Trwa ładowanie...

Zakwaszenie organizmu - przyczyny, objawy, skutki, dieta i domowe sposoby

Zakwaszenie organizmu to utrata równowagi kwasowo-zasadowej. W jej wyrównaniu pomoże specjalna dieta na zakwaszony organizm, podobnie jak domowe sposoby na odkwaszanie organizmu. Dowiedz się jak rozpoznać zakwaszenie organizmu oraz czym ono grozi. Jakie produkty zakwaszają organizm i co na odkwaszenie organizmu?

spis treści

1. Co to jest zakwaszenie organizmu?

Zakwaszenie organizmu polega na zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej, której zachowanie jest niezbędne dla prawidłowego zachodzenia procesów metabolicznych. Nawet niewielkie odchylenie od normy organizm sygnalizuje na wiele sposobów.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

Przewlekłe zmęczenie, bóle głowy, senność, problemy z cerą to dolegliwości, które mogą świadczyć o problemie zakwaszonego organizmu. Pacjenci często bagatelizują tego typu objawy. Znaczna część z nich udaje się do specjalisty po „złote środki” na różne dolegliwości, nie mając pojęcia, że tak naprawdę przyczyna tkwi gdzie indziej.

Prawidłowe funkcjonowanie organizmu opiera się bowiem na zachowaniu balansu między kwasami i zasadami w tkankach. Jeżeli ta równowaga zostanie zachwiana, może to mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Zakwaszenie organizmu to poważny problem, który dotyka coraz większej liczby osób.

Stan gospodarki kwasowo-zasadowej może ulec znacznemu pogorszeniu na skutek silnego stresu, spożywania niezdrowych i tłustych pokarmów (zakwaszony organizm dietą) i braku świadomości, że alkohol zakwasza organizm.

Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej może również być skutkiem siedzącego trybu życia i braku jakiejkolwiek aktywności fizycznej.

Stopień kwasowości lub zasadowości poszczególnych płynów ustrojowych mierzy się za pomocą wskaźnika pH o przedziale od 0 do 14. Jeżeli wskaźnik ten wynosi mniej niż 7, oznacza to odczyn kwaśny, z kolei gdy wynosi więcej – zasadowy.

Krótkotrwałe zakwaszenie nie jest niebezpieczne dla zdrowia, gdyż organizm potrafi sobie z nim radzić dzięki różnym mechanizmom regulacyjnym. Przewlekłe zakwaszenie daje wiele oznak, które zignorowane, mogą prowadzić do poważniejszych schorzeń. Do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej często prowadzi nieprawidłowy sposób odżywiania, np. modna dieta wysokobiałkowa.

2. Przyczyny zakwaszenia organizmu

Co zakwasza organizm? Zakwaszanie organizmu może być spowodowane różnymi czynnikami. W ciele nieustannie zachodzi mnóstwo procesów chemicznych, na które ogromny wpływ ma dieta. Ich produktami są w głównej mierze kwasy, więc o zachowanie wspomnianej równowagi niezwykle trudno.

W wielu przypadkach u pacjentów dochodzi do zaburzenia procesów wydzielania kwasów, a także kumulacji toksyn oraz metali ciężkich. Nic więc dziwnego, że na zakwaszenie cierpi ponad 80 procent mieszkańców Europy.

Na procesy biochemiczne nie mamy bezpośrednio wpływu, warto jednak pamiętać, że na pojawienie się zakwaszenia organizmu wpływa prowadzony styl życia.

Czym zakwaszamy organizm? Winna jest przede wszystkim żywność zakwaszająca organizm, czyli spożywanie dużej ilości mięsa - wieprzowiny, wołowiny, drobiu czy cielęciny.

Zakwaszeniu organizmu sprzyja także duża ilość węglowodanów, wśród głównych winowajców warto wymienić słodycze, ciasta, artykuły zbożowe, zwłaszcza pszeniczne. Do produktów zakwaszających organizm należą także sery, ryby, jajka oraz używki, takie jak kawa i czarna herbata.

Ogromnym zagrożeniem jest również sól, która może doprowadzić do uszkodzenia błony śluzowej żołądka, a nawet do udaru mózgu. Niestety wiele osób nie ma nawet świadomości, że istnieją produkty zakwaszające i odkwaszające organizm.

Specjaliści podkreślają, że do zakwaszenia organizmu przyczynia się również stosowanie używek, takich jak alkohol czy papierosy, unikanie aktywności fizycznej oraz częste przeprowadzanie różnych diet odchudzających.

Z jednej strony sprzyjają one redukcji tkanki tłuszczowej, z drugiej – wprowadzają znaczne dysproporcje między dostarczanymi składnikami odżywczymi: węglowodanami, tłuszczami i białkami. Możliwe jest wówczas na przykład zakwaszenie organizmu białkiem.

Niedostateczna ilość wypijanej wody również może doprowadzić do zaburzeń gospodarki kwasowo-zasadowej. Każdego dnia powinniśmy wypijać około 1,5–3 l wody. Bagatelizowanie tej zasady może wywołać przykre efekty zakwaszenia organizmu.

Zakwaszenie organizmu może nastąpić także w efekcie oddziaływania szeregu innych czynników. Często pojawia się ono jako skutek uboczny przyjmowania różnych leków oraz w wyniku długotrwałego działania stresu.

Wpływ mogą mieć też zaburzenia przemiany materii czy zatrucia metalami ciężkimi. Wśród innych czynników, które mogą spowodować zakwaszenie organizmu warto wyróżnić choroby zakaźne, przebiegające wraz z podwyższoną temperaturą ciała, a także nieprawidłowym funkcjonowaniem nerek.

W sytuacji, kiedy dojdzie do nagromadzenia we krwi substancji o charakterze kwaśnym bądź drastycznie spadnie ilość tych o odczynie zasadowym, równowaga kwasowo-zasadowa zostaje naruszona.

Odpowiedzią organizmu jest próba zobojętnienia kwasów poprzez zużywanie m.in. wapnia i magnezu, jednak mogą na tym ucierpieć na tym nasze kości i nerki.

Zwiększa się ryzyko wystąpienia kamicy, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy oraz chorób skórnych, są to skutki uboczne zakwaszenia organizmu. Co istotne, osłabieniu może ulec działanie przyjmowanych przez nas leków.

3. Jakie są objawy zakwaszenia organizmu?

Jakie objawy mogą wskazywać na to, że organizm jest zakwaszony? Po czym poznać, że organizm jest zakwaszony? Czasami jest to trudne do zdiagnozowania ze względu na to, że wiele symptomów jest charakterystycznych dla innych chorób.

Jeżeli jednak mimo zastosowanego leczenia dolegliwości nie ustępują, to warto przebadać się pod kątem zakwaszenia, gdyż to właśnie ono może być powodem pogarszającego się stanu zdrowia.

Wśród najczęstszych objawów zakwaszenia organizmu warto wyróżnić:

  • częste wahania nastroju,
  • apatia,
  • drażliwość,
  • obniżenie samopoczucia,
  • stany depresyjne,
  • chroniczne zmęczenie, które nie mija mimo odpoczynku
  • dolegliwości bólowe głowy,
  • zawroty głowy,
  • cellulit na udach,
  • trudności z koncentracją oraz kłopoty ze snem,
  • zmiany w wyglądzie,
  • nadmierne wypadanie włosów,
  • łamliwość paznokci i trądzik,
  • zęby podatne na wystąpienie próchnicy,
  • problemy ze skórą (skóra staje się nadmiernie przesuszona, mniej jędrna i pozbawiona blasku. Mogą także pojawić się na niej wypryski).

Dolegliwości mogą ponadto obejmować układ pokarmowy. W przypadku zakwaszenia organizmu pacjenci często skarżą się na:

  • problemy trawienne,
  • uczucie wzdęcia,
  • zaparcia,
  • metaliczny posmak lub gorycz w ustach.

Dodatkowo pojawiają się bóle mięśni i kręgosłupa. Charakterystyczne są wahania wagi oraz zwiększony apetyt na słodycze. Symptomem zakwaszenia jest także zauważalny spadek wydolności fizycznej, jak również zmniejszenie popędu seksualnego. U wielu osób występują również obrzęki na ciele.

4. Skutki zakwaszenia organizmu

Czym grozi zakwaszenie organizmu? Czy zakwaszenie organizmu jest niebezpieczne? W wyniku kumulacji kwaśnych produktów przemiany materii nasz organizm jest bardziej narażony na niekorzystne działanie różnych bakterii, wirusów i grzybów, a od tego już niedaleka droga do poważniejszych schorzeń.

Zakwaszenie organizmu towarzyszy niemal wszystkim chorobom przewlekłym, osłabia metabolizm i układ odpornościowy. Efektem zakwaszenia organizmu może być m.in. pojawienie się cukrzycy, chorób serca, osteoporozy, miażdżycy i nowotworów. Te z kolei mogą jeszcze bardziej nasilić procesy zakwaszenia organizmu.

Długotrwałe zakwaszenie organizmu może przyczynić się również do powstania tzw. kwasicy. Jest to poważny stan, w którym następuje spadek pH krwi poniżej normy, przez co jej kwasowość ulega zwiększeniu.

5. Jak zahamować nadmierne gromadzenie kwasów w organizmie?

Jak odkwaszać organizm? Aby zahamować nadmierne gromadzenie kwasów w organizmie, konieczne jest wprowadzenie kilku zmian w stylu życia. Należy wyeliminować z diety wszystkie szkodliwe produkty zakwaszające organizm i wzbogacić swój jadłospis w dużą ilość produktów o właściwościach alkalizujących.

Specjaliści zalecają stosować dietę opartą o dużą ilość warzyw i owoców. Zalecane jest spożywanie buraków, fasoli, pomidorów czy marchwi.

Właściwości alkalizujące wykazują ponadto niektóre owoce, głównie pomarańcze, cytryny i porzeczki. Choć ich kwaśny smak może być mylący, w rzeczywistości zawarte w nich substancje mają pozytywny wpływ na procesy ustrojowe (istnieje nawet odkwaszanie organizmu cytrynami).

Przyspieszenie procesu neutralizacji kwasów jest możliwe również dzięki stosowaniu jedzenia o odczynie zasadowym. Zakwaszenia organizmu możemy uniknąć dzięki diecie opartej na ziemniakach, mleku, kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, orzechach włoskich, migdałach,

Nadmiar kwasów może być spowodowany rygorystycznym odchudzaniem. Zamiast więc sięgać po wyczerpujące organizm diety, bardziej wskazana jest umiarkowana aktywność fizyczna.

Uprawianie sportu, a także zmiana dotychczasowych nawyków to czynniki, które mogą uchronić nas przed wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami, które niejednokrotnie przyczyniają się do rozwoju groźnych chorób.

Niezwykle ważne jest stosowanie zbilansowanej diety, a także wdrożenie w życie działań profilaktycznych. Ruch na świeżym powietrzu, bieganie czy pływanie również mogą zapobiec zaburzeniom gospodarki kwasowo-zasadowej.

Podstawą jest oczywiście wiedza na temat co powoduje zakwaszenie organizmu i jak odkwasić organizm naturalnie, bez specjalistycznych preparatów na odkwaszenie organizmu.

6. Zakwaszenie organizmu a kwasica

Prawidłowe pH krwi wynosi 7,35-7,45, poziom ten umożliwia właściwe zachodzenie procesów metabolicznych i komórkowych w organizmie. Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej to zadanie płuc, nerek oraz układów buforowych krwi, które niwelują wpływ kwasów wytwarzanych podczas przemiany materii.

Zdarzają się jednak sytuacje, gdy wyrównanie pH staje się niemożliwe, wówczas rozpoznawana jest kwasica oddechowa lub nieoddechowa, czyli kwasica ketonowa lub mleczanowa.

Stan ten spowodowany jest zbyt wysokim poziomem związków kwaśnych lub utratą substancji o odczynie zasadowym. Zwykle kwasica to efekt niewydolności nerek, poważnego urazu mózgu, cukrzycy czy rozedmy płuc.

Kwasica jest stanem zagrożenia życia i wymaga pilnej pomocy medycznej. Nie należy jej mylić z zakwaszeniem organizmu, które nie oddziałuje na pH krwi.

7. Zakwaszenie organizmu a dna moczanowa

Zakwaszenia organizmu to sytuacje, kiedy ciało musi włożyć więcej wysiłku w utrzymanie prawidłowej wartości pH organizmu. W tym celu wykorzystuje dostarczane wraz z pożywieniem i występujące w ustroju makro- i mikroelementy.

Niestety stan ten nie jest korzystny dla organizmu, może prowadzić do gromadzenia się kwasu moczowego w stawach i rozwoju dny moczanowej, ale również wielu innych chorób, na przykład kamicy nerkowej (są to skutki zakwaszenia kwasem moczowym).

8. Zakwaszenie organizmu a pH moczu

PH moczu informuje o kondycji organizmu, za sprawą oceny równowagi kwasowo-zasadowej. Oddanie próbki moczu do badania umożliwia sprawdzenie jego odczynu i określenie go jako neutralny, kwaśny lub zasadowy (badanie moczu na zakwaszenie organizmu).

Prawidłowe pH moczu wynosi 7, co oznacza odczyn neutralny, choć najlepszy wynik to ok. 6,5, co świadczy o lekko kwaśnym pH. Wartości powyżej 7 wskazują na zakwaszenie moczu i wymagają dalszej diagnostyki medycznej.

Co zakwasza mocz? Zakwaszony mocz występuje w przebiegu infekcji dróg moczowo-płciowych, chorób nerek, astmy, nadczynności przytarczyc oraz w przypadku nadmiaru potasu. Wynik ten może być efektem produktów zakwaszających mocz, często rozpoznawany jest on np. u wegetarian.

9. Jak sprawdzić zakwaszenie organizmu?

Jak zbadać zakwaszenie organizmu? Wystarczy oddać próbkę moczu do badania w laboratorium lub wykonać domowy test na zakwaszenie organizmu. W tym celu należy kupić paski do pomiaru pH w aptece stacjonarnej lub internetowej.

Następnym krokiem jest zbadanie moczu kilka razy w ciągu doby - po przebudzeniu, przed posiłkami, po zjedzeniu i przed snem. Wyniki nanosi się na wykres, uwzględniając porę wykonania pomiaru.

Jeżeli uzyskana linia jest prosta lub lekko unosi się do góry mówimy wówczas o zakwaszeniu organizmu. Falista, skacząca linia informuje natomiast, że ten problem nas nie dotyczy.

Należy pamiętać, że pH moczu jest zmienne i zależne od konkretnego pokarmu. Najniższe powinno być z samego rana, a najwyższe po obfitym obiedzie.

Można również wykonać badanie pH krwi człowieka w placówce medycznej, ale wynik poniżej lub powyżej normy (zakwaszenie krwi) świadczy o poważniejszych problemach zdrowotnych niż zakwaszenie w organizmie (zakwaszone jelita lub żołądek).

Badanie na zakwaszenie organizmu warto powtarzać regularnie, a szczególnie wtedy, gdy zauważamy pogorszenie samopoczucia. W przypadku nieprawidłowego wyniku warto zmodyfikować dietę i spożywać produkty na odkawaszenie organizmu (dieta kwasowo-zasadowa).

Prawidłowe pH organizmu to podstawa dobrego nastroju, wysokiego poziomu energii i braku niepokojących objawów. Wysoka kwasowość organizmu znacznie osłabia wydolność i zmusza do podjęcia diagnostyki medycznej.

10. Metody odkwaszenia organizmu

Czym odkwasić organizm? Jak odkwasić organizm domowym sposobem? Podstawową metodą jest odkwaszanie organizmu dietą, odpowiedni sposób żywienia umożliwia przywrócenie odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej.

Produkty odkwaszające organizm, czyli te odczynie zasadowym lub neutralnym powinny stanowić 80% jadłospisu. Zaledwie 20% diety odkwaszającej organizm stanowią artykuły spożywcze o odczynie kwaśnym.

To właśnie nieprawidłowe proporcje składników przyczyniają się do zakwaszenia żołądka i podniesienia pH organizmu człowieka (prowadzą do zakwaszenia organizmu w ciąży oraz zakwaszenia organizmu u dziecka). Dieta powinna opierać się na świeżych warzywach i owocach, warto również wykonać badania w kierunku niedoborów witamin i w razie potrzeby wdrożyć suplementację.

Do jadłospisu warto dodać również zioła na odkwaszanie organizmu, czyli:

Skuteczne działanie na zakwaszony żołądek wykazuje również pokrzywa, ostropest plamisty, mięta pieprzowa oraz czystek.

Do picia najlepiej sprawdza się woda niegazowana, choć można kupić również herbatę na odkwaszenie organizmu, składa się ona z mieszanki ziół.

Wśród domowych sposobów na zakwaszony organizm nie należy pominąć redukcji stresu, ponieważ ma on ogromny wpływ na kwasowość lub zasadowość organizmu.

Stres prowokuje organizm do produkcji kortyzolu, czyli hormonu ucieczki. Z tego względu pozostałe procesy organizmu nie funkcjonują prawidłowo, w tym trawienie pokarmów.

Leczenie zakwaszenia organizmu wymaga również regularnej aktywności fizycznej o umiarkowanej intensywności (nadmierny wysiłek również przyczynia się do wzrostu odczynu pH).

Warto zdecydować się na długie spacery, bieganie, jazdę na rowerze, fitness czy aerobik. Odkwaszanie żołądka i organizmu wspomogą ćwiczenia wykonywane przez około 30 minut pięć razy w tygodniu.

Ile trwa odkwaszanie organizmu? Należy pamiętać, że kuracja odkwaszająca zajmuje sporo czasu, ze względu na to, że przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej nie jest prostym zadaniem dla organizmu.

Dodatkowo każda osoba bez względu na problemy zdrowotne powinna skupiać się na zdrowym odżywianiu i trybie życia, by jak najdłużej cieszyć się dobrym samopoczuciem. Warto jak najczęściej sięgać po produkty, które odkwaszają organizm i testować domowe sposoby na odkwaszanie organizmu.

11. Dieta odkwaszająca - jak odkwasić organizm?

Co jeść na odkwaszenie organizmu? Odkwaszanie organizmu możliwe jest za sprawą zmiany codziennego jadłospisu, a przede wszystkim spożywania znacznie mniejszej ilości produktów zakwaszających organizm.

Dieta na odkwaszenie organizmu (dieta odkwaszająca, dieta przy zakwaszonym organizmie) polega na odpowiedniej kompozycji posiłków, 80% powinny stanowić produkty spożywcze zasadotwórcze, natomiast zaledwie 20% kwasotwórcze.

Najlepiej sprawdzi się zasada pięciu posiłków dziennie, w 3-4 godzinnych odstępach. Należy pić również dużą ilość wody niegazowanej. Co najbardziej zakwasza organizm a co odkwasza organizm? Poniżej przedstawiamy produkty kwasotwórcze (produkty zakwaszające) oraz produkty zasadotwórcze lub neutralne (produkty odkwaszające).

Produkty kwasotwórczeProdukty zasadotwórcze
wieprzowinakasza gryczana
wołowinaziemniaki
cielęcinabrokuł
dróbkalafior
ryby morskieszparagi
ryby słodkowodnesałata
piwozielony groszek
winosoja
mocne alkoholebiała fasola
kawaherbata miętowa
czarna herbatazielona herbata
cukiermigdały
słodzikinasiona słonecznika
czekoladasoki warzywne
sery dojrzewająceawokado
serek wiejskiogórek
twarógburaki
jogurt naturalnyfasolka szparagowa
ketchupmarchew
majonezrzodkiewka
ocetocet jabłkowy
sos sojowyszczypiorek
musztardakapusta
jajaszpinak
biały ryżcukinia
białe pieczywodynia
granolapomidory
kuskuspapryka
mandarynkicytryny
dojrzałe bananyniedojrzałe banany
ananasywiśnie
soki owocowekukurydza
orzechy włoskiepor
miódmleko
olej kukurydzianyoliwa z oliwek
olej słonecznikowyolej rzepakowy
margarynamasło
produkty wysokoprzetworzonepapryczka chili

Nadużywanie produktów kwasotwórczych powoduje zakwaszenie organizmu dietą. Wówczas pacjenci skarżą się na pogorszenie samopoczucia, spadek energii i wiele innych dolegliwości (skutki zakwaszenia organizmu).

Porozmawiaj z innymi użytkownikami na temat zakwaszenia organizmu i diety, która zapobiegnie przykrym dolegliwościom.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza