Trwa ładowanie...

Przeszła na wegetarianizm. Twierdzi, że to przez koronawirusa

Brytyjka przeszła na dietę wegetariańską, ponieważ straciła smak i węch w wyniku choroby COVID-19. Twierdzi, że smak mięsa przyprawia ją o mdłości. Na podobne dolegliwości skarżą się również inne ofiary koronawirusa.

Zobacz film: "Koronawirus u dzieci"

1. Efekt uboczny koronawirusa

Pasquale Hester zachorowała na COVID-19 w marcu, kiedy to koronawirus po raz pierwszy zawładnął Wielką Brytanią. Jednak jej jedynym objawem był zatkany nos, który lekarze uznali za katar sienny. Choroba sprawiła, że jej zmysł smaku i węchu został zniekształcony. Kobieta twierdzi, że teraz może jeść tylko surowe warzywa i łagodne sery, ponieważ smak mięsa przyprawia ją o mdłości.

"Nigdy wcześniej nie rozważałam bycia wegetarianką, ale teraz nie mam wyboru. Nie jadłam mięsa od miesięcy. Jedzenie nie jest już przyjemnością, tylko obowiązkiem" – mówi Pasquale.

Pasquale straciła smak
Pasquale straciła smak (Facebook)

Po trzech miesiącach, kiedy wrócił jej zmysł smaku, mogła stwierdzić, że coś jest nie tak. Wszystko, co jadła nabrało aromatu przypominającego chemię, a smażone jedzenie i pasta do zębów pachniały tak źle, że aż wymiotowała.

"Nie mogłam nic wąchać ani smakować przez kilka miesięcy. Dopiero w czerwcu, kiedy kupiłam kawę na wynos, poczułam jej aromat. Natychmiast zrobiło mi się niedobrze. Wszystkie zapachy dochodzące z restauracji dosłownie przyprawiały mnie o wymioty – mówi Pasquale. - Pochodzę z Włoch, gdzie cebula, czosnek i mięso były ogromną częścią mojej diety, teraz po prostu nie mogę się do tego zbliżyć. W tej chwili jem łagodne sery i groszek, ponieważ to wszystko, na co mogę sobie pozwolić".

Zdesperowana kobieta przeszukała internet w poszukiwaniu informacji, co się z nią dzieje. Ze zdumieniem odkryła grupę na Facebooku, na której osoby po przebyciu COVID-19 doświadczały tego samego.

"Miliony nas na całym świecie mają te same objawy: wchodzisz pod prysznic, otwierasz fajny płyn do mycia ciała i pachnie po prostu obrzydliwie"– mówi.

Pasquale przyznaje, że ma szczęście, że nie ma poważniejszych dolegliwości po koronawirusie. Jednak twierdzi, że jej zniekształcone zmysły są "żywym koszmarem", który okradł ją z życia towarzyskiego.

"Nie zdawałam sobie sprawy, jak wiele spotkań i interakcji koncentruje się wokół jedzenia i picia, dopóki nie mogę w tym uczestniczyć"– dodaje kobieta.

2. Utrata smaku i węchu

Badania potwierdzają, że utrata smaku i węchu często towarzyszy zakażeniu koronawirusem. Prof. Rafał Butowt z Zakładu Genetyki Molekularnej Komórki Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w rozmowie z WP abcZdrowie wytłumaczył, na czym polega ta zależność.

- Na podstawie ostatnich badań można stwierdzić, że do utraty węchu dochodzi w efekcie bezpośredniego wnikania wirusa SARS-CoV-2 do nabłonka węchowego w jamie nosowej człowieka. Tam dochodzi do zniszczenia komórek wspierających funkcjonowanie neuronów węchowych, co zaburza odczuwanie zapachów w COVID-19 – tłumaczy.

Nie oznacza to, że COVID-19 sprawi, że wszyscy przejdą na dietę bezmięsną. Jednak odczuwanie smaków i zapachów może zostać zniekształcone w niektórych przypadkach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.