Syrop z cebuli, miodu i goździków - przepis. Działa na grypę i przeziębienie jak lek
Syrop z cebuli, miodu i goździków może nas wesprzeć w sezonie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej podatni na atak przeziębienia i grypy. Żeby zwiększyć swoją odporność i przy okazji poradzić sobie z wieloma dolegliwościami, wystarczy przyrządzić ten domowy syrop. Przepis na tę miksturę jest banalnie prosty, a potrzebne składniki z pewnością masz w swojej kuchni.
1. Przepis na leczniczy syrop
Składniki niezbędne do przygotowania leczniczego syropu:
1 duża cebula,
1 łyżeczka mielonych goździków,
2 łyżeczki miodu naturalnego.
Na początek należy obrać cebulę i pokroić ją w plastry. Następnie na dnie małego słoika układamy warstwę z połowy cebuli. Plastry posypujemy goździkami i polewamy miodem. Potem układamy drugą warstwę w ten sam sposób. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po upływie tego czasu dokładnie mieszamy zawartość słoika i odcedzamy nasz syrop. Słoik z miksturą wstawiamy do lodówki.
Eliksir pijemy trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.
Cebula obecna w syropie jest naturalnym antybiotykiem i wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Zawiera witaminę A, B, C, E, K, potas, wapń, żelazo, magnez, kwas foliowy, błonnik pokarmowy oraz cenną kwercetynę. Dzięki niej i pozostałym składnikom domowa mikstura nie tylko usprawni pracę naszego układu immunologicznego, ale także pomoże na kaszel, katar, zapalenie zatok i oskrzeli, ból gardła, migdałków i krtani. Poza tym napój działa moczopędnie, oczyszcza i dezynfekuje organizm, reguluje ciśnienie krwi, przyspiesza trawienie, pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, a nawet pozwala zmniejszyć dawkowanie insuliny.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.