Rozwiązujesz quiz: Jadalne czy trujące? Sprawdź, czy wiesz, które rośliny możesz jeść bez obaw

1. Portulaka pospolita idealnie sprawdzi się na skalnych rabatach. Liście portulaki można z powodzeniem dodawać do sałatek, past i twarożku. Przyrządza się je tak jak szpinak.

2. Kwiaty koniczyny łąkowej są trujące.

3. Liście, gałązki i niedojrzałe owoce czarnego bzu powodują zatrucie pokarmowe.

4. Młode korzenie i liście łopianu wielkiego są trujące.

5. Świeże lub wysuszone kłącza tataraku zwyczajnego mogą być używane jako przyprawa

6. Z owoców konwalii majowej możesz przygotować sok na przeziębienie.

7. Świeże owoce jałowca pospolitego są trujące

8. Liście szczwołu plamistego możesz dodać do zupy. Smakują podobnie jak szczaw.

9. Pieprzyca siewna używana jest do przyprawiania zup, sosów, surówek i sałatek. Jej listki zawierają witaminy C, B, K.

10. Maniok jadalny możemy spożywać na surowo. Pokrojony w plasterki świetnie komponuje się z mięsem