Trump dopiął swego. Skład Coca-Coli w USA zostanie zmieniony?
Donald Trump poinformował, że Coca-Cola zgodziła się zastąpić syrop glukozowo-fruktozowy cukrem trzcinowym w napojach sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych. Według prezydenta to efekt jego rozmów z przedstawicielami koncernu.
W tym artykule:
Cukier trzcinowy zamiast syropu kukurydzianego
Do tej pory Coca-Cola sprzedawana na rynku amerykańskim była słodzona głównie syropem glukozowo-fruktozowym (HFCS), natomiast w wielu innych krajach firma stosuje cukier trzcinowy. Zmiana receptury byłaby więc poważnym krokiem – zarówno z punktu widzenia technologii, jak i logistyki oraz polityki surowcowej.
"Coca-Cola zgodziła się na użycie PRAWDZIWEGO cukru trzcinowego w napojach produkowanych w USA. Dziękuję wszystkim decydentom w firmie" – napisał Trump na platformie Truth Social.
Inicjatywa wpisuje się w szerszy program administracji Trumpa – "Make America Healthy Again", wspierany przez sekretarza zdrowia Roberta F. Kennedy’ego Jr.. Program ten naciska na koncerny spożywcze, by usuwały z produktów sztuczne dodatki i zmieniały skład zgodnie z nowymi wytycznymi żywieniowymi.
Syrop kukurydziany. Czy jest bardziej szkodliwy niż cukier?
Kennedy wielokrotnie krytykował wysokie spożycie cukru w diecie Amerykanów, zapowiadając zmiany w oficjalnych rekomendacjach żywieniowych, które mają zachęcać do spożywania "pełnowartościowej żywności".
Raport MAHA Commission z maja 2025 roku ostrzegał, że duże ilości syropu glukozowo-fruktozowego w diecie mogą przyczyniać się do otyłości dziecięcej oraz innych przewlekłych chorób. Mimo to wielu ekspertów podkreśla, że z punktu widzenia metabolizmu różnice między cukrem trzcinowym a HFCS są niewielkie.
Przemysł kukurydziany reaguje
Na deklarację Trumpa ostro zareagowało Stowarzyszenie Przetwórców Kukurydzy. Prezes organizacji, John Bode, uznał zmianę za kosztowną i nieuzasadnioną.
"Zastąpienie syropu glukozowo-fruktozowego cukrem trzcinowym nie przyniesie żadnych korzyści zdrowotnych, a może doprowadzić do utraty tysięcy miejsc pracy w przemyśle spożywczym, spadku dochodów rolników i zwiększenia importu zagranicznego cukru" – oświadczył Bode.
To nie tylko spór o zdrowie publiczne, ale i o wpływy polityczne. Kukurydza uprawiana w środkowych stanach USA ma silne zaplecze lobbingowe w Waszyngtonie. Z kolei Floryda, rodzinny stan Trumpa, jest największym producentem trzciny cukrowej w kraju.
Rzecznik Coca-Coli potwierdził jedynie, że firma "docenia zaangażowanie" Trumpa i "wkrótce poda więcej szczegółów na temat nowych produktów". Nie jest jednak jasne, czy zmiana dotyczy wszystkich produktów firmy w USA, czy tylko wybranych linii napojów.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Reuters
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.