Z Action znikają popularne chipsy. Pilny komunikat GIS
Partia chipsów Lay's sprzedawana przez sieć sklepów Action znika ze sprzedaży. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu, wskazując na przyczynę. Chodzi o niebezpieczne związki chemiczne, które mogą odkładać się w narządach, a nawet zwiększać ryzyko rozwoju raka.
W tym artykule:
Chipsy Lay’s sprzedawane w Action wycofane
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał publiczne ostrzeżenie dotyczące popularnych chipsów ziemniaczanych. W jednej z partii produktu wykryto podwyższony poziom zanieczyszczeń: węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz węglowodorów nasyconych olejów mineralnych (MOSH). To substancje, które nie powinny znajdować się w żywności ze względu na możliwe działanie toksyczne.
Sprawa dotyczy produktu Lay's Multipack 9-pack (nr artykułu: 3016891) o dacie minimalnej trwałości 23/08/2025 i kodzie producenta 340057333. Producentem jest firma PepsiCo Nederland BV (Holandia). Produkt był dostępny w sprzedaży od 23 maja 2025 r. w sieci sklepów Action.
Po uzyskaniu informacji o zagrożeniu przez europejski system RASFF dystrybutor podjął działania mające na celu poinformowanie klientów i wycofanie produktu ze sprzedaży. GIS podkreśla, że nie należy spożywać produktu ze wskazanej partii i można go zwrócić w sklepie bez okazania paragonu.
Nawyki, które ratują jelita
Czym są MOAH i MOSH i jak wpływają na zdrowie?
Węglowodory olejów mineralnych to zanieczyszczenia, które mogą trafić do żywności m.in. z opakowań, maszyn produkcyjnych czy środowiska. Dzielą się na dwie główne grupy:
MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) - zawierają pierścienie aromatyczne i są szczególnie niebezpieczne, ponieważ niektóre z nich mogą działać rakotwórczo. Są uznawane za potencjalnie genotoksyczne, co oznacza, że mogą uszkadzać materiał genetyczny komórek.
MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) - to nasycone węglowodory, które mogą gromadzić się w organizmie, zwłaszcza w wątrobie, śledzionie i węzłach chłonnych. Długotrwałe spożywanie ich w nadmiarze może prowadzić do stanów zapalnych i innych zaburzeń zdrowotnych.
Z tego względu obecność MOAH i MOSH w żywności budzi poważne obawy ekspertów ds. bezpieczeństwa żywności. Wiele państw UE prowadzi obecnie badania nad realną szkodliwością substancji i ustala dopuszczalne, bezpieczne dla zdrowia normy.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- GIS
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.