Trwa ładowanie...

Przeszła na wegetarianizm. Twierdzi, że to przez koronawirusa

 Maria Krasicka
12.09.2020 15:02
Pasquale straciła smak
Pasquale straciła smak (Facebook)

Brytyjka przeszła na dietę wegetariańską, ponieważ straciła smak i węch w wyniku choroby COVID-19. Twierdzi, że smak mięsa przyprawia ją o mdłości. Na podobne dolegliwości skarżą się również inne ofiary koronawirusa.

1. Efekt uboczny koronawirusa

Pasquale Hester zachorowała na COVID-19 w marcu, kiedy to koronawirus po raz pierwszy zawładnął Wielką Brytanią. Jednak jej jedynym objawem był zatkany nos, który lekarze uznali za katar sienny. Choroba sprawiła, że jej zmysł smaku i węchu został zniekształcony. Kobieta twierdzi, że teraz może jeść tylko surowe warzywa i łagodne sery, ponieważ smak mięsa przyprawia ją o mdłości.

"Nigdy wcześniej nie rozważałam bycia wegetarianką, ale teraz nie mam wyboru. Nie jadłam mięsa od miesięcy. Jedzenie nie jest już przyjemnością, tylko obowiązkiem" – mówi Pasquale.

Pasquale straciła smak
Pasquale straciła smak (Facebook)
Zobacz film: "Koronawirus u dzieci"

Po trzech miesiącach, kiedy wrócił jej zmysł smaku, mogła stwierdzić, że coś jest nie tak. Wszystko, co jadła nabrało aromatu przypominającego chemię, a smażone jedzenie i pasta do zębów pachniały tak źle, że aż wymiotowała.

"Nie mogłam nic wąchać ani smakować przez kilka miesięcy. Dopiero w czerwcu, kiedy kupiłam kawę na wynos, poczułam jej aromat. Natychmiast zrobiło mi się niedobrze. Wszystkie zapachy dochodzące z restauracji dosłownie przyprawiały mnie o wymioty – mówi Pasquale. - Pochodzę z Włoch, gdzie cebula, czosnek i mięso były ogromną częścią mojej diety, teraz po prostu nie mogę się do tego zbliżyć. W tej chwili jem łagodne sery i groszek, ponieważ to wszystko, na co mogę sobie pozwolić".

Zdesperowana kobieta przeszukała internet w poszukiwaniu informacji, co się z nią dzieje. Ze zdumieniem odkryła grupę na Facebooku, na której osoby po przebyciu COVID-19 doświadczały tego samego.

"Miliony nas na całym świecie mają te same objawy: wchodzisz pod prysznic, otwierasz fajny płyn do mycia ciała i pachnie po prostu obrzydliwie"– mówi.

Pasquale przyznaje, że ma szczęście, że nie ma poważniejszych dolegliwości po koronawirusie. Jednak twierdzi, że jej zniekształcone zmysły są "żywym koszmarem", który okradł ją z życia towarzyskiego.

"Nie zdawałam sobie sprawy, jak wiele spotkań i interakcji koncentruje się wokół jedzenia i picia, dopóki nie mogę w tym uczestniczyć"– dodaje kobieta.

2. Utrata smaku i węchu

Badania potwierdzają, że utrata smaku i węchu często towarzyszy zakażeniu koronawirusem. Prof. Rafał Butowt z Zakładu Genetyki Molekularnej Komórki Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w rozmowie z WP abcZdrowie wytłumaczył, na czym polega ta zależność.

- Na podstawie ostatnich badań można stwierdzić, że do utraty węchu dochodzi w efekcie bezpośredniego wnikania wirusa SARS-CoV-2 do nabłonka węchowego w jamie nosowej człowieka. Tam dochodzi do zniszczenia komórek wspierających funkcjonowanie neuronów węchowych, co zaburza odczuwanie zapachów w COVID-19 – tłumaczy.

Nie oznacza to, że COVID-19 sprawi, że wszyscy przejdą na dietę bezmięsną. Jednak odczuwanie smaków i zapachów może zostać zniekształcone w niektórych przypadkach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze