Zakazany w USA, Francji, Holandii. W Polsce nadal popularny
Cyklaminian sodu to bardzo kontrowersyjny zamiennik cukru - bardzo popularny w Polsce, a całkowicie zakazany w niektórych krajach np. w USA, Francji i Holandii. Co to za substancja i dlaczego warto ją ograniczyć?
Co to jest cyklaminian sodu?
Cyklaminian sodu, znany jako E952 to słodzik stosowany w napojach typu zero i cukiernictwie. Jest aż 30-50 razy słodszy od sacharozy, a stosuje się go w produktach typu light, takich jak napoje gazowane "zero", ciastka i ciasta, gumy do żucia czy odżywki białkowe.
W żywności często występuje w połączeniu z aspartamem. Jego maksymalna dozwolona dawka wynosi 11 mg na kilogram masy ciała, a jego nadmiar może wchodzić w interakcje z lekami. Mimo braku kalorii, jego nadmierne spożycie może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak bezsenność czy zaburzenia metaboliczne.
Jego popularność w Polsce wciąż rośnie - u nas jest legalny, mimo że w Stanach Zjednoczonych zakazano go już na początku lat 70. po badaniach sugerujących, że może przekształcać się w związki rakotwórcze.
Wykazały one, że mieszanka sacharyny i cyklaminianu sodu mogła doprowadzić do nowotworów pęcherza moczowego u szczurów. Mimo to, Światowa Organizacja Zdrowia nie uznała cyklaminianu za rakotwórczy dla ludzi. Jednak w Szwecji, Francji, Holandii, Wielkiej Brytanii i Norwegii zdecydowano się, aby go zakazać.
Polska stosuje się do norm unijnych w tym zakresie, jednak eksperci zalecają ostrożność przy spożywaniu produktów zawierających cyklaminian sodu. Jego nadmierne spożycie może prowadzić do palpitacji serca, biegunki i innych dolegliwości.
Jakie zamienniki dla cukru są najlepsze?
Jeśli chcemy ograniczyć ilość spożywanego cukru, to nie jesteśmy skazani wyłącznie na cyklaminian - zamienników i słodzików jest znacznie więcej. Niektóre cieszą się opinią zdrowszych opcji, szczególnie ze względu na niski indeks glikemiczny i ograniczoną kaloryczność.
Oto kilka z nich:
stewia - naturalny słodzik pozyskiwany z liści rośliny Stevia rebaudiana, nie zawiera kalorii, nie podnosi poziomu glukozy we krwi, popularny wśród osób dbających o zdrową dietę oraz cukrzyków;
erytrytol - alkohol cukrowy występujący naturalnie w niektórych owocach i fermentowanych produktach, ma bardzo niską kaloryczność oraz minimalny wpływ na poziom cukru we krwi, jest dobrze tolerowany przez organizm, choć u niektórych osób w większych ilościach może powodować drobne dolegliwości żołądkowe;
ksylitol - również alkohol cukrowy, który poza niskim indeksem glikemicznym ma dodatkową zaletę w postaci pozytywnego wpływu na zdrowie jamy ustnej, jednak spożywany w nadmiarze może prowadzić do dolegliwości żołądkowych;
alluloza - stosunkowo nowy słodzik, który przypomina cukier pod względem smaku, ale dostarcza bardzo mało kalorii, jego wpływ na poziom cukru we krwi jest minimalnyl
ekstrakt z owocu mnicha (monk fruit) - naturalny słodzik pozyskiwany z owocu Siraitia grosvenorii, kilkakrotnie słodszy od cukru, nie zawiera kalorii i nie wpływa na poziom glukozy, może jednak być trudniej dostępny.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.