Profilaktyka kamicy nerkowej
Kamica nerkowa to jedna z najczęściej występujących chorób układu moczowego. Objawia się nagłym, ostrym i promieniującym bólem zlokalizowanym w okolicy nerki lub podbrzusza. Ból ten jest związany z obecnością złogów (kamieni moczowych) w nerkach lub drogach moczowych. Podczas ataku kolki nerkowej chory może dodatkowo cierpieć na nudności (nierzadko prowadzące do wymiotów), hematurię (krwiomocz) i problemy z oddawaniem moczu. Choroba ta dotyka 1/10 społeczeństwa. Najczęściej są to mężczyźni między 30. a 50. rokiem życia, choć nie jest to regułą. Czy można zapobiec kamicy nerkowej?
Odpowiednie nawodnienie organizmu
Kamica nerkowa na początkowym etapie może nie dawać żadnych objawów, dlatego trudno jest przewidzieć zbliżający się atak. Udowodniono jednak, że kamienie moczowe pojawiają się na skutek wytrącania substancji chemicznych obecnych w moczu. Powstają one wtedy, gdy stężenie tych substancji jest zbyt wysokie. Aby zapobiec kamicy, należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.
Najlepiej wypijać od sześciu do ośmiu szklanek wody dziennie, co powinno zagwarantować odpowiednią objętość moczu na dobę. Liczbę tę można zwiększyć w przypadku wzrostu zapotrzebowania na wodę, czyli podczas upalnych dni, po treningu, pracy fizycznej lub w przypadku podwyższonej temperatury ciała.
Picie szklanki wody przed snem
Osoby, które są narażone na kamicę nerkową powinny pamiętać o tym, że płyny należy dostarczać nie tylko w ciągu dnia, ale również przed snem. Przed położeniem się do łóżka zalecane jest wypicie jednej szklanki wody. Jeśli spowoduje to nocną wizytę w toalecie, płyn ten należy uzupełnić także nocą.
Ograniczenie spożycia soli kuchennej
Równie ważna jak nawodnienie organizmu jest odpowiednia dieta. W przypadku kamicy nerkowej konieczne jest wyeliminowanie lub znaczne ograniczenie soli kuchennej oraz produktów, w których występuje. Sód powoduje zwiększone wydalanie wapnia, co może doprowadzić do powstania kamieni nerkowych.
Nie wystarczy jednak ukrycie solniczki i ograniczenie doprawiania solą potraw. Pamiętajmy, że ta przyprawa występuje w wielu gotowych produktach, takich jak: wędliny, konserwy, wędzone mięso i ryby, kapusta kiszona, gotowe sosy i zupy, mieszanki przypraw, kostki rosołowe, słone przekąski, a nawet chleb.
Ograniczenie spożycia mięsa
Mięso zawiera substancje zakwaszające mocz, dlatego spożywanie go w nadmiernych ilościach może przyczynić się do utworzenia złogów. Według badań mięsożercy są nawet trzykrotnie bardziej narażeni na ryzyko zachorowania na kamicę nerkową. Odstawienie soli i mięsa na rzecz warzyw i owoców z pewnością przyniesie korzyści i zminimalizuje ryzyko zachorowania na kamicę nerkową.
Ograniczenie białka
To dobra wiadomość dla wegetarian. W profilaktyce kamicy nerkowej ważne jest bowiem ograniczenie białka. W szczególności białko pochodzenia zwierzęcego może doprowadzić do zakwaszenia moczu i płynów ustrojowych, dlatego specjaliści zalecają spożywanie go w umiarkowanych ilościach, czyli do 60 g na dobę.
Unikanie ostrych przypraw i alkoholu
Ostre przyprawy oraz używki mogą niepotrzebnie obciążyć i zakłócić pracę nerek. W profilaktyce kamicy nerkowej ważne jest więc ograniczenie mocnej kawy, herbaty, napojów alkoholowych oraz nadmiernie przyprawionych potraw. Warto zadbać o zdrowy styl życia, który będzie się opierał na zmianie nawyków żywieniowych i aktywnym spędzaniu czasu wolnego.