Właściwości trawy pszenicznej
Jest bogata w cenny chlorofil, zawiera duże ilości witamin z grupy B, witaminę A, C i E, stanowi doskonałe źródło wapnia. Mowa o trawie pszenicznej. Dzięki niej oczyścisz organizm, usprawnisz pracę tarczycy i wątroby oraz wzmocnisz układ krwionośny. A to nie wszystkie właściwości tej rośliny.
Trawa pszeniczna to nic innego, jak młoda pszenica, która nie wykształciła jeszcze kłosów. Przy zachowaniu odpowiednich warunków można ją uprawiać w domu. Do płaskiego naczynia należy wsypać ziemię i położyć na niej ziarna trawy pszenicznej. Kupisz je w sklepie ze zdrową żywnością lub w internecie. Nasiona należy podlać, przykryć folią i odstawić w chłodne, wilgotne miejsce na kilka dni. Gdy rośliny wykiełkują, folię można zdjąć. Aby trawa pszeniczna rosła szybko, należy utrzymywać lekko wilgotne podłoże.
Przygotowanie soku z trawy pszenicznej
Trawa pszeniczna dostępna jest w sklepach zielarskich w formie proszku, tabletek i kapsułek. Jeśli wyhodujemy ją w domu, najlepiej spożywać ją w postaci soku. Przygotujemy go, obcinając wysokie na około 10 centymetrów źdźbła, krojąc je i blendując z wodą. Po takim zabiegu zblendowane źdźbła należy odstawić na około dwie godziny, a po tym czasie przecedzić. Pić 30 mililitrów dziennie.
Moc chlorofilu
Jakie właściwości ma trawa pszeniczna? Jest ona doskonałym źródłem różnych składników odżywczych: witamin, minerałów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych oraz enzymów. Jednak najważniejszym jej składnikiem jest chlorofil. Ma on właściwości, dzięki którym czerwone krwinki mogą ulec odbudowie, obniża również ciśnienie krwi, oczyszcza ją i poprawia jej jakość.
Oprócz tego chlorofil chroni przed promieniowaniem UVA i UVB, walczy z wolnymi rodnikami oraz niszczy bakterie w organizmie. Ma działanie antyseptyczne, dzięki czemu może pomóc w leczeniu ran, zadrapań, chorób skóry i zapaleń zatok.
Poprawa stanu skóry
Trawa pszeniczna to także doskonały środek na poprawę stanu włosów i skóry. To dzięki zawartości witamin A i E. Wcieranie soku w skórę głowy tuż przed myciem pomoże wyeliminować łupież, złagodzi stany zapalne spowodowane łuszczycą i przyspieszy wzrost włosów, dotleniając mieszki.
Przemywając twarz rozcieńczonym sokiem z trawy pszenicznej, unikniemy przesuszenia skóry, a przy regularnym stosowaniu zmniejszymy widoczność zmarszczek.
Bogactwo enzymów
Młoda trawa pszeniczna nie zawiera glutenu, bez problemu mogą ją więc spożywać osoby chore na celiakię lub borykające się z nietolerancję tego składnika. Ma za to dużą ilość enzymów. Indol pomoże uchronić organizm przed nowotworami, katalaza zapobiega uszkodzeniu komórek. Natomiast enzym PYD1 działa naprawczo na cząsteczki uszkodzonego DNA.