Trwa ładowanie...

Tajskie danie przyczynia się do raka wątroby. Jest popularne (WIDEO)

 Magdalena Bury
22.05.2019 09:28

Częstym celem wakacyjnych podróży jest Tajlandia, która kusi widokami, ciekawą historią i orientalną kuchnią. Naukowcy odkryli jednak, że jedno z popularnych tajskich dań jest bardzo niebezpieczne. Dlaczego? Zobacz wideo.

Na turystycznej mapie jest wiele pięknych miejsc do zwiedzania, jednym z nich jest Tajlandia, która ma wiele pięknych zabytków. Okazuje się jednak, że decydując się na obiad w Tajlandii trzeba uważać na jedno z najpopularniejszych, które powoduje nowotwór wątroby.

W biednych rejonach Tajlandii najpopularniejszych daniem jest Koi pla, które przygotowuje się z mielonej, surowej ryby, soku z cytryny i przypraw. To właśnie zawartość ryb jest zagrożeniem, w ich wnętrzu znajdują się motylice wątrobowe, pasożyty, które wywołują fascjolozę.

Larwy motylicy trafiają do przewodu pokarmowego, stąd przemieszczają się do wątroby i dróg żółciowych, właśnie tam składają jaja. W konsekwencji praca organów zostaje zakłócona, w wątrobie rozwija się nowotwór.

Rak wątroby pokonał rodziców tajskiego lekarza, który stworzył kampanię informującą o skutkach jedzenia tego popularnego dania. W ciągu czterech lat badań zakażenie pasożytem stwierdzono u 80 procent mieszkańców regionu w Tajlandii. Większość nie była tego świadoma.

10 czynników, które podnoszą ryzyko zachorowania na nowotwór
10 czynników, które podnoszą ryzyko zachorowania na nowotwór [10 zdjęć]

Czy wiesz, że złe nawyki żywieniowe oraz brak aktywności fizycznej mogą przyczynić się do wystąpienia

zobacz galerię

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze