Przeszła na wegetarianizm. Twierdzi, że to przez koronawirusa

Brytyjka przeszła na dietę wegetariańską, ponieważ straciła smak i węch w wyniku choroby COVID-19. Twierdzi, że smak mięsa przyprawia ją o mdłości. Na podobne dolegliwości skarżą się również inne ofiary koronawirusa.

Pasquale straciła smakPasquale straciła smak
Źródło zdjęć: © Facebook
Maria Krasicka

Efekt uboczny koronawirusa

Pasquale Hester zachorowała na COVID-19 w marcu, kiedy to koronawirus po raz pierwszy zawładnął Wielką Brytanią. Jednak jej jedynym objawem był zatkany nos, który lekarze uznali za katar sienny. Choroba sprawiła, że jej zmysł smaku i węchu został zniekształcony. Kobieta twierdzi, że teraz może jeść tylko surowe warzywa i łagodne sery, ponieważ smak mięsa przyprawia ją o mdłości.

"Nigdy wcześniej nie rozważałam bycia wegetarianką, ale teraz nie mam wyboru. Nie jadłam mięsa od miesięcy. Jedzenie nie jest już przyjemnością, tylko obowiązkiem" – mówi Pasquale.

Po trzech miesiącach, kiedy wrócił jej zmysł smaku, mogła stwierdzić, że coś jest nie tak. Wszystko, co jadła nabrało aromatu przypominającego chemię, a smażone jedzenie i pasta do zębów pachniały tak źle, że aż wymiotowała.

Koronawirus u dzieci

Pasquale straciła smak
Pasquale straciła smak © Facebook

"Nie mogłam nic wąchać ani smakować przez kilka miesięcy. Dopiero w czerwcu, kiedy kupiłam kawę na wynos, poczułam jej aromat. Natychmiast zrobiło mi się niedobrze. Wszystkie zapachy dochodzące z restauracji dosłownie przyprawiały mnie o wymioty – mówi Pasquale. - Pochodzę z Włoch, gdzie cebula, czosnek i mięso były ogromną częścią mojej diety, teraz po prostu nie mogę się do tego zbliżyć. W tej chwili jem łagodne sery i groszek, ponieważ to wszystko, na co mogę sobie pozwolić".

Zdesperowana kobieta przeszukała internet w poszukiwaniu informacji, co się z nią dzieje. Ze zdumieniem odkryła grupę na Facebooku, na której osoby po przebyciu COVID-19 doświadczały tego samego.

"Miliony nas na całym świecie mają te same objawy: wchodzisz pod prysznic, otwierasz fajny płyn do mycia ciała i pachnie po prostu obrzydliwie"– mówi.

Pasquale przyznaje, że ma szczęście, że nie ma poważniejszych dolegliwości po koronawirusie. Jednak twierdzi, że jej zniekształcone zmysły są "żywym koszmarem", który okradł ją z życia towarzyskiego.

"Nie zdawałam sobie sprawy, jak wiele spotkań i interakcji koncentruje się wokół jedzenia i picia, dopóki nie mogę w tym uczestniczyć"– dodaje kobieta.

Utrata smaku i węchu

Badania potwierdzają, że utrata smaku i węchu często towarzyszy zakażeniu koronawirusem. Prof. Rafał Butowt z Zakładu Genetyki Molekularnej Komórki Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w rozmowie z WP abcZdrowie wytłumaczył, na czym polega ta zależność.

- Na podstawie ostatnich badań można stwierdzić, że do utraty węchu dochodzi w efekcie bezpośredniego wnikania wirusa SARS-CoV-2 do nabłonka węchowego w jamie nosowej człowieka. Tam dochodzi do zniszczenia komórek wspierających funkcjonowanie neuronów węchowych, co zaburza odczuwanie zapachów w COVID-19 – tłumaczy.

Nie oznacza to, że COVID-19 sprawi, że wszyscy przejdą na dietę bezmięsną. Jednak odczuwanie smaków i zapachów może zostać zniekształcone w niektórych przypadkach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"