- dr n. med. Ryszard Hanecki
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Sposoby na zapobieganie nawrotowi kolki nerkowej
Kamica nerkowa to często objaw innego zaburzenia lub choroby. Dlatego tak ważne jest poznanie jej przyczyny oraz włączenie odpowiedniego leczenia.
Istnieją choroby, które wiążą się z wyższym ryzykiem powstania złogów w drogach moczowych. Należą do nich m.in.: dna moczanowa, nadczynność przytarczyc, osteoporoza, choroba Leśniowskiego-Crohna. Kamica nerkowa częściej pojawia się również u pacjentów z nawracającymi zakażeniami układu moczowego i/lub dłużej unieruchomionymi. Osoby znajdujące się w grupie ryzyka lub te, u których wystąpiła kolka nerkowa, muszą z dużą starannością przestrzegać zaleceń urologa. Pomoże to ustrzec się przed nawrotem tej bardzo bolesnej dolegliwości. O czym więc należy pamiętać?
Odpowiednie nawodnienie
Bardzo istotną kwestią jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów. Najlepiej pić wodę nisko zmineralizowaną lub soki owocowe (z wyjątkiem soku jeżynowego i agrestowego). Ograniczyć należy takie napoje jak: mocną herbatę i kawę, kakao, kompot z rabarbaru.
W ciągu doby należy wypijać co najmniej 2,5¬–3,0 l płynów. Ilość tę powinniśmy odpowiednio zwiększyć w sytuacji, gdy gorączkujemy, temperatura otoczenia jest bardzo wysoka lub gdy intensywnie ćwiczymy.
Obfite nawodnienie organizmu zwiększa ilość wytwarzanego i wydalanego moczu. A to sprawia, że kamienie niewielkich rozmiarów łatwiej wydalić.
Na początku trudno jest zmobilizować się, by sięgać po wodę, jeśli nie mamy tego w zwyczaju, jednak warto np. nastawiać sobie w telefonie przypomnienie o tym, by napełnić swoją szklankę kolejną dawką płynu. Picie wody będzie zapewne korzystne nie tylko dla naszych nerek, ale również dla całego organizmu.
Dieta eliminacyjna
Znając skład kamieni, warto zapoznać się z zaleceniami dietetycznymi dotyczącymi poszczególnych typów kamicy. Inna jest bowiem lista produktów, których należy unikać w kamicy moczanowej, inna – w kamicy szczawianowo-wapniowej.
Istnieje też szereg zaleceń ogólnych, a wśród nich ograniczenie stosowania soli kuchennej. Nie jest wskazane więc sięganie po kostki rosołowe, gotowe sosy i zupy oraz konserwy mięsne, które bogate są w tę przyprawę. Zaleca się ponadto umiarkowane spożywanie mięsa.
Dieta w kamicy szczawianowo-wapniowej
Kamicę szczawianowo-wapniową powoduje zbyt duża ilość szczawianów w diecie. Stąd też podstawą codziennego żywienia w tym przypadku jest ich ograniczenie. Zminimalizować należy spożywanie konserw mięsnych i rybnych, produktów kiszonych, rabarbaru, szpinaku, czekolady, mieszanek przypraw z glutaminianem sodu. W diecie pojawić się mogą: soki owocowe, owoce cytrusowe, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz warzywa (ogórki, cebula, kukurydza).
Utrzymanie odpowiedniej masy ciała
Kamicy nerkowej sprzyja siedzący tryb życia oraz nadwaga. W wielu przypadkach wiąże się ona ze spożywaniem dużej ilości produktów wywołujących kamicę: cukru, wapnia, szczawianów, mięsa.
Redukcja nadwyżki kilogramów musi jednak być bardzo przemyślana. Najlepiej proces odchudzania przeprowadzić pod okiem dietetyka. Dlaczego to takie ważne? Otóż modne w ostatnim czasie diety wysokobiałkowe sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych.
Osobom znajdującym się w grupie ryzyka zaleca się regularną aktywność fizyczną. Ruch sprzyja przesuwaniu się w drogach moczowych drobnych kryształków i łatwiejsze ich wydalanie.
Ostrożnie z suplementami witaminy C i D oraz wapnia
Preparaty witaminowe i suplementy diety są w Polsce ogólnodostępne. Tymczasem nawet popularna witamina C (zażywana w nadmiarze) może przynieść szkodę poprzez sprzyjanie powstawaniu złogów w drogach moczowych. Podobnie rzecz ma się z witaminą D.
Niebezpieczny jest również nadmiar wapnia we krwi. Przechodząc do moczu, powoduje tworzenie się trudno rozpuszczalnych związków chemicznych w postaci kryształków będących źródłem kamienia.
W ramach profilaktyki kamicy nerkowej można stosować preparaty z magnezem, ale zazwyczaj konieczna jest przy ty, konsultacja z lekarzem specjalistą.