w niektórych produktach substancje mogą bowiem pomóc nam w walce z tą uciążliwą przypadłością.
Jagody
Obecna w składzie tych leśnych owoców witamina C pomaga utrzymać strukturę włosów w całości.
Jej niedobór powoduje, że są one słabe, kruche, łamią się i rozdwajają. Warto zatem zadbać o to, by w menu pojawiały się przynajmniej raz na jakiś czas, jako przekąska czy dodatek do ulubionych potraw. Zwłaszcza, że zawierają sporą dawkę wzmacniających włosy przeciwutleniaczy.
Łosoś
Jest doskonałym źródłem witaminy D, białka i zdrowych kwasów tłuszczowych niezbędnych do wzrostu włosów.
Co więcej mięso łososia, podobnie jak większośc owoców morza, bogate jest w cynk, który pomaga utrzymać zdrową skórę głowy. Chroni ją przed nadmiernym wysuszeniem czy grzybami wywołującymi łupież. Zapobiega także wypadaniu włosów.
Jajka
Zwiększenie ich dziennego spożycia wyeliminuje problem wypadania włosów, ponieważ jajka stanowią bogate źródło białka będącego ich materiałem budulcowym. Jako ważny składnik tkanki skóry głowy, związek ten warunkuje ich prawidłowy wzrost, umożliwiając zastępowanie zniszczonych, wypadających włosów nowymi. Najbardziej wartościowe jest białko pochodzenia zwierzęcego, które znajdziemy także w mięsie, rybach czy serach.
Soja
Soja dostarcza organizmowi niezbędnej dawki miedzi, biorącej udział w procesie wytwarzania hemoglobiny we krwi.
Odpowiedni jej poziom pozytywnie wpływa z kolei na kondycję włosów łamliwych, słabych, pozbawionych blasku i nadmiernie wypadajacych. Warto wypijać szklankę mleka sojowego dziennie.
Orzechy włoskie
Są bogate w biotynę, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę E i miedź, czyli wszystkie składniki niezbędne do utrzymania prawidłowej kondycji włosów.
Dzięki nim ich naturalny kolor stanie się bardziej intensywny, ochronią je przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem słonecznym i sprawią, że staną się zdrowe i błyszczące. Codziennie warto zabierać do pracy mały pojemniczek orzechów włoskich i dosypywać je do mieszanek musli, sałatek i wypieków.
Szpinak
Twoja dieta jest niekompletna bez przyjmowania żelaza. Podobnie jak soja, szpinak wspomaga wytwarzanie hemoglobiny i transportowanie tlenu wraz z krwią do skóry głowy, co sprzyja wzrostowi zdrowych włosów. Z tego samego powodu warto jeść ciecierzycę i fasolę. Pamiętajmy, że spożycie żelaza powinny podwoić kobiety w trakcie miesiączki lub te, które mają częste problemy z krwotokami z nosa.
Wypadanie włosów może mieć różne podłoże. Najczęściej wynika ze zmian hormonalnych, osłabienia organizmu, przyjmowania niektórych leków czy nieprawidłowej pielęgnacji.
Jeżeli borykamy się z tym problemem, to warto rozpocząć diagnozę i leczenie od zmiany diety. Jeżeli jednak stosowanie nowego jadłospisu nie przyniesie oczekiwanych skutków, należy udać się do dermatologa.