Właściwości trawy pszenicznej
1 z 6Trawa pszeniczna – zielone złoto
Jest bogata w cenny chlorofil, zawiera duże ilości witamin z grupy B, witaminę A, C i E, stanowi doskonałe źródło wapnia. Mowa o trawie pszenicznej. Dzięki niej oczyścisz organizm, usprawnisz pracę tarczycy i wątroby oraz wzmocnisz układ krwionośny. A to nie wszystkie właściwości tej rośliny.
Trawa pszeniczna to nic innego, jak młoda pszenica, która nie wykształciła jeszcze kłosów. Przy zachowaniu odpowiednich warunków można ją uprawiać w domu. Do płaskiego naczynia należy wsypać ziemię i położyć na niej ziarna trawy pszenicznej. Kupisz je w sklepie ze zdrową żywnością lub w internecie. Nasiona należy podlać, przykryć folią i odstawić w chłodne, wilgotne miejsce na kilka dni. Gdy rośliny wykiełkują, folię można zdjąć. Aby trawa pszeniczna rosła szybko, należy utrzymywać lekko wilgotne podłoże.